Almás pite pop tart
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
8g méz25 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A tésztához
-
55g finomliszt200 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
7g tej4 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
731
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
50g méz152 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A tésztához
-
330g finomliszt1201 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
40g tej22 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
4391
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 36.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.6 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 150.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
731
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 61.1 g
Zsír
-
Összesen 220.4 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2055 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 449 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 394 mg
-
Foszfor 991 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 573.4 g
-
Cukor 275 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 904.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1395 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 1342 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 564 micro
-
β-crypt 103 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 330 micro
Összesen
4391
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 107.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A töltelékhez
- Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, majd negyedeljük, a magházukat kivágjuk. Közepes kockákra szeleteljük a gyümölcsöt majd egy fazékba tesszük a citrom levével és héjával, mézzel és fűszerekkel.
- Mindent alaposan elkeverünk, majd fedő alatt, alacsony lángon addig pároljuk az almát, míg teljesen szét nem esik. Keverjük meg néha-néha, hogy ne ragadjon le. Addig kell főznünk, míg kellemesen karamellizált, sűrű krémet, almavajat nem kapunk.
- A kész almavajat turmixoljuk teljesen simára botmixerrel vagy késes aprítóban. Hagyjuk teljesen kihűlni és felhasználásig tegyük félre.
A tésztához
- A vajtömböt pár órával felhasználás előtt betesszük a mélyhűtőbe és hagyjuk teljesen keményre fagyni.
- Egy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot és sót, majd belereszeljük a fagyos vajat. Mindig elkeverjük a vajforgácsokat a liszttel, hogy az bevonja a szálakat és azok ne ragadjanak össze.
- Ha minden vaj belekerült, adjuk hozzá fokozatosan a hideg tejet és dolgozzuk kézzel, míg össze nem áll a tészta. A gombócot ne gyúrjuk túl, mert akkor nem lesz omlós a süteményünk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából 3-5 milliméter vastagra. Késsel félbevágjuk majd nagyjából letisztítjuk a szélét, hogy nagyrészt egyenes legyen. Két körülbelüli téglalapot kell kapnunk így.
- Az alsó tésztát a sütőpapíros tepsire tesszük, villával megszurkáljuk, majd elegyengetjük rajta a kihűlt almavajat. Ráhelyezzük a felső tésztát is, azt is megszurkáljuk, majd a sütemény széleit lezárjuk a villával.
- A pitét 20-25 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ekkor kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tálaláshoz
- A mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, félretesszük. A porcukrot elkeverjük a fahéjjal és az almalével, míg sűrű mázat nem kapunk.
- A pitét felvágjuk, majd a mázzal és a szeletelt, pirított mandulával díszítjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 2756
- Feltöltés dátuma: 2024. január 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
350 recept
Két iskola találkozik ebben a receptben: az amerikai és a magyar almás pitét ötvöztem, így született meg az alábbi omlós tésztájú, krémes töltelékkel megáldott sütemény. Elkészítésében van pár furfang, ezektől ne ijedjünk meg, tőlük lesz oly' tökéletes a végeredmény.