Világkonyha a kamrában

Néhány különleges fűszer segítségével könnyedén feldobhatjuk a hétköznapokat. Pillanatok alatt varázsolhatunk indiai csirkét, egzotikus kínai, ötfűszeres süteményt vagy olcsó arab salátát.

A világban minden egyes nemzetnek megvan a maga egyedi kultúrája, tradíciója és nincsen ez másképp az ételek területén sem. A világkonyhában leginkább két fontos szempontot találunk, ez az alapanyag és a fűszerezés. Következő cikksorozatunkban segítünk megismerni az egyes országok és tájegységek sajátos gasztronómiai ízlésvilágát. Emellett tippeket adunk, milyen elengedhetetlen fűszercsomagokat érdemes a kamrapolcon tárolni, hogy bármikor egy felejthetetlen gasztronómiai utazásra kelhessünk. Elsőként a keleti konyha sajátos ízvilágába kalauzolunk titeket!

A fűszerekről

Fűszernek nevezzük mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagokat, melyek valamely részét a bennük lévő illat-, íz-, zamat-, színanyagok miatt ételeink elkészítéséhez használjuk.

Az ételek ízesítése és fűszerezése komoly hagyományokon alapszik, minden nemzet konyhájában megtalálhatóak a sajátos alapanyagok. Ma már egyre többen próbálkozunk új eljárásokkal, konyhatechnológiákkal vagy más kultúrákból inspirálódni, ezzel feldobva hétköznapi étrendünket. Szerencsére a különlegességek után vágyakozóknak nem kell sokat keresgélniük, a nagyobb hipermarketekben vagy delikátesz üzletekben szinte minden szükséges hozzávaló beszerezhető!

Arab konyha

Az arab konyha messze ismert fűszerességéről, amit egyfelől a sok fűszer, másfelől a sokféleség jellemez. Az alapfűszerek a következők: feketebors, szegfűszeg és a fahéj. Ugyanakkor erősen érezhető a keleti, indiai hatás a szárított és zöld koriander, fodormenta, gyömbér, tárkony, rozmaring, szegfűbors, szerecsendió, babérlevél jóvoltából. Hasonlóság a magyar konyhával, hogy szintén sok hagymát és fokhagymát használ, mégis az egyedi fűszerezésből adódóan azonnal az arab világ misztikumát idézi.

Az arab konyha talán leghíresebb fűszerkeveréke a ras el hanout. Számtalan recept ismert, azonban nincsen egy „igazi” sem, mert minden háztartásban és boltban saját, egyedi recept alapján készítik, gyakran húsznál is több összetevőt tartalmazhat. Elengedhetetlen alkotóelemei: bors, koriander, kömény, szegfűszeg, kardamom, kurkuma, fahéj, gyömbér, só, szerecsendió, chili, rózsaszirom.

Indiai konyha

A legismertebb fűszerkeverék a currypor, ami nem azonos a curryvel! A currypor ugyanis egy fűszerkeverék, amely nevéhez híven tartalmaz curryt, de emellett még számos egyéb összetevőt is. Sokféle változata létezik, szinte mindegyik más, ezért érdemes többfélét kipróbálni és kísérletezni. Alapvető összetevői: chili, koriander, köménymag, görögszénamag, mustármag, bors, kurkuma, gyömbér, curry, fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamom. Az indiai ételek jellegzetes ízeit a curry mellett a masala nevű keverékek adják. Ebből is sokféle változat létezik, az alapvető összetevői: koriander, görögszénamag, kardamom, fokhagyma, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, menta, só, olaj, chili, mustármag, alma- vagy borecet. Kaphatóak por alakban vagy paszta formájában, általában meglehetősen csípősek, ezért óvatosan bánjunk vele!

Kínai konyha

A hagyományos, gyorsbüfék világán kívüli kínai konyha elképesztően változatos. Egy régi kínai történet szerint, ha a császár egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét. A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerű emberek is, a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat.

A világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos. A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízű kínai ötfűszer-keverék Kína déli részéről származik, évszázadok óta használják.

Csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és fahéj (pontosabban annak egy változata, a cassia) alkotja. Néha kerül hozzá gyömbér, esetleg édesgyökér. Az öt fő alkotóelem – az ellentétek komplementaritását hangsúlyozó jin-jang elmélethez hűen – harmonikusan illeszkedik: savanyú, édes, keserű és sós hatások kerekítik ki egymást.

Természetesen a legintenzívebb házilag őrölve, de fűszerüzleteinkben készen is kapható por, illetve paszta formájában. Szójaszósszal, fokhagymával, gyömbérrel keverve kitűnő pác, ám a hagyományos felhasználási módokon túl desszertekben is pazar – karamellás almatortát, gyümölcskompótokat, csokoládés édességeket öltöztet fel egy csipet egzotikummal.

Még több fűszert itt találsz! >>

3 vágykeltő fűszer, a forró éjszakákért >>

Az Okoskamra rovat további cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek