Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Shakshuka ahogy kicsivik készíti

Shakshuka ahogy kicsivik készíti
Shakshuka ahogy kicsivik készíti
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt szerencsém 2 indiai férfi munkatársunkat a párom konyhájában tudni. Nemes egyszerűséggel felajánlották, hogy szíves örömest főznek nekünk valami igazi indiait. Gondolom hiányzik nekik az otthoni koszt, bevallásuk szerint a magyar ételek nem elég ízesek, fűszeresek a számukra. Még a bevásárlást is ők intézték, a párom csak sofőrködött.
A ghít (tisztított vaj) otthonról hozták, állítólag anélkül nem indulnak el hosszú útra. 
Hívtunk néhány vendéget. Terveim szerint én is a fejembe csaptam volna a kuktát, és minden apró mozdulatukat árgus szemmel figyelve dolgoztam volna a kezük alá, ellőve egy-egy fotót, lejegyezve néhány praktikát. Ehhez képest az első 10 percben ki lettünk paterolva a konyhából... Úgyhogy se fotó (csak a közös vacsiról), se recept... Ez utóbbit még megpróbálom valahogy kicsikarni belőlük, mielőtt hazarepülnének. De ahogy láttam, leginkább szemre, érzésre adagolták a hozzávalókat, sűrű kóstolással. A menü sütőben sült csirkecomb fűszeres kéregben, csirkecurry, valamint koktélrák volt basmati rizzsel. A rizs elkészítéséhez is hoztak magukkal egy elektromos fazekat...
Szóval mi csak ültünk a nappaliban, és találgattuk, hogy a konyhából bekúszó, 5 percenként változó illatok éppen miből jöhetnek. Csúszott a bor és a sör, mivel a beharangozott 2 helyett 4 óra alatt készültek el kissé másnapos vendégséfjeink a remekművekkel. A nappaliban tálaltunk, Vinod, a beszédesebb srác szedett mindenkinek, majd "jóváhagyásunkat" kérve kézzel nekilátott a falatozásnak. Ami inkább zabálás volt mindenki részéről, egyrészt mert már nagyon éhesek voltunk, másrészt teljesen elvarázsolt minket ez a szokatlan illat- és ízvilág. 

És hogy mindennek mi köze a shakshukához? Azt hiszem jó erősen homlokon csókolt az indiai gasztromúzsa, és ezentúl még több távol-keleti recept kel majd életre a konyhában, úgymint ez a fűszres paradicsomraguban buggyantott tojás. Amilyen gyorsan elkészül, annyira egészséges, és "gazdag". Tökéletes.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Jó ebédhez nóta is dukál. Indiában a Why this kolaveri di most hatalmas sláger. Pedig azt jósolták, hogy az angol szövegrészek miatt óriási bukás lesz. 8) Nálam átment. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy széles lábasban felmelegítjük az olívaolajat, a hagymát és a paprikát megfonnyasztjuk rajta néha megkeverve. 7-8 perc elég, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, a köményt, a paprikát, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett 2 percig együtt pirítjuk a fűszereket.
  3. Az egész paradicsomokat a kezünkkel összezúzzuk, a felkockázottat nem kell, majd a lábasba öntjük a levével együtt, és még 1,5 dl vízzel hígítjuk.
  4. Közepes lángon rotyogtatjuk egy jó negyed óráig, időnként keverünk rajta egyet.
  5. Megkóstoljuk, ízlésünknek megfelelően teszünk bele sót, őrölt borsot.
  6. A tojásokat a szósz tetejére ütjük, egyenletes távolságra egymástól, megperdítjük kevéske sóval.
  7. Fedő alatt főzzük tovább bő 5 percig, vagy amíg a sárgája meg nem szilárdul.
  8. A tűzről levéve megszórjuk fetával és petrussal.
  9. Azon melegében tálaljuk, friss kenyeret, puha pitát kínálunk mellé.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 840
elküldve: 0
receptkönyvben: 104
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres paradicsomraguban posírozott tojás, tojásos paradicsomos ragu, indiai lecsó

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2012-04-30 12:00

Szia Lolly!
Nem volt a hozzászólásod kötekedő, emiatt ne aggódj! 8) Hagyjuk azt a zakuszkát a f...be, nem a neve teszi finommá az ételt. Habár a férfiaknál már megfigyeltem egy olyan tendenciát, hogy addig nem szívesen esznek egy számukra addig ismeretlen ételből, amíg meg nem tudják, mi a neve. A páromnál és apunál legalábbis így van.
Nagyon szép, napsütéses hétvégét, ízletes ebédet!
Üdv,
Viki

Lolli
Lolli / Lolli Thu, 2012-04-26 17:23

lehet, hogy fáradt vagyok de én tökre úgy olvastam, mintha ez "zakuszka" (nem tudom hogy írják) lenne és mire elolvastam a story-dat teljesen összekavarodtam, hogy végképp nem értem, hogy jön ide india :D
Minden estre tetszik a recept! Receptkönyben!

Üdv: Lolli

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-04-27 09:50

Kedves Lolli!
Igazából csak azért kevertem bele egy kis Indiát, hogy megoszthassam ennek a feledhetetlen estének a történetét. Nem, nem így van, viccelek! 8) Nem ismerem a zakuszkát, csak hallomásból, így nem tudom, hogy készítik. A shakshuka receptjére már nem emlékszem hol bukkantam, de az biztos, hogy ott indiainak titulálták, azért tüntettem fel én is annak. Elképzelhető, hogy megtévesztettek, én pedig titeket - akaratomon kívül. Utánanézek, és ha szükséges, átszerkesztem majd a bejegyzést.
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet!
Remélem ki is próbálod majd, mert nagyon finom, aromában gazdag, könnyű étel. Én nagy lecsós vagyok, de a paprika-paradicsom-tojás kombó így elkészítve sokkal jobban ízlett.
Üdv,
Viki

Lolli
Lolli / Lolli Fri, 2012-04-27 10:49

Szió!
Ha finibb a lecsónál akkor mindenképp beiktatom a legközelebbi hétvégi menübe! :) Egyébként nem azért írtam az előző bejegyzést, hogy most kétkedést keltsek benned, hogy valamit elrontottál. Nem szeretem a kötekedő hozzászólókat, uh véletlen se annak szántam az előbbit!
(és igazából fogalmam sincs, h a zakuszka milyen étel csak arra hasonlított a te recepted neve és valszeg már túl fáradt voltam, h felfogjam mi is van ideírva! :) )
Szép napot!
üdv,
Lolli

1135
olívaolaj 4 ek
hegyes erős paprika 2 db
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 3 gerezd
őrölt fűszerkömény 0.5 teáskanál
fűszerpaprika 0.5 ek
konzerv paradicsom 40 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 4 db
feta sajt 10 dkg
petrezselyem 0 ízlés szerint
víz 1.5 dl
pita 6 db