Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (5)

leírás

Indiából származó, kámforos és enyhén citrusos ízű fűszer, mely a világon a harmadik legdrágább ízesítő, a sáfrány és a vanília után. Európában különösen a skandináv országokban használják előszeretettel, gyümölcsökhöz, édességekhez és húsok fűszerezéséhez. Az arab országokban pedig a kávé ízesítésére szolgál. Az indiai konyhában édes és sós ételekhez egyaránt használják a kardamomot.
A kardamom héját félbevágva nyerjük ki a belsejéből az apró magokat. Legelterjedtebb a zöld kardamom, de létezik fekete és fehér színű is.
A zöld és fehér hüvelyűeket használhatjuk édes és savanykás, pikáns ételekhez egyaránt, vagy rizs ízesítéséhez. 
A fekete hüvelyeket csak savanykás, pikáns ételekhez használják.
Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés ellenszereként. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Légmentesen, száraz, fénytől védett, hűvös helyen.

Kardamom alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (5)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        8zsuzsa8
        8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Tue, 2012-01-03 16:03

        Akkor ismertem meg, amikor a sógorom Bagdadban dolgozott egy évig, és hozott magával. Ott a kávét ízesítették vel. A kávéfőzőbe a kávé fölé bele kell tenni egy felnyitott szemet, és úgy főzni a kávét. Évekig nem találkoztam vele sehol aztán a férjem isztambulból hozott egy zacskóval. Közben megismertem az indiai ételeket, ott nélkülözhetetlen. Nagyon megszerettem.

        szabo.marta
        szabo.marta Sun, 2011-08-14 14:29

        nos, nem tudtam várni, és római köménnyel helyettesítettem....mivel nem ismerem a kardamom ízét, így nem tudtam, mit veszítek....így is jó lett a recept szerintem....

        szabo.marta
        szabo.marta Sun, 2011-08-14 11:55

        ha nem kapok sehol (legalábbis hétköznapi helyeken)....és sürgősen kellene egy recepthez, melyik fűszerrel helyettesíthetem? pl gyömbér? fahéj? szegfűszeg? egyéb ötlet?????

        Kata58
        Kata58 Fri, 2016-11-04 23:11

        Spárban van vagy a húsboltokban, akik foglalkoznak kis kiszerelésű füszerekkel..én is ott vettem....

        Bendi
        El Bendi / Bendi Fri, 2010-06-04 14:33

        A fekete kardamom alkalmas a füstös íz megtestesítésére, vegetáriánusoknak jól jöhet. Nálam gyakorta használatban lévő fűszer, nem csak indiai ételeknél.