r
Nosalty Logó

Almavajas tekercsek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Almavajas tekercsek
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kelt tésza

Almavaj

Máz

Összesen 553 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kelt tésza

Almavaj

Máz

Összesen 5536 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kelt tésza

Almavaj

Máz

Összesen 162 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    172.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 553 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    201.1 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    406 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2215.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    493 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    929 mg
  • Nátrium
    368 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    861.2 g
  • Cukor
    413 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    1727.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    828 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    291 mg
  • Retinol - A vitamin:
    761 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    205 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    875 micro
Összesen 5536 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    65 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 162 kcal

Hozzávalók

Kelt tésza

Almavaj

Máz

Elkészítés

Kelt tésza

  1. A lisztet, a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat és a sót elkeverjük egy keverőüstben.
  2. Beleöntjük a meglangyosított tejet, majd rögtön hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgáját, és összekeverjük robotgépben. Addig keverjük, amíg kissé lágy tésztát kapunk.
  3. Ezután hozzáadagoljuk a puha vajat, és tovább dolgozzuk a tésztát. A tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, és kézzel 3-4 perc alatt átgyúrjuk, hajtogatjuk. Egy sima tapintású, feszes tésztagolyót kell kapnunk. Enyhén kilisztezett tálba tesszük, lazán letakarjuk, és kb. 60 percig pihentetjük, amíg előkészülünk a töltelékkel.
  4. A kelesztés elteltével kinyújtjuk a tésztát egy kb. 35×20 cm téglalapra, és megkenjük az almavajjal. Behatjuk a tészta rövidebb oldalait, és feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy kissé vaskos, hosszúkás hengert kapjunk.
  5. Cérnával 12 egyforma tekercset vágunk, és egy enyhén kivajazott, téglalapalakú sütőtálba helyezzük őket.
  6. Hideg sütőbe tesszük, és bekapcsoljuk 170 fokra. Mire előmelegszik, a tekercsek is kellően megkelnek. Összesen 40 percig sütjük, amíg enyhén megpirul a tetejük. Ha túl gyorsan barnulnának, lazán lefedjük alufóliával, így folytatva a sütést.
  7. Miután készre sült, kivesszük a a sütőből, és hagyjuk hűlni, miközben elkészítjük a mázat.

Almavaj

  1. Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, a magházaikat kivágjuk, majd lereszeljük. Minél kisebbre reszeljük, annál rövidebb ideig kell főznünk.
  2. A cukrot megkaramellizáljuk, rádobjuk az almát, a fahéjat és a vaníliát, majd az egészet felforraljuk. Miután kellően összeesett (15-20 perc után), levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.
  3. Majd visszatesszük a tűzre, és néha megkeverve közepes lángon addig főzzük, míg sűrű krém nem lesz. Ez kb. 1 óra.
  4. A színe is megváltozhat, ha jól karamellizáljuk. Végül hozzákeverjük a karamellszószt, és hagyjuk teljesen kihűlni. A végeredmény tényleg egy szuperül kenhető almakrém lesz!

Máz

  1. Egy közepes tálban habverővel simára keverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejet, a citromlevet, a porcukrot, a sót és a vaníliát.
  2. A kész mázat (ami nem túl folyós, de nem is szilárd, inkább "lassan terülő") spatulával vagy tortalapáttal jó gazdagon rákenjük a langyos tekercsekre, hagyjuk kihűlni, majd azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 169
  • Össznézettség: 2417
  • Feltöltés dátuma: 2024. február 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Almavajas tekercsek
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A legjobb módja a régi, ráncos almák felhasználásának, ha almavajat készítünk belőlük. Hát még ha ezt a mesésen krémes, enyhén karamellás almavajat kelt tésztás tekercsekbe töltjük! Na a lesz az igazi csoda!

Hozzávalók

Kelt tésza

Almavaj

Máz

Címlapról ajánljuk

További cikkek