Nosalty Logó

Indiai ihletésű feketelencse-főzelék

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Selectfood
Indiai ihletésű feketelencse-főzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A főzelékhez

A sárgarépafasírthoz

Összesen 603 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A főzelékhez

A sárgarépafasírthoz

Összesen 1808 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A főzelékhez

A sárgarépafasírthoz

Összesen 107 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1168.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    395 mg
  • Nátrium
    383 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    415.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    563 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    312 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    2065 micro
  • β-karotin
    5000 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    927 micro
  • Lut-zea
    493 micro
Összesen 603 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.2 g

Zsír

  • Összesen
    67 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3504.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    869 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    1185 mg
  • Nátrium
    1150 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1245.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1689 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    935 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    6195 micro
  • β-karotin
    15000 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    2781 micro
  • Lut-zea
    1480 micro
Összesen 1808 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    370 micro
  • β-karotin
    897 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    166 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 107 Kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A sárgarépafasírthoz

Elkészítés

A főzelékhez

  1. Tegyük fel főni az egy órára vízbe áztatott fekete lencsét a kissémegsózott vízben. Forrás után fedő alatt és lassú tűzön rotyogtassuk kb 3/4 órán keresztül, vagy annyi ideig, míg majdnem teljesen megfő a lencse.
  2. Adjuk hozzá a fokhagyma-gyömbér és 1 ek vízből készített pasztát, 1 ek Garam masalát, paradicsomszószt, chilit,és főzzük még 10 percig.
  3. Öntsük belea natúr joghurtot, forraljuk össze még egyszer, és vegyük le a tűzről. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha kívánkozik még bele valamiből, akkor pótoljuk.
  4. Ha levesre vágytunk, el is készült.
  5. Ha főzelékre, akkor osszuk el kétfelé a levest, az egyik felébe keverjük a lisztet, és botmixerrel pürésítsük. Hogyha nem szeretnénk túl csípősre a főzeléket, akkor figyeljünk arra, hogy a chilit egészben hagyjuk.
  6. Öntsük visszaa levesbe, keverjük jól össze és hirtelenforraljuk fel. A sűrítést a joghurt hozzáadásával egyszerre is megtehetjük, úgy egy alkalommal kevesebbszer kell összeforralnunk.
  7. A sárgarépafasírthoz facsarjuk ki a felesleges tejet a beáztatott kenyérből, majd keverjük össze az összes hozzávalót annyi zsemlemorzsával, amennyivel összeáll a massza.
  8. 20 percig hagyjuk állni, formázzuk, hempergessük zsemlemorzsába és forró olajban, vagy ActiFry-ban süssük készre.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 14189
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Selectfood 4 recept

Tipp: Tálaláskor díszítsük a főzeléket natúr joghurttal, és ha csípjük a csípőset, akkor néhány szelet chilivel. Laktató étel a sárgarépafasírttal fogyasztva, de mint általában a főzelékekhez, ehhez is jól illik a kenyér - főként az indiai naan. A főzeléket még csak egyszer, a sárgarépafasírtot már sokszor elkészítettem.

Hozzászólások

ZilkaZil

Én nagy lencsefogyasztó vagyok, gondoltam, megosztok veled pár jó tapasztalatot: ha sótlan vízben f?zöd a lencsét (és bármilyen más hüvelyest), sokkal gyorsabban megf?. Az ízesítés pedig sokkal intenzívebb lesz, ha az általad is használt pasztát, f?szereket megpirítod egy kevés olajban, és ezt az olajos keveréket teszed az ételbe. Szuper recept egyébként, tetszik a répás fasírt is! :) üdv, Zilka

Selectfood

Kedves ZilkaZil! Köszönöm a tanácsokat, nem tudtam, hogy gyorsabban megf?nek a hüvelyesek sótlan vízben. Feltétlenül kipróbálom! A f?szerpirítást ismertem, használom is - f?ként indiai ételekhez - de ehhez most pont nem tettem. Bár én nem olajban, hanem szárazon szoktam pirítani. ;) Illene ebbe a f?zelékbe is, de így is igazán jóíz? volt. Örülök, ha tetszik! szia

ZilkaZil

A f?szereket én is szárazon pirítom, csak a nedves cuccokat nem, mint a gyömbér, fokhagyma :) A sótlan f?zés eredményességét, igaz, még sosem mértem ponosan, de nagyon sok szakácskönyvben olvastam, és nagy lencsefogyasztó ismer?seim is mind javasolták. F?leg a puhább fajtákra igaz, mint a vörös-, sárgalencse stb. üdv, Zilka

Hozzávalók

A főzelékhez

A sárgarépafasírthoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.