
Go India!
Természetesen hol is kezdhetnénk egy – képzeletbeli – kulináris kalandot, mint Indiában. A vegetáriánus táplálkozás bölcsőjeként is nevezett egzotikus országban legalább annyian nem esznek húst lelkiismereti, mint gazdasági okokból. Annál szívesebben válogatnak a megannyi zöldség, fűszer és tejtermék között.
Ez utóbbiak közül a joghurt az egyik legnépszerűbb, de a laktovegák a különleges sajtokért is odavannak! A kínálatban a legtöbb, hazánkban is ismert zöldség megtalálható – paprika, paradicsom, hagyma, burgonya, kukorica, salátafélék vagy hüvelyesek, és folytathatnánk a végtelenségig a sort! Ne feledkezzünk meg az indiai gasztronómia saváról és borsáról, azaz a chiliről és a curryről, ami a finomabbnál finomabb fogások semmihez sem hasonlítható eszenciáját adja!
Go China!
Ha ételekről van szó, akkor a „made in china” megjelölés csak jót jelent! A várva várt szerencsesüti előtt ugyanis még édes-savanyú ételek, tavaszi tekercsek, laktató, mégis könnyű tészták, szuper rizsköretek, különböző sült zöldségek garmada vár ránk!
Számomra ez utóbbi jelenti a kínaizást! Ha már pálcikát veszek a kezembe, biztosan egy hatalmas adag, könnyű palacsintatésztába forgatott ropogós, friss sárgarépa, burgonya, hagyma vagy karfiol kedvéért teszem, amelyhez a szójaszósz, illetve a zöldségekkel és tojással felturbózott üvegtészta vagy rizs a legjobb kísérő.
Go Japan!
A japán konyha általában nem tűnik kézenfekvő választásnak egy vega számára, ha keletit enne.
Pedig a különböző szusiknak, makiknak és társaiknak általában létezik hús- és halmentes változata is, a wasabi és szójaszósz pedig a keleten oly népszerű lepényekhez, lepénykenyerekhez, tésztákhoz, rizses egytálételekhez vagy tojásos fogásokhoz is kiváló!
Go East!
Talán szentségtörésnek tűnik egy kalap alá venni a Távol-Kelet kulináris csodáit, mégis megbocsátható ízletes bűn!
Az ázsiai szigetvilág – Indonézia, Thaiföld, Vietnam és más kisebb-nagyobb földi paradicsomok – konyhája amennyire hasonlít bizonyos hozzávalókban, éppen annyira különbözik más összetevőkben. Ha szeretnél egy ételből távol-keletit „faragni”, mindenképpen legyen a hűtődben vagy a kamrádban curry, kókusz, chili, gyömbér, szezám, tészta vagy rizs, zöldségek, tofu vagy gyümölcsök – ananász, mangó, lime –, dobj egy wokot a tűzhelyre, és alkoss!
Verusch