r
Nosalty Logó

Vörös tonhal sushi

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vörös tonhal sushi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 659 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2634 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 172 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2178 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    489 mg
  • Nátrium
    1465 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    219.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    903 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    284 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    343 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    819 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1014 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 659 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    167.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8712 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    260 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    1954 mg
  • Nátrium
    5858 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    408 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    878 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3613 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    47 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    1135 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    70 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1373 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3275 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4057 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2634 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    569.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    383 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sushi rizst hideg vízben többször átmossuk, míg a víz opálos-majdnem tiszta nem lesz.
  2. A rizst lábasba rakjuk, és annyi vizet öntök rá, míg a víz egy ujjpercnyire el nem fedi.
  3. Fedőt teszünk rá, és közepes lángon addig főzzük, míg a vizet magába nem szívja.
  4. Levesszük a tűzről és hagyjuk, hogy készre gőzölődjön. Semmi só és fűszer a rizshez!
  5. A sushi minőségű vörös tonhalat vékony szeletekre vágjuk, miközben a rizs kiterítve hűl.
  6. Rizsecettel meglocsoljuk a rizst.
  7. Fogunk egy bambusztekerőt, algalapot helyezünk rá, a langyos rizst kiterítjük rá, majd a vékonyra szeletelt vöröstonhalat is rárendezzük.
  8. A tekerő segítségével szorosan feltekerjük.
  9. Az elkészült hengert "szájnagyságtól függően" :-) felszeleteljük vékony pengéjű, vizes késsel.
  10. Szójaszósszal és wasabival tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 10924
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 12.

Ajánló

Villa Maria Sauvignon Blanc-t ajánlok hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Köszönet Olinak, ki Japánban élt és a sushikészítés fortélyát megmutatta nekünk. A vörös tonhal szépen fogyott sashiminak is!

Hozzászólások (5)

P.

Kedves Gerg?! Kérlek, bocsáss meg, hogy közbeszólok. Mi is évek óta készítünk sushit, a párom évekig élt szintén Japánban, ahol szakács mellett tanulta meg a fortélyokat. Fontosnak tartom leírni azok miatt, akik esetleg nagy vehemenciával nekiállnak sushival kísérletezgetni, hogy az otthon, nyersen kapható halat fagyasszák le egy éjszakára, majd engedjék ki és csak utána használják fel! Ez érvényes a lazacra, tonhal, laposhal, bármilyen nyersen fogyasztott sushi halra. A szabad szemmel nem látható esetleges él?sköd?k így elpusztulnak, ha a hal húsa fert?zött - amit senki senki nem tud garantálni, hogy nem az. Annak ellenére, hogy ezt tengerben lehalászott halaknál elvileg nem valószín? - a nagyobb gondot mindig a tenyésztett lazacok okozzák - én nem reszkíroznék... :-) Üdv: Eszter

Törölt felhasználó

Köszönjük a jó tanácsokat alkalmazzuk ?ket amennyiben nem "sushi min?ség?" vörös tonhalat használunk az Eurofisht?l. A fagyasztáshoz egy rövid gondolat : A legtöbb esetben a hal nem fagy ki 1 éjszaka alatt ,ha igen akkor is csak "hibernálja" a baktériumokat. A baktériumok 100%-ka csak 30 napos fagyasztás után pusztul el .üdv Gerg?

P.

Szia Gerg?! A baktériumokban egyetértünk, azokhoz kell annyi id?, de én nem arról írtam...Sajnos nekik néha a sarki hideg is kevés és néhányukkal még így sem lehet mit kezdeni hiába tartod egy hónapig mélyh?t?ben. Él?sköd?kr?l írtam, amelyek a halakban találhatóak, de ezek a 24 órás fagyasztástól teljesen elpusztulnak. A kisebb - polgári fogyasztásban gyakoribb 30-50 dekás - darabok mélyh?t?ben sokkal hamarabb fagynak át ezekkel a parazitákkal együtt - amik viszont nem bírják a hideget. Bocsáss meg, nem "kukacoskodni" akartam, csak szerettem volna pontosítani. Üdv: Eszter

Törölt felhasználó

Még egy gondolat: manapság amikor vadászom a piac napi friss!!! kínálatát és találok friss jó min?ség? alapanyagot legyen az egy bevizsgált vöröstonhal vagy fogas ami a pécsi vásárcsarnok hal árusánál élve kapható,vagy borjú bries a vágóhídról,vagy érlelt angus marha frissen tatárnak . Akkor nehezen vinne rá a gondolat hogy kockára fagyaszam a rostokat, mi értelme lenne friss alapanyag után nézni? A csirke lehet szalmonellás , a marha kerge, a disznó száj és körömfájásos. Én abból indulok ki hogy napjainkban ezek az élelmiszerek szirorúan ellen?rizve és bevizsgálva kerülnek a fogyasztók elé nem csak az Erofishnél de a Metro esetében is, hisz a vörös tonhalat az Eurofish és a Rozmár szállítja a Metronak.Én ugyan nem éltem japánban de azt kötve hiszem hogy ök a frissen fogott 1 nap alatt jégágyon berröptetett halukat fogyasztás elött lefagyasztanák hisz akkor nem licitálnának a világ másik végén a friss kardhalra vagy tonhalra hanem fagyosan megvásárolnák. KIspolgári család révén 4-en vagyuk és barátaink 3 f?s család elpucoltunk 1kg vörötonhalat a felét ugyan grilleztük de szép is volt :))

P.

Gerg? hidd el, szeretnék hinni abban, hogy minden szigorúan be van vizsgálva, meg ellen?rizve., meg kuytafüle. De nem tudok. Te, aki t?zközelben vagy, talán sokkal jobban látod a dolgokat, de a pórnép szkeptikus. Joggal. Ahogy hiába élek Németországban, ahol minden sokkal szigorúbb, mint otthon, itt is látom a hiányosságokat. És igen. Japánban, a Tsukijin nincs értelme a fagyasztásnak, hiszen, ahogy írtam, valóban tengerb?l kifogott halnál a fert?zés esélye csekély. Ugyanakkor otthon, Okuyama finoman lengetve a sushi kését, enyhe szájhúzással figyelmeztett a fentebb leírtakra, annak ellenére, hogy ? maga sem híve a dolognak. Ha nem bánod, inkább rá szavazok és nem a még igen gyerekcip?ben járó magyar import étel-higiéniára meg a rostokra és a sznobizmusra. És nem grillezek meg a családnak egy kiló tonhalat, miközben a világ másik felén pusztán piaci érdekek miatt még mindig nem tilották be a halászatát annak ellenére, hogy már vöröslistás... Üdv: Eszter

Törölt felhasználó

Örömmel venném ha töltenél fel sushi-receptet haladóknak :)) elöre is köszi :Gerg?

P.

Körbegondolom. De tonhal nélkül.

P.

Kedves Gerg?! Ahogy ígértem: sushi haladóknak. http://azeszter.freeblog.hu/archives/2010/07/16/Herny_a_tnyron_-_sushi_haladknak/ Az itteni megjelenés kés?bb várható. Sok sikert! Hamarosan jön a profi is. Hiszen úgy teljes a sor. ;-)

P.

Kedves Gerg?! Befejezésként had tálaljam: http://azeszter.freeblog.hu/archives/2010/07/22/Shikai_maki_a_Ngytenger_tekercs_-_sushi_felsbb_fokon/ Jó tekerést! :-) Üdv: Eszter

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek