r
Nosalty Logó

Falafel - eredeti arab

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Sz Éva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A falafelhez

A fűszerkeverékhez

Összesen 328 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A falafelhez

A fűszerkeverékhez

Összesen 1964 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A falafelhez

A fűszerkeverékhez

Összesen 312 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    769.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    131 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    413 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    418 micro
Összesen 328 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4614.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    408 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1341 mg
  • Nátrium
    2283 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    107 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    330.8 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    784 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2863 micro
  • Kolin:
    511 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2476 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2509 micro
Összesen 1964 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    731.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    454 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    398 micro
Összesen 312 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A falafelhez

A fűszerkeverékhez

Elkészítés

A falafelhez

  1. A borsót megmossuk, és 12 órán keresztül áztatjuk.
  2. A fűszereket összekeverjük, kb. 1 ek-nyi legyen.
  3. A hagymákat, a petrezselymet, a paprikát és a borsót késes aprítóval összeaprítjuk. (Ha jó darálónk van, akkor ledaráljuk. Én még utána botmixerrel pépesre mixeltem.)
  4. Összekeverjük afűszerek felével. Egy nagy tálba tesszük, szépen szétsimítjuk, és rászórjuk a fűszerek másik felét. Legalább három órát állni hagyjuk. (Nekem egy éjszaka állt a hűtőben). Ez nagyon fontos, mert ekkor áll szépen össze, és nem esik szét sütés közben.
  5. Ha eleget állt, összekeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát is.
  6. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és forró olajban, de lassú tűzön sütjük. Ha nem elég meleg az olaj, nem sikerül.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 127
  • 7 napos nézettség: 1385
  • Össznézettség: 317386
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 13.

Receptkategóriák

Falafel - eredeti arab
Sz Éva 19 recept

Nagyon szeretem az Arab konyhát. A neten nagyon sokféle recept kering a falafelről is. Valamiért egyik sem nyerte meg igazán a tetszésemet. Egyszer aztán bevillant, hogy van nekem egy lánykori barátnőm, aki az egyik arab országban él, a férje nemzetisége is arab. Hát ennél hitelesebb recept nem is kell nekem. Bevillant az is, hogy (még lánykoromban) amikor itt tanult a férje, sokszor nagyon finomakat főzött nekünk. Írtam neki, hogy segítség kellene. Pár nap múlva már sütöttem is a falafelt, vagy ahogy ők mondják falafil. Volt egy-két nehézségem a receptel kapcsolatban, pl. amikor a fűszerkeverékre csak annyit írt, hogy fél evőkanál rendes fűszer. :) Miután érdeklődtem, hogy nála mit jelent a rendes, kiderült, hogy egy fűszerkeverékre gondolt. Vagyis 7 féle fűszer van összekeverve. Én a köménnyel együtt hatot kevertem. (Legtöbb volt a paprika, legkevesebb a szegfűszeg). Mivel az eddig olvasott receptekben mindben szerepel tojás, liszt vagy zsemlemorzsa (és a fasírtba mi is használunk), rákérdeztem, hogy tojás az nem kell bele? (Gondoltam, hátha kifelejtette). A válasza egyértelmű volt: Nem tortát sütsz :). Így kis kétségekkel elkezdtem a falafelt. Nagyon finom lett! Azt hiszem a legközelebbi receptjénél nem kérdezgetek vissza. Azt nem tudom, miért csak a fűszer felével kell először összekeverni, a másikat csak rászórni, de erre külön felhívta a figyelmem.

Hozzászólások (45)

Törölt felhasználó

Ez eddig a legszimpibb recept. Viszont megkísérlem majd süt?ben sütni, olaj helyett, hátha sikerül úgy is. :)

Sz Éva

Hát próbáld meg. Erre nem tudok tanácsot adni, mert még nem próbáltam. Kíváncsian várom.

Kiitthonka

Konzerv csicseriborsóból is elkészíthet??

Törölt felhasználó

De jó! Nagyon örülök a receptednek, próbáltam már falafelt sütni, de sosem volt az igazi.. Mindenképp kipróbálom! (Bár én konzerv csicseriborsóból:)

Sz Éva

Biztos úgy is nagyon finom, kíváncsian várom.

Csibedina

Kedves Éva, Elkészítettem ma a falafelt és nagy sikert aratott, felvettem a repertoárba, köszi!:-) Én picit csaltam, mert id? hiányában nem vártam további három órát, így raknom kellett bele egy tojást, hogy kicsit jobban összeálljon, mikor a gombóckák elkészültek, akkor pedig megforgattam kis szezámos morzsába. Hihetetlenül kiadós, nem is gondoltam, hogy 26 db közepes gombóc lesz fél kiló csicseriborsóból, azt meg pláne nem, hogy kett?t?l totálisan jól lehet lakni :-) Minden jót neked és ossz meg velünk minél több receptet, üdv: Edina

Sz Éva

Kedves Edina! Nagyon örülök, hogy tetszett a recept. :) Rajtunk is kifogott ez a mennyiség:) Azért is azt hiszem azt írtam, hogy 4-6 személyre. Javaslom, a hosszú id? miatt keverd össze este, és másnap akkor csak sütni kell. Igazán id?igényes a hosszú várakozások miatt. Ha belegondolok, reggel beáztatom, este összekeverem és másnap sütöm. Majdnem másfél nap a falafel???? Így még végig sem gondoltam.:) Lehet, hogy ezért írta a barátom, hogy falafelt készíteni nem könny?, de nem is olyan nehéz.. Ezt akkor nem tudtam értelmezni. Lehet, hogy erre gondolt. Éva

dudu1313

Tegnap megsütöttem és nagyon finom lett! Egyáltalán nem esett szét sütés közben, helyes kis gombóckák lettek! (Eddig mindig készen kapható porból csináltam, de ez sokkal intenzívebb ízt adott!) Nagyon köszönöm a receptet! :)

Sz Éva

Örülök, hogy sikerült és ízlett Éva

aranykata26

Sokadjára próbálom elkészíteni ezt az ételt, mert igen jónak találom. Problémám az, hogy többszöri próbálkozás után is a sütéskor a zsírban szétmálott. Egyszer próbáltam süt?ben kicsit olajozva, így is jó volt, ám kemény küls? burka lett. E receptet olvasva sokáig hagytam állni, szerintem már jó formázható volt, ám sütéskor ez is szinte feloldódott. No ám lehet, hogy ott elrontottam, hogy az áztatás után még meg is f?ztem a csicseriborsót, ám a konzerv is f?zött, gondoltam én. Most mit is tegyek, hogy végre olyan szép gólyók maradjanak, mint a képen, és ne ázzanak el az olajban. Az olajat is nagyon felforrósítottam! Vagy csak áztassam és úgy törjem össze ne f?zzem puhára, hiszen így valóban elég vizes lesz, de akkor f?zetlen?l pedig igen kemény! Egyszóval nagyon akarom mégsem jön össze a sütés! Segítsetek JÓ?????!!!!!!!

Sz Éva

Kedves Kata! Ha áztatod akkor nem kell f?zni! Úgy csináld pontosan ahogy leírtam, és akkor garantáltan sikerül. Én is nagyon meleg olajban sütöttem. Hidd el sikerülni fog. Üdv Éva

aranykata26

Kedves Edina Ha jól olvasom, te csak áztatod, és nem f?zöd is, hiszen azt írod, hogy utána bekevered! lehet, hogy a f?zés a baj?

aranykata26

Köszi a választ, mert már totál elkeseredtem! ui: azóta próbálkozom, hogy majd keményedik, ám az imént is darabokra mállott.Ezt akkor most kiöntöm, és újra megpróbálom f?zetlen?l, csak áztatva, biztosan ez a hiba. Így csináltam már, de süt?ben sütve, ám az nagyon kérges lett, bár én azt is megettem mind. Persze, hogy megettem, hisz én nem eszem húst, csak halat vagy filét csirkéét, ill. még sok egyebet egyáltalán nem, miután diétázom,/rák/ és a leglehetetlenebb/mások számára/ ételeket is megeszem. Viszont ennek a süt?ben sült falafelnek jó volt az íze, amellett, hogy nagyon kemény lett. Gyakran nézem a "Népek konyhája" c. m?sort, és ott is így láttam pontosan, ahogy te leírtad! Tehát a remény nem veszett el, s csinálom, míg nem sikerül. Nem beszélve az élettani hatásairól! Pussszzz és kössz aranykata

Sz Éva

Remélem sikerülni fog. Sikerülnie kell, én pontosan így csináltam ahogy ide leírtam :) Éva

rilke

Tökéletes recept, köszönet érte! :) Eddig minden tojás nélküli falafelem a kukában végezte, mert atomjaira hullott sütés közben, ez volt az els?, ami túlélte a forró olajat, és még finom is volt! Úgy látszik, a titok nyitja tényleg a pihentetés :) Nekem kb. egy napot állt a h?t?ben (este bekevertem, másnap este sütöttem), és így is nagyszer? lett. Olajat sem vett fel sokat - sem ránézésre, sem érzetre, ami külön jó pont :) Aranykata, ne keseredj el! Ne f?zd meg a csicseriborsót, mert úgy biztosan szétesik sütéskor - sokszor tapasztaltam már én is. Kövesd a receptet, hagyj id?t az áztatásra és utána a pihentetésre, és sikerülni fog, hidd el! És nem lesz kemény f?zés nélkül sem, nekem fél csicseriborsók is maradtak a masszában a botmixeres pépesítés után (nincs darálóm), és azok is tökéletesen átsültek, mire elkészült a falafel.

heszende

Megcsináltam :)!!!Finom lett!

Törölt felhasználó

eletem elso falafele, mint keszitesre es kostolasra is. tokeletesen sikerult, kicsit feltem tole h szeteshet, mert tobb helyen is olvastam, de nem tortent semmi ilyen. kicsit csaltam, mert figyelmetlenul olvastam el a receptet es nem volt 3 oram varni. kicsit tobb mint egy orat allt es tettem bele egy kis tojast. lehet h nem torta de nekem cupcakek jutottak az eszembe rola, mikor megforditottam, az alja lapos volt, aranyszinu, mint amikor a muffinpapir tartja a tesztat. koszi a receptet

Sz Éva

Örülök hogy sikerült :)

Törölt felhasználó

Szia, azt hiszem, valóban megtaláltam azt a receptet, amit keresek. Egyszer valaki azt mondta, hogy úgy tudja, azért esik szét a falafel, mert f?tt csicserib?l nem m?ködik. Csupán áztatni kell a borsót. Akkor ez lesz a jó recept! Holnapra már ki is próbálom.

Törölt felhasználó

Szia, Éva! Elkészítettem a falafelt, és isteni lett! Köszönöm a receptet. Betartottam a m?veleteket 100%-ban, és tényleg tökéletes lett a végeredmény. A f?szerezése kissé más lett, mert pl. római köményem nem volt, és majoránna helyett szerecsendiót tettem bele, de nekünk nagyon ízlett. Bátran ajánlom mindenkinek!!!:)

Sz Éva

Szia Edit! Örülök, hogy jól sikerült. Próbáld majd ki római köménnyel is, egészen más ízt ad :) Én is mindig pontosan betartom a receptjét, mert így biztos a siker. Azért merem bátran állítani, ha így készül nem esik szét. Éva

Batan

Elkészítettem, nem ízlett :-( Nekem a római kömény minden egyéb ízt bántóan elnyom. De! Nem esett szét a gombóc, tökéletesen m?ködött a recept. Szóval nem adom fel, valószín?leg legközelebb elviszem inkább magyaros irányba a f?szerezést.

Sz Éva

Igen, a római köménynek jellegzetes íze van, amit vagy szeret az ember, vagy nem. Próbáld meg kevesebb köménnyel, vagy használj bele a mi általunk használt köményt.

Törölt felhasználó

Nagyon finom!!!! kétszer készítettem már, mindkétszer nagyon jól siker?lt!!! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!! Köszi!! Kinga

Sz Éva

Nagyon szívesen. Örülök ha másnak is sikerül és ízlik :)

Törölt felhasználó

Mindent betartottam, remek lett. Isteni recept, az egész családot elkápráztatta. Köszönöm

Hozzávalók

A falafelhez

A fűszerkeverékhez

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek