Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Falafel - eredeti arab

Falafel - eredeti arab
Falafel - eredeti arab
20 perc / előkészület: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (81)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem az Arab konyhát. A neten nagyon sokféle recept kering a falafelről is. Valamiért egyik sem nyerte meg igazán a tetszésemet. Egyszer aztán bevillant, hogy van nekem egy lánykori barátnőm, aki az egyik arab országban él, a férje nemzetisége is arab. Hát ennél hitelesebb recept nem is kell nekem. Bevillant az is, hogy (még lánykoromban) amikor itt tanult a férje, sokszor nagyon finomakat főzött nekünk. Írtam neki, hogy segítség kellene. Pár nap múlva már sütöttem is a falafelt, vagy ahogy ők mondják falafil.
Volt egy-két nehézségem a receptel kapcsolatban, pl. amikor a fűszerkeverékre csak annyit írt, hogy fél evőkanál rendes fűszer. :) Miután érdeklődtem, hogy nála mit jelent a rendes, kiderült, hogy egy fűszerkeverékre gondolt. Vagyis 7 féle fűszer van összekeverve. Én a köménnyel együtt hatot kevertem. (Legtöbb volt a paprika, legkevesebb a szegfűszeg).
Mivel az eddig olvasott receptekben mindben szerepel tojás, liszt vagy zsemlemorzsa (és a fasírtba mi is használunk), rákérdeztem, hogy tojás az nem kell bele? (Gondoltam, hátha kifelejtette).
A válasza egyértelmű volt: Nem tortát sütsz :).
Így kis kétségekkel elkezdtem a falafelt.
Nagyon finom lett! Azt hiszem a legközelebbi receptjénél nem kérdezgetek vissza.
Azt nem tudom, miért csak a fűszer felével kell először összekeverni, a másikat csak rászórni, de erre külön felhívta a figyelmem.

hozzávalók / 6 adag

A falafelhez

A fűszerkeverékhez

Sütőzsiradék

Minden fázishoz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A borsót megmossuk, és 12 órán keresztül áztatjuk. 
  2. A fűszereket összekeverjük, kb. 1 ek-nyi legyen.
  3. A hagymákat, a petrezselymet, a paprikát és a borsót késes aprítóval összeaprítjuk. (Ha jó darálónk van, akkor ledaráljuk. Én még utána botmixerrel pépesre mixeltem.)
  4. Összekeverjük a fűszerek felével. Egy nagy tálba tesszük, szépen szétsimítjuk, és rászórjuk a fűszerek másik felét. Legalább három órát állni hagyjuk. (Nekem egy éjszaka állt a hűtőben). Ez nagyon fontos, mert ekkor áll szépen össze, és nem esik szét sütés közben.
  5. Ha eleget állt, összekeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát is.
  6. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és forró olajban, de lassú tűzön sütjük. Ha nem elég meleg az olaj, nem sikerül.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 91
össznézettség: 229 803
elküldve: 66
receptkönyvben: 1 506
elkészítve: 111/137
Facebookon megjelent: 2

szakács

Sz Éva

Mióta szakács: 2010.06.10.
19 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

fűszeres falafel, arab golyócskák csicseriborsóból

Hozzászólások (81)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tamynimfa
Tamynimfa Sat, 2018-09-08 13:03

Több falafel receptet is próbáltam, de nem igazán állt össze a massza. Köszönöm a konyhai robot plusz botmixer ötletet, ez a recept szuperül működik. Még annyit tennék hozzá, amit egy szakmabelitől hallottam, hogy a tökéletes falafelhez bizony fritu kell. Én próbáltam frituban és serpenyőben is, és igazat kell neki adnom. Átsül, nem szárad ki és nem szívja meg magát túlságosan olajjal. Remélem, ez a tipp másoknak is segít :)

MissDiesel
MissDiesel Tue, 2018-05-08 15:33

Az utolsó betűig mindent úgy csináltam, ahogy leírtad, ám nemhogy kisütni nem tudtam, még gombócokat is képtelenség volt formázni belőle, mert atomjaira hullott.

zorbassopron
zorbassopron Fri, 2018-02-16 13:22

Köszönöm.....ettem pár "hazai" falafelt de ez veri őket.Szenzációs csak ajánlani tudom.

jade62
jade62 Tue, 2017-11-21 18:56

Én most csináltam meg, de hibáztam. Nálunk a nyomi Sparban nem volt csak konzerv csicseriborsó. Sütésnél atomjaira hullott. Most olvasom a hozzászólásokban, hogy ha konzervből készül, szétesik? De mi a manóért?! Most mi legyen a masszával, van valakinek ötlete? Köszönöm előre is. :)

bbius
bbius Sat, 2017-05-27 15:54

Elkészítettem a receptet, minden utasítást betartva. Jól formázható a massza, és nem is esett szét, viszont nagyon szárazak lettek, annyira, hogy kétszer a torkomon is akadt :( Esetleg kis olajat lehet tenni a masszába? Vagy bármit, hogy ne legyen ilyen fojtós?

antonietta
antonietta Wed, 2016-08-17 17:22

Nagyon izgalmas a fűszerezése. Csak már összeállítás után imádtuk az illatát-mint egy finom, húsos fasírt :) Én elnéztem a receptet, és a szódabikarbónát már a fűszerekkel hozzáadtam, úgy állt pár órát. De finom lett, és szét sem esett (pedig izgultam). Észrevételem: nekemkicsit jobban ízlett, amikor már langyos volt, illetve kihűlt. A fűszerek jobban kiérezhetőek, zamatosabb. Mindenképp újra készítem, köszi a receptet!

colourfulbird
colourfulbird Sat, 2016-04-16 19:35

Ez volt az első próbálkozásom, de szerintem az utolsó is. Nem ettem még soha és nem is készítettem semmi hasonlót, úgyhogy eléggé ferdén néztem az egész éjszaka ázott, még mindig kőkemény csicseriborsó szemekre. Úgyhogy megfőztem, mert nincs aprítóm, csak rendes botmixerem, és annyit nem ér a kísérlet, hogy tönkretegyem. Az első adag mindenestől a kukában landolt, mert szétesett. Utána gondoltam, lisztbe forgatom, hátha. Így még úgy-ahogy összeállt, csak kb minden ötödiket kellett kidobjam. De azok is ehetetlenek, amik elkészültek, körülbelül fűrészpor-állagúak.
Az sem javít a helyzeten, hogy már az első adag után le kellett szaladjak olajért, mert az egészet magába szívta és a szétesett darabkák miatt a maradékot nem használhattam fel további sütésre. Most olyan szag van, mintha leégettem volna a konyhát és továbbra sincs vacsora, de mivel ennyien dícsérik, biztos én szúrtam el valamit.

szeva65
Sz Éva / szeva65 Mon, 2016-04-18 18:40

Sajnálom hogy nem sikerült. A receptet szerintem elég részletesen leírtam. Ha konzerv csicseriborsóból készül akkor szétesik. Ha mindent úgy csinálsz ahogy leírtam akkor sikerülni fog. Mivel megfőzted egy csomó vizet magába szívott és sokkal lágyabb lett, ezért szétesett.

EvelinTekla
Evelin Tekla / EvelinTekla Wed, 2016-04-27 15:49

Kedves Évi! Nagyon boldogga tett ez a recept. Szuper lett a vegeredmeny, imadom! En felereszt tarkababbol csinaltam, igy is hasonlo az izhatas. Gratulalok a kivalo receptleirashoz, sokat segitett! Udvozlettel Evelin.

krissz77
krissz77 Wed, 2016-04-06 18:33

Nekem is nagyon jól sikerült, pedig életem első falafeljét sütöttem a recept alapján, köszönöm a részletes leírást! :)

szeva65
Sz Éva / szeva65 Mon, 2016-04-18 18:39

Nagyon örülök hogy sikerült. Amikor először készítettem én is féltem tőle egy kicsit, mert mindenhol olvastam hogy szétesik. Azután úgy gondoltam megpróbálok mindent úgy csinálni ahogy leírták. Hisz náluk ez gyakori étel akkor csak meg lehet csinálni :)

sovariandi
sovariandi Wed, 2016-02-17 01:11

Kedves Éva!

Életem első falefelét készítettem el ma a recepted alapján.
Minden szuper lett, betartottam az utasításokat a szétlapítás - fele fűszer kivételével.
Nem értem, miért van így. Az íz és állag stb. tökéletes lett.

Szomszéd épp lejött egy máltai selyempincsivel amikor sütöttem. Nagyon szimatolt a kutyus, mi ez az illat.
Ami már hidegebb volt, megkóstolta, majd elégedetten nyalta a kis pofiját. Tehát még Neki is ízlett. :D

diane
diane Mon, 2015-03-30 18:54

megcsináltam, nagyon finom, köszönöm a receptet. (bár falafel fűszerkeveréket használtam)
a szárazságról annyit, h én egyrészt kifelejtettem a szódabikarbónát, másrészt pedig pitában / tortillában ettük, szósszal - ahogy kell. ;)
megérte a macerát.

szeva65
Sz Éva / szeva65 Mon, 2016-04-18 18:36

Igen arra gondoltam én is, hogy egyszerűbb lenne fűszerkeverékkel, majd veszek és kipróbálom. Hiszen ízesíteni lehet többféleképpen, a lényeg az előkészítési és a sütési eljárásban van

ednapipi
edna / ednapipi Sat, 2014-06-14 20:19

Szerintem ( és a család szerint is ) tökéletes!! köszönjük a receptet ;)

szeva65
Sz Éva / szeva65 Mon, 2014-07-21 21:02

Nagyon örülök neki :) Volt szerencsém a múlt héten arab országban készültet enni. Talán abban kevesebb volt a római kömény. Nem volt ennyire jellegzetes íze. De az is lehet hogy a római köményből is van többféle. Ehhez nem igazán értek :)

umabel
umabel Sat, 2014-01-18 16:00

Majdnem teljesen tökéletes lett, nagyon finom a fűszerezès, és szét sem esett sütès közben, viszont én nagyon száraznak éreztem a belsejét, mintha fűrèszport rágcsálnèk :( . Pedig pár percet sütöttem csak, lassú tűzön, forró olajban. Mit ronthattam el?

szinyka
szinyka Sun, 2013-12-22 21:23

Kedves Éva! Ma elkészítettem, tökéletes recept, köszönöm szépen :)

Laura74
Laura74 Tue, 2014-03-11 11:04

Szia Éva! Az lenne a kérdésem ,hogy pontosan a fokhagymából hány gerezd kell bele. Nagyon szeretném kipróbálni a receptedet.Bécsben élek és arab barátom van megszeretném lepni. Szerencsés vagyok mert itt lehet kapni 7-fűszerkeveréket. Válaszod előre is köszönöm!

szeva65
Sz Éva / szeva65 Tue, 2014-03-11 11:18

Szia Laura! Hát egy fél fej. ? :) azért nem tudom hogy hány gerezd,, mert minden fokhagyma más. Biztos nem rontod el :)

nemethpiri
nemethpiri Thu, 2013-12-05 18:18

Miért kell, ezt a reklám ablakot itt lebegtetni? KI TALÁLTA KI??????? Nem is nézem tovább, annyi. van másik web oldal. Ronda gusztustalan erőszakos népség.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sun, 2013-10-06 07:44

Megcsinaltam aztatott csicseriborsoval. Nagyon jo lett. Az utasitas ellenere tettem bele 1 tojast. Kar volt. A husban nem erzi az ember, de ebben ereztem. Mar ertem, miert az volt a valasz, hogy nem sutit sutsz.
Viszont igy is csak a szentlelek tartotta ossze. Sutes kozben az egyik oldala megsult, a felfele levo oldala pedig mint 1 kis rozsa elkezdett szetnyilni. Gyorsan megforditottam, ugy egyben maradt. De nagyon ovatosan kellett veluk banni, mert azonnal elkezdett atomjaira hullani. De keszen nagyon jo volt az allaga, es egyalatan nem volt olyan, mintha elo kelett volna fozni. Pont igy jo.

szeva65
Sz Éva / szeva65 Sun, 2013-10-06 21:20

Mennyi ideig hagytad állni? Én is forgatom sütés közben, és bőolajban sütöm, ami forro, de nemtúl forró:) majd egyszer megmérem már hány fokos az olajom.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sun, 2013-10-06 21:23

Nem egy ejszakan keresztul, de azert orakig. Aztatas is sokaig volt. Igen, es az olaj forro volt, de nem elegetoen forro, a sutes pedig takarekon. Igen, bo olajban.

Jakabné_Adrienn
Jakabné_Adrienn Sat, 2013-10-05 02:04

Csicseriborsó lisztem van csak itthon. Azzal is elkészíthető? Esetleg az áztatás ilyenkor elhagyhatò?

szeva65
Sz Éva / szeva65 Sun, 2013-10-06 21:17

Fogalmam sincs milyen a csicseriborsó liszt. De ha tényleg liszt, akkor szerintem nem.

kisvacok
kisvacok Thu, 2013-09-19 20:26

Én konzervből készítettem el.Nem volt sikeres.Kár érte.... :(

zsuzsika1954
zsuzsika1954 Tue, 2013-08-20 22:06

Csak erdekesseg szempontjabol megemlitenem, hogy az eredeti arab felafel az feher fava babbol keszult, a csicseriborsot az izraeliek kezdtek hasznalni.... anno

Tahini szosszal igazan eredeti.

Timancs
Timancs Tue, 2013-06-25 16:33

Nagyon fini lett!
Életem első falafel receptje és csodásan sikerült annak ellenére, hogy én bizony előfőztem a csicseriborsót és egy tojást is belecsempésztem! Tökéletesen egyben maradt, úgy nézett ki, mint a tiéd a képen!
Szóval annak, akinek nem sikerült elsőre ne adja fel! Talán az egy napos pihentetés és a forró olaj a titok! Nálam legalábbis bejött! :-)
És mivel nincs ennyi fűszerem, egy speciális csípős curry fűszerkeveréket használtam! Nagyon finom lett! Most hűlnek a golyócskák és már alig várom, hogy tzatzikivel is megkóstoljam!

privatedream
privatedream Sun, 2013-06-23 16:45

Köszönöm a receptet, Éva, nagyon finom lett. A hozzávaló önteteket hogy szoktad készíteni? Erre van valami bevált ötleted?

kittike23
kitti25 / kittike23 Thu, 2013-06-20 21:54

Kedves Éva,

Engem a fűszerkeverék érdekelne, az arányokat meg tudnád mondani?
Köszönöm,

Kitti

sweet17
sweet17 Wed, 2013-06-05 22:07

fald fel falafel :D szuper recept, tökéletes lett! Gyros mellé csináltam, az idegen ízektől idegenkedő családom is oda lett ezért :D
ha lehetséges, kérj még a barátnődtől arab recepteket ;)

Any_baba
Any_baba Sat, 2013-05-25 11:44

Köszönöm a tanácsot, legközelebb így próbálom! egyébként még így is nagyon finom volt, köszönöm a receptet :)

Any_baba
Any_baba Fri, 2013-05-24 16:18

Ma megcsináltam és nagyon ízlett mindenkinek! szerencsére nem is esett szét, és nyers sem maradt, egy problémám volt vele, hogy nagyon kemény lett. a belseje puha, és át is sült rendesen, de a külseje kopog és nagyon kemény. pedig kis lángon sütöttem, így nem értem mi lehetett a probléma. ettől függetlenül elfogyott mind egy szálig, de azért jó lenne tudni hogy mégis mit rontottam el, hogy legközelebb jobban sikerüljön. Tud valaki segíteni? előre is köszönöm, Anita

szeva65
Sz Éva / szeva65 Fri, 2013-05-24 20:53

Szerintem túl alacsony hőfokon sütötted és túl megszáradt a külseje. Forró olajba tedd, és vedd le a lángot, de ne a legalacsonyabbra. Nem kell nagyon megszárítani. Én legelőször kicsi adagokban sütöttem és kostolgattam hogy jó e. :) Egyszer kell csak rájönnöd :)
Tudod azt mondta nekem a barátom aki a receptet adta, hogy jó falafelt sütni nem könnyű dolog, de nem is olyan nehéz. Szerintem ezekre az apró kis dolgokra gondolt.
Éva

gumicukor21
gumicukor21 Sun, 2013-01-20 18:48

Szia nagyon jó kis recept de 16 órát áztattam a csicseriborsót daraboltam turmixoltam 3 órán át pihentettem sütöttem egyet próbaképpen hátha kell javítani rajta és sajnos voltak benne nyers darbok amik ropoktak benne így kénytelen voltam párolni raj hogy ne legyenek ropós darabok benne.
szerintem legközelebb megfőzőm a csicseriborsót előtte és úgy nagyon jó lesz.:)
Köszönöm a receptet.

410
csicseriborsó 50 dkg
fokhagyma 0.5 fej
petrezselyem 1 csokor
római kömény 2 ek
0.5 ek
szódabikarbóna 0.5 ek
chili 1 tk
vöröshagyma 1 kis fej
koriandermag 2 késhegynyi
fűszerpaprika 3 késhegynyi
bors 2 késhegynyi
majoranna 2 késhegynyi
szegfűszeg 1 késhegynyi