r
Nosalty Logó

Japán omlett másként

Talina
Japán omlett másként
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Egy tekercshez

Díszítéshez (elhagyható) + tálaláshoz

270
Kalória
14.7g
Fehérje
2.6g
Szénhidrát
17.3g
Zsír
115.7g
Víz
360.1g
Koleszterin
158mg
Élelmi rost
655.6mg
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Egy tekercshez

Díszítéshez (elhagyható) + tálaláshoz

Összesen 270 kcal
  • 10% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Egy tekercshez

Díszítéshez (elhagyható) + tálaláshoz

Összesen 270 kcal
  • 10% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Egy tekercshez

Díszítéshez (elhagyható) + tálaláshoz

Összesen 157 kcal
  • 10% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1054.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    709 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    115.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    291 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    811 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 270 kcal
  • 10% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1054.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    709 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    115.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    291 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    811 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 270 kcal
  • 10% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    606 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    466 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    280 micro
Összesen 157 kcal

Elkészítés

Egy tekercshez

  1. A tojásokat felütjük, és a pálcikákkal (!!!) "felverjük". Fontos, hogy inkább csak elkeverve legyen - a japán omletthez nem a szokványos, egyneműre felvert tojásra van szükségünk - ezért lényeges a pálcikák használata.
  2. A tojásokhoz adjuk a fűszereket, és még azokkal is jól összekeverjük. (A fűszerek mennyisége teljesen szubjektív. Egy sósabb ételízesítő mellé például már nem kell só. A szójaszósz is sós - ezt is kalkulálni kell. Ha a pálinka igazi, házi, és jó mézes, akkor a cukor is elhagyható.)
  3. Egy teflonos serpenyőt kevés olajjal megforrósítunk.
  4. A fűszeres tojásoknak először csak az egy harmadát öntjük a serpenyőbe. (Pálcikával ragyogóan el lehet "vágni" a folyadékot az edény szélén :) ) Vékony réteggé csurgatjuk szét, mintha palacsintát sütnénk - kicsi serpenyőben az egész felületet használjuk, közepes méretnél próbáljuk a nyél felőli oldalra irányítani a még folyékony tojásokat.
  5. Ha a vékony rétegű tojáslepényünk már megszilárdult, akkor óvatosan felpiszkáljuk a széleit, majd magunktól elfelé, vagy magunk felé óvatosan, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük, minden hajtás után gondosan ügyelve, a rétegek összetapadására - picit megnyomkodjuk. A pálcika elmondhatatlan segítség ezeknél a finom mozdulatoknál. (Az irány szerintem teljesen kényelem függő - kinek hogy esik kezére, annyi csak a lényeg, hogy ha egyszer elkezdtük, ne fordítsuk meg a tekerési irányt - széthullhat a tekercs.)
  6. A kész tekercset ismét a serpenyő nyeléhez közelebbi oldalhoz igazítjuk, majd egy kevés nyers tojást öntünk, a korábbiakhoz hasonlóan elegyengetjük, majd feltekerjük. Segítsünk finom mozdulatokkal, hogy az újabb adag folyadék a már feltekert "tömb" alá is befolyhasson - így lesz folyamatos a tekercsünk.
  7. Addig ismételgetjük, amíg a tojás el nem fogy.
  8. A megsült tekercset picit hagyjuk hűlni, majd egy éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk.

Díszítéshez (elhagyható) + tálaláshoz

  1. Ízlés szerint díszíthetjük norival, de bele is tekerhetjük, mint a sushi-t. Wasabival, szójaszósszal (evőpálcikával) kínáljuk!
  2. Itadakimasu! Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 10 p

Igen, japán omlett, de természetesen megreformálva - magyar spájzhoz, hűtőhöz optimalizálva, "Talinásan". Rajongom a japán ételekért és a kultúráért, de az autentikus hozzávalók, mint a mirin, vagy a sake, még nem minden háztartás alapvető része - innen jött az ötlet: Oldjuk meg másként!;) Persze létezik kifejezetten tamagoyaki-ra optimalizált szögletes serpenyő is, amitől természetesen még eredetibb lehet a forma, de én egy pár pálcikával, és az itthoni csepp serpenyőmmel is nagyon jól szórakoztam. Szeletelés után (amikorra már a "csúnyább részek" esztétikai megfontolásból megsemmisültek) - fel sem tűnik az az apróság, hogy nem szögletes serpenyővel dolgoztunk.  Ha esetleg a leírás nem kifejezetten egyértelmű, itt egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=NTIcJ_tdEJM  Innen lestem el a mozdulatokat én is - 1:25-től. :) Aki megnézi a videót, annak feltűnhet, hogy a séf papírral olajozza a serpenyőt - én ezt az egyet még nem próbáltam ki - nekem a hagyományos olajozott teflon megoldás is bevált.  A leírt két tojásból egy tekercs lett - én egy étkezésre, két főre 4 tekercset szoktam készíteni. Ezekből a tekercsekből szép kis falatkák lesznek. Aki szeretné, kipróbálhatja egyszerre több tojásból is, nagyobb adaggal - az eljárás a lényeg, így a vékony rétegek könnyen átsülnek, és a közöttük maradt levegő rétegektől, pedig könnyű, és laktató lesz az étel.;)

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...