Nosalty Logó

Aloo mutter

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Aloo mutter
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az aloo mutter-hez

A fűszerezéshez

Összesen 342 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az aloo mutter-hez

A fűszerezéshez

Összesen 2054 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az aloo mutter-hez

A fűszerezéshez

Összesen 65 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    296.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    641 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 342 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.7 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3341.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    780 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    583 mg
  • Foszfor
    1460 mg
  • Nátrium
    444 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    402.1 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    1777 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    323 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    481 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    457 micro
  • Kolin:
    388 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    140 micro
  • β-karotin
    3843 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    86292 micro
  • Lut-zea
    6338 micro
Összesen 2054 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2789 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 65 Kcal

Hozzávalók

Az aloo mutter-hez

A fűszerezéshez

Elkészítés

Az aloo mutter-hez

  1. A burgonyát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!
  2. A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Hozzákeverjük a lereszelt gyömbért, a mozsárban durvára tört fokhagyma gerezdeket és a maradék fűszert. Mindezt egy serpenyőben összesütjük 2-3 perc alatt.
  3. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomlevet, a cukrot, a sót és a tejet is. Mindezt összeforraljuk, és legvégül hozzáöntjük a zöldborsót. Addig főzzük mindezt fedő alatt, amíg a borsó megpuhul. A fedőt egy kis idő után billentsük félre, hogy a gőz távozni tudjon, és az alap sűrűsödjön.
  4. A chiliport a végén adjuk hozzá. Ha piros chilivel dolgozunk, azt apróra vágva a hagymával együtt az elején tegyük hozzá.
  5. Ha a borsó megpuhult, keverjük hozzá a főtt burgonyát, és melegen tálalhatjuk is az ételt.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, vagy aki nem szereti a koriander ízét, használhat szárított petrezselymet is. Nem túl autentikus, de jól mutat.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 43
  • 7 napos nézettség: 199
  • Össznézettség: 86714
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 05.

Ajánló

Az indiai éttermekben ezt az ételt párolt rizzsel vagy nannal szokták tálalni. Én azért óvatos lennék a burgonya + extra szénhidrát kombinációval, de aki nem félti a vonalait, annak érdemes kipróbálni. 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez egy klasszikus pandzsábi, India északi régiójából származó étel. A helyi (szegedi) indiai-pakisztáni étteremben rengetegszer rendeltem már ezt a fogást az étlapról, és mindannyiszor elmerengtem azon, hogy vajon mitől lehet ez a paradicsomos alap ilyen isteni selymes és sűrű. A recept megadja a választ. Nem szabad megijedni a sokféle fűszertől, mert ezek általában már könnyen beszerezhetők egy bio vagy reform élelmiszereket kínáló boltból. Az egyik legjobban ellátott ilyen bolt Szegeden a tejcsarnokban található zöldséges.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Bevallom, nem voltam biztos benne, hogy ma meleg ételt vacsorázunk, mert kicsit furi receptnek t?nt els?re és az volt az érzésem, hogy a szemetesben fogja végezni kiváncsiságom eredménye, de nem bántam meg hogy elkészítettem! nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk. Mondjuk nem mertem csak fél bögre tejet tenni bele :DDDDD

Törölt felhasználó

Azt hiszem, én is kevesebbet tettem bele, de az "eredeti" receptet akartam feltenni. Én is igyekszem kevés tej felhasználásával f?zni. Örülök, hogy hajtott a kíváncsiság. Az indiai étteremben ennél még krémesebb szokott lenni, és szerintem ?k még tesznek bele valami tejpótlót. Egyszer rájövök, hogy mit :)

Törölt felhasználó

Próbáld meg egy kis pohár natúr joghurttal tej helyett, ett?l nagyon krémes, könnyed. Több indiai ihletés? receptben próbáltam már, finom.

Törölt felhasználó

Elkészítettem a receptedet kis változtatásokkal, mert nem volt minden f?szer itthon és végól hús is került bele a férfiaknak, de így is finom lett :)

Törölt felhasználó

Kedves Pritta! Örülök, hogy ízlett az étel. Milyen husit raktál bele?

vikki

Soha nem ettem még ilyet sehol, nem tudom milyennek kell lennie, de ez nagyon-nagyon finom lett! Annyit változtattam csak rajta, hogy tettem hozzá gombát is és kevesebb tejet tettem bele, a végén pedig adtam hozzá tejszínt, ett?l nagyon finom, krémes lett. Több hasonló receptet is találtam és az egyik ha jól emlékszem kevés vízzel összepépesített kesudiót adott hozzá és attól volt krémes ez az étel. Én nem mertem kipróbálni, de gondoltam megírom, hátha valaki kísérletezne vele:) Köszönet a receptért, tényleg nagyon jó!:)

Törölt felhasználó

Szia! Örülök, hogy elkészítetted. A kesudiós változatban az olajos mag a tejet helyettesíti. Én is kevesebb tejjel csináltam legel?ször. Most pedig biztos, hogy valami növényi tejjel f?zném. Valójában ez már azon múlik, hogy te és a családod hogy álltok a tejjel. Én is próbálom kil?ni az étrendemb?l. Szerintem érdemes kísérletezni! Örülök, hogy ízlett! További jó f?z?cskét! Zsuzsa

Tmea

Kedves Tuvia! Ez az étel egyszer?en pazar! Tehetnél még fel ilyeneket...:-))) Üdv Tímea

Törölt felhasználó

Nagyon örülök, még sok ilyen indiai/arab étel van, amir?l már eldöntöttem, hogy egyszer elkészítem. Köszönöm a motiválást! Üdvözlet! Zsuzsa

Törölt felhasználó

Épp most készítettem el! Imádom! Köszönöm a receptet!

nita04

A hétvégén megcsináltam és isteni lett! Ahogy itt javasolta Omnipot a tej helyett a végén egy kis pohár natúr joghurtot raktam bele és csodás lett! Köszönöm!

Vicenza

Elkészítettem, finom, szeretjük. Én rizstejet használtam.

atarkoi

...es mit szolnatok egy kis kokusztejhez? novenyi is, azsiai is, kremes is:)) szoval igen passzolna hozza:)) na, ma delben kiprobalom, es megirom, h mi lett belole:))

Kaddu-Laḍḍu

Tündéri Tuvia, hát a világ nagyon kicsike, ugyanis én is a szegedi Taj Mahal étteremben ünnepeltem a mesterszakos diplomámat (néprajz) egy óriási adag panir sabjival! Az indiai zöldségpörköltek a gyengéim. Ehhez az aloo mutterhez hasonlót a már megsz?nt Agni étterem vezet?je (Papp Magdi, Premprakash - szintén Szeged) is árult, Ganapati kedvence néven, imádtam. Sajnos itthon, Budapesten az indiai éttermek mind jóval drágábbak még a Taj Mahalnál is, a kisebb gyorsétkezdékben meg jóformán nincsenek is ilyen vegetáriánus raguk. Hálás vagyok, amiért feltetted, mentettem is!

Törölt felhasználó

Nagyon örülök :)))) Jó f?z?cskét!

Kaddu-Laḍḍu

Épp most készült el, az els? adagot fogyasztom, csodás lett! <3 Amúgy a nevében a mutter-t az étlapon olvastad? Helyesen ugyanis ma?ar (a zöldborsót jelenti), csak a hindí/ pandzsábi kiejtés magyar fülnek megtéveszt? lehet. Az "a" hang latin átírásbeli "u"-nak írása a hindusztáni nyelvekben a bollywoodi "hinglish" kultúra sajátossága.

Béba_43

Nos, nálunk ezt senki nem enné meg! Biztos fííííííínom, hiszen sokan elkészítették! De a különleges f?szereknek nem vagyunk kedvel?i! Gratulálok a nyertesnek! Maradok a jó kia magyaros krumpli-leves, és krumpli f?zeléknél!

entin

Tegnap megcsináltam, és még a húsev? családtagok is repetát kértek bel?le :) Tej szerintem felesleges bele, anélkül teljesen állatbarát ételt készíthetünk (tudom, ott a mandulatej is opciónak, de annak más az íze, és hát drága is). Amit nem értek, hogy a borsót miért ne a krumplival együtt f?zzük az elején? Illetve, a chilit miért ne a sóval adjuk hozzá, hogy elolvadjon? Ha már benne a borsó (esetleg a krumpli is), sokkal nehezebb egyenletesen elkeverni..

Hozzávalók

Az aloo mutter-hez

A fűszerezéshez

Címlapról ajánljuk

Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A halolajas étrend-kiegészítőkre korábban azt mondták, megelőzhető velük az agyműködés romlása – egy komoly amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a kapszulák szedése és az agyi leépülés között. Egyvalamire azonban talán mégis jók ezek az étrend-kiegészítők: egy kutatás szerint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

Stuth-Nagy Niki

HÚSBAVÁGÓ: ezért bannoljuk egy hétre a húsos recepteket az oldalunkon

Drasztikus kampány mellett döntöttünk itt a Nosaltynál: egy hétre a háttérbe szorítjuk az összes hústerméket tartalmazó receptet az oldalunkon, ezzel figyelmeztetve minden szakácsunkat és olvasónkat: a klímaváltozás sajnos létezik, a húsfogyasztás visszafogása pedig az egyik legkönnyebben megléphető döntés, amivel egyén szinten is tehetünk ellene.

Nosalty

További cikkek