Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Réteges szelet

Réteges szelet
Réteges szelet
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyi "irodalmamat" olvastam át, amikor a Dr.Oetker: Karácsonyi édességek c. könyvében megtaláltam. Nagyon megtetszett, mert kissé keletiesnek tűnt, a süti és az elkészítése sem éppen a szokásos.
 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A mandulát csak darabosra daráltam, így a fogyasztás közben vannak darabok, amiket lehet hosszabban rágcsálni....:))
Nem mondom, hogy fogyókúrás darab, de ha ránk tör a bűnözhetnénk, akkor ebből megéri: van benne mandula, csoki, cukor,  minden, ami egy téli boldogsághoz kellhet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és félretesszük.
  2. A puha vajat a cukorral, a vanília kivonattal és a tojások sárgájával simára keverjük. Külön tálban összekeverjük a keményítőt a liszttel és az őrölt mandulával.
  3. A vajas keverékbe kanalanként hozzákeverjük a lisztes egyveleget, majd belekeverjük az őrölt kardamom magot és a fahéjat is, és óvatosan a tojás fehérjét is beledolgozzuk.
  4. A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra, és egy gáztepsi felét beborítunk sütőpapírral.
  5. Spatulával leheletvékony, - az első réteg nyúlós, nehézkes lesz szépen megkenni - réteget kenünk rá, és kb. 5 percig, ameddig, vékony kéreg nem sül a tetejére, megsütjük.
  6. Nem barnulhat meg, inkább kicsit csak elszíneződhet.
    A második réteget könnyebb rákenni, mivel az első, még forró réteggel érintkezve a tészta kicsit meg fog olvadni. Így haladunk, amíg el nem fogy a tészta. Kb. 6-8 rétegnek kell kijönnie, szigorúan figyelve a sütési időre.
  7. Amikor az utolsó réteget is rásütöttük, sütőpapírral borított deszkára fordítjuk és a sütőpapírt azonnal lehúzzuk.
  8. Kb. 2 cm széles és 2-3 cm hosszú téglalapokat vágunk ki belőle, és hagyjuk kihűlni.
    Vízgőz fölött a csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd a süti darabokat a forró csokiba forgatjuk. Hagyjuk teljesen megdermedni őket.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 391
elküldve: 1
receptkönyvben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Babszereti

Mióta szakács: 2010.08.03.
6 recept

receptjellemzők

konyha: arab
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis-mandulás réteges süti, réteges csokis-mandulás szelet

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Babszereti
Babszereti / Babszereti Tue, 2011-01-11 21:02

Szia Erzso!

Azt gondolom alapvetően, hogy nagyon nem lőhetsz mellé, de őszintén nem tudom, a recept nem tesz említést arról, hogy a mandulát mivel helyettesíthetjük, bár talán csak az ízvilága fog eltérni.
Amennyiben diósan csinálod meg, kérlek, hogy számolj be róla, mert nagyon kíváncsi vagyok rá!! :))

öregnémber
öregnémber Tue, 2011-01-11 13:03

Nagyon köszönöm a gyors reagálást, mentve és a hétvégén készítve :)

öregnémber
öregnémber Tue, 2011-01-11 09:01

És mit is csinálunk a tojásfehérjékből keményre felvert habbal? Csak gondolom,hogy menet közben azt is hozzákeverjük.
Üdv: öregnémber

Babszereti
Babszereti / Babszereti Tue, 2011-01-11 09:51

Szia Öregnémber!

Köszönöm, bocsánat, kapkodva írtam meg. Javítottam, remélem, h több elírás/hiba nem lesz...;)

905
tojás 5 db
vaj 25 dkg
cukor 20 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
finomliszt 12.5 dkg
étkezési keményítő 7.5 dkg
mandula 10 dkg
kardamom 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
rózsavíz 1 ek
rum 1 ek
étcsokoládé 20 dkg
napraforgó olaj 1 ek