Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kínai mangós csirke

Kínai mangós csirke
Kínai mangós csirke
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idézem Jr. Smith-t: "Azért szeretem a mangós csirkét, mert a mangó olyan édes, a husi omlós, finom, az újhagyma finoman roppan, a zöldbab ropogós, de mégsem kemény, s az egész olyan finom szaftos tud lenni, ha jól csinálják!" :)

hozzávalók / 4 adag

A mangós csirkéhez

A sütéshez

ajánlat

Ajánljuk zöldséges sült tésztával, vagy főtt rizzsel.
pH besorolás: közepesen savasít


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a hozzávalókat, hogy legyen minden kéznél.
  2. A wokban forrósítsuk fel a mogyoróolajat, dobjuk bele a tisztított gyömbérszeleteket, és a félbevágott fokhagymát, s amikor aranyszínű, szedjük ki belőle.
  3. A forró olajon nagy lángon kisütjük a csirkehúst fehéredésig, ha lekap, ne ijedjünk meg, fakanállal kaparjuk fel nyugodtan.
  4. Adjuk hozzá az édes annát, forgassuk át egy-két percig, adjuk hozzá a borsot, majd a szójaszószt.
  5. Süssük egy percig, adjuk hozzá az Oyster szószt, s süssük további egy percig.
  6. Adjuk hozzá a zöldbabot, süssük két percig.
  7. Adjuk hozzá a feldarabolt mangót, keverjük össze, süssük egy percig.
  8. Ezek után öntsük bele a 2 dl húslevest és a feldarabolt újhagymát, főzzük további két percig.
  9. A végén beleöntjük a 2 dl keményítős vizet,  felforraljuk, s még egy-két percig főzzük és kész.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 32 732
elküldve: 3
receptkönyvben: 641
elkészítve: 18/27
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: kínai
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

kínai mangós csirke, mangós csirke

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2018-05-19 04:09

Azt hiszem az egyedüli nehézség ennél az ételnél, hogy megfelelő mennyiségű keményítő kerüljön bele. Nekem sokszor volt, hogy túl sűrű lett, máskor meg túl híg. Nem igazán jöttem rá eddig, hogy hogyan lehet a megfelelő állagot elérni úgy, ha nem méricskél az ember, hanem érzésre csinálja. Persze, ami késik nem múlik. :-)

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2017-12-22 13:52

Az elmúlt 5 évben elkészítettem jó pár alkalommal különböző alapanyag variációkkal, ma éppen mangóval, ecetes gyömbérrel és vöröshagymával. Az egyik kedvenc kínai ételem lett. Esetleg még annyit hozzáfűznék, hogy ha félig fagyott a csirkemell, akkor jóval egyszerűbb szép egyenes csíkokra vágni. Ezen kívül valahogy az én szájízemnek több citromlé kell bele, illetve cukor helyett barack lekvárt is használtam már, hogy még gyümölcsösebb legyen. Nagyon jó recept, köszönöm! :-)

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2012-12-08 19:56

Elkészítettem, de gyakorlatilag mindent kicseréltem rajta. Mangó helyett vettem ki őszibarackot a fagyasztóból, osztrigaszósz helyett szójaszósz, leves helyett a felengedett barack leve, fél citrom helyett másfél, mert nem volt elég édes-savanyú az ízvilága, a cukrot nyilván ehhez méreteztem. Bab, hagyma, gyömbér nem volt itthon, viszont tettem bele kurkumát és fahéjat. Hát a végeredmény az valami brutál jó lett. Szerintem ennek a receptnek a lényege a sült csirke + gyümölcs + édes-savanyú: cukor és citromlé + sós szójaszósz kombinációja. A fűszerek meg ezen csak dobnak. Az összes többi alapanyag az mellékes. Köszi a receptet, nagyon jó volt így első wok kajának sikerélmény szempontjából. A kezdő ráégetett olajréteget sajnos leszedte a wokról az odaragadt csirke, néhány helyen, úgyhogy lehet, hogy újra ki kell égetnem, ill. azoknak nem ajánlom, akik komótosabban szeretnek főzni, mert pillanatok alatt oda tud égni minden, ha nem keverik folyamatosan... Majd kipróbálom az eredeti alapanyagokkal is ezt a recepetet, a sajátomnak meg csinálok egy másikat. :-)

Még annyi kiegészítés, hogy én kb 700g csirkéhez (vegyesen comb kicsontozva, mell, szárny) olyan 900g barackot tettem hozzá, ebből kb 500g volt a lé, 400g a hús, és szerintem sok lett benne a barack, talán még fele ennyivel is jó lenne. A másik, hogy az 1 ek erős pista az pont a határán van az erősnek. Én szeretem, de akinek nem bírja a gyomra, az tegyen bele édes annát, vagy csak fél ek erős pistát.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2012-12-20 00:59

Kedves Inf3rno! :DDD jót nevettem...kicsit a székely vicc jutott eszembe, mikor megkérdik a bácsit, hogy bátyám, aztán látott-e már medvét? A bácsi így válaszolt: Hát láttam...de az se a vót! :DDDD
Szóval örülök neki, hogy ízlett, valóban így van, a kínai ételeknél tulajdonképpen bármilyen alapanyag variációban össze lehet hozni gyorsan egy finom ételt.
De azért remélem, egyszer tényleg kipróbálod az eredetit is...:DDDD
A legjobbakat :Mrs Smith

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2012-12-20 02:54

Persze, igyekszem beszerezni az alapanyagokat, de érett magót találni egyszerűen nincs esély :S

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2012-12-21 01:17

dehogynem! Lidl - Interspar - spar -és ilyenek - és ami a legjobb, nem kell nagyon érettnek lennie! :) Akkor hamar szétfő a gyümölcs - megveszed - ha kicsit zöldnek találod, szobahőmérsékleten a kívánt állapotig tartod...érik magától! :)
A legjobbakat :Mrs Smith

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sun, 2012-12-23 03:03

Köszi! Vettem kettőt az aldiban, most érlelem őket. Vettem még friss gyömbért, most csak 600 volt a szokásos 900 helyett. Az osztrigaszósz, meg hasonló nyalánkságok most is kimaradnak, de úgysem az számít, hanem a mangó :-) Karácsonyra lesz egy húsleves, a csirkének elkérem a mellét meg kicsontozom a combját, aztán ebből a kettőből megint alkotok valamit! :-) Kellemes Ünnepeket!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2012-12-27 06:27

Kipróbáltam. :-) A mangóm kicsit éretlen volt, így kénytelen voltam tovább főzni, hogy megpuhuljon. Valahogy nem álltak össze benne annyira tökéletesen az édes, savanyú és sós ízek, mint az előzőben, de még így is jó lett. Jövőre kipróbálom érettebb mangóval. Egyébként hogyan lehet biztosan megállapítani, hogy érett-e egy mangó? Az enyémnek az egyik fele piros volt, a másik meg zöld, és a piros részén volt talán egy foltban érett, legalábbis ott már kezdett gyümölcsre emlékeztetni... Elég fura... Egyébként ha szétfőzi az ember az érett gyümölcsöt, akkor ugyanolyan sűrű zselés cuccot kap ezzel a recepttel, mint ami a kínai éttermekben van pl ananászos csirke címén. Úgy sem rossz ám, a barackos nekem olyan lett. :-) Eddig tésztával meg rizzsel próbáltam, a tészta szerintem jobb hozzá. Van még bármi ötletetek körethez?

Esztorka
Esztorka Fri, 2012-10-12 01:16

A sima mangót nem lehet konzervvel helyettesíteni? Mert vettem én már régebben mangót, és úgy emlékszem, hogy nem volt valami érett. Holnap szeretném csinálni, szóval nincs időm napokat várni, amíg beérik. Mindenesetre megnézem a sparba hátha van valami értelmes mangójuk. :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2012-12-20 01:00

Kedves Esztorka!
Én nem igazán szeretem a konzerv mangót -jobb híján biztos lehet használni. De ennél a receptnél inkább az a jobb, ha nem túl érett a mangó - mert akkor könnyen szétsül.
A legjobbakat! Mrs Smith

Edori
Edori / Edori Tue, 2012-02-28 10:23

Kedves Mr. és Mrs Smith!

Nagyon finom volt, köszönöm szépen a receptet!!

dhoora
dhoora Thu, 2012-01-26 12:33

Kész!

Nagyon finom! nagyon-nagyon!
:-)))))))))))))

D

dhoora
dhoora Thu, 2012-01-26 12:20

Szia!

Épp most készítem :) egy valamit nem találtam a receptben: a gyömbért és a fokhagymát Te visszatetted később? illetve a leírásból a citrom és a cukor kimaradt, de gondolom, "egyszer csak" ezeket is bele kell tenni :)
Majd beszámolok, hogy ízlett.
Köszi a receptet!
Dóri

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2012-12-20 01:04

Kedves Dhoora!
Nem, nem kell visszatenni! :) Jogos az észrevétel, valahogy elfelejtettem beírni, a 7 - es pontnál kell belerakni a citromlevet, és a cukrot is! :) Köszönöm! :D
Remélem finom lett!
A legjobbakat :Mrs Smith

Hazay Tímea
Hazay Tímea Sun, 2011-05-29 11:35

Kedves Mr és Mrs Smith!

Nagyon köszönöm a receptet, nagy sikert arattam vele, pedig nem volt itthon minden hozzávaló, a friss gyömbér pl. kimaradt és mogyoró olaj helyett is csak egy mezei napraforgó olaj volt kéznél.
Ráadásul marha fekete pecsenyéből készítettem csirke helyett. :)
A gyerekek miatt nem főztem csípősre, de ezt utólag egy kis chilivel pótolta az, aki vágyott rá.
Nagyon jól használható kínai húsos alapreceptként is használható szerintem, lehet variálni, alakítani, mert nagyon jól követhető, ahogy az étel alakul, kivirágzik...egyszóval köszönöm!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-05-30 11:02

Kedves Hazay Tímea! Igazán örülök, hogy kipróbáltad a receptünket, és ízlett is!:) Valóban jól kombinálható a hűtőszekrény tartalma szerint. (én a színek alapján szoktam leginkább összeválogatni:D) A marha is tökéletes választás az ételhez. Nagyon szívesen a receptet, és köszönjük a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

egelkatalin
egelkatalin / egelkatalin Mon, 2010-11-22 12:15

Kedves Mr. és Mrs. Smith!
Nagyon ízlett nekünk a mangós csirkétek. Igaz, nem kaptam fagyasztott ceruzababot (a konzervbab meg ugye nem roppan...), ezért bambuszt tettem bele helyette. Mangót pedig most vettem életemben először, két nagyobb darabot sikerült, így a miénk meglehetősen mangós lett. Ezeknek megfelelően a színe is narancssárgább volt, mint a fotótokon. De nagyon finom volt! A 16 hónapos kisfiam még cuppogott is hozzá! :-) Köszönjük!
Üdv,
Kati

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-11-23 00:28

Kedves Egel Katalin!
Örülök, hogy kipróbáltátok a receptet, és annak különösen, hogy ízlett is! Nekünk is előfordul, hogy több mangó kerül bele alkalomadtán, Junior mindig szívesen vállalkozik arra, hogy kieszegesse ezeket a finom gyümölcsszeleteket...:)) Az apróságnak meg most kell elkezdeni mindenfélét kóstolgatni, hogy nyitott maradjon az új ízek iránt! Nagyon örülök, hogy nála is sikeres volt az étel! Egészségetekre! A legjobbakat: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-03-08 10:47

Dear Mrs. Smith,
Eszter made this food for me today. I liked it very much, and considering "all the things", I just would like to thank. Not only for the food. ;-)
Achi
Tényleg finom volt. Mondjuk én rögtön egy tonnányit csináltam belöle, de persze szokás szerint túlméreteztem, úgyhogy legalább 3 napig ezt esszük majd. Ami, megjegyzem, egyáltalán nem baj... :-p

525
csirkemell filé 60 dkg
zöldbab 15 dkg
újhagyma 5 db
mangó 2 db
gyömbér 2 cm
fokhagyma 3 gerezd
osztrigaszósz 2 ek
szójaszósz 2 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
nádcukor 2 csapott ek
csípős paprikakrém 1 ek
négyszínű bors 0 ízlés szerint
kukoricakeményítő 1 csapott ek
víz 2 dl
leveskocka 1 db
víz 2 dl
mogyoróolaj 1 dl