Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aloo mutter

Aloo mutter
Aloo mutter
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy klasszikus pandzsábi, India északi régiójából származó étel. A helyi (szegedi) indiai-pakisztáni étteremben rengetegszer rendeltem már ezt a fogást az étlapról, és mindannyiszor elmerengtem azon, hogy vajon mitől lehet ez a paradicsomos alap ilyen isteni selymes és sűrű. A recept megadja a választ.

Nem szabad megijedni a sokféle fűszertől, mert ezek általában már könnyen beszerezhetők egy bio vagy reform élelmiszereket kínáló boltból. Az egyik legjobban ellátott ilyen bolt Szegeden a tejcsarnokban található zöldséges.

hozzávalók / 6 adag

Az aloo mutter-hez

A fűszerezéshez

ajánlat

Az indiai éttermekben ezt az ételt párolt rizzsel vagy nannal szokták tálalni. Én azért óvatos lennék a burgonya + extra szénhidrát kombinációval, de aki nem félti a vonalait, annak érdemes kipróbálni. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!
  2. A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Hozzákeverjük a lereszelt gyömbért, a mozsárban durvára tört fokhagyma gerezdeket és a maradék fűszert. Mindezt egy serpenyőben összesütjük 2-3 perc alatt.
  3. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomlevet, a cukrot, a sót és a tejet is. Mindezt összeforraljuk, és legvégül hozzáöntjük a zöldborsót. Addig főzzük mindezt fedő alatt, amíg a borsó megpuhul. A fedőt egy kis idő után billentsük félre, hogy a gőz távozni tudjon, és az alap sűrűsödjön.
  4. A chiliport a végén adjuk hozzá. Ha piros chilivel dolgozunk, azt apróra vágva a hagymával együtt az elején tegyük hozzá.
  5. Ha a borsó megpuhult, keverjük hozzá a főtt burgonyát, és melegen tálalhatjuk is az ételt.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, vagy aki nem szereti a koriander ízét, használhat szárított petrezselymet is. Nem túl autentikus, de jól mutat.

 

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 131
össznézettség: 68 910
elküldve: 16
receptkönyvben: 786
elkészítve: 55/65
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

indiai egytál, fűszeres burgonya borsóval, paradicsomos krumpli indiai módra

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Béba_43
Béba_43 Sat, 2017-05-06 15:09

Nos, nálunk ezt senki nem enné meg! Biztos fííííííínom, hiszen sokan elkészítették! De a különleges fűszereknek nem vagyunk kedvelői! Gratulálok a nyertesnek! Maradok a jó kia magyaros krumpli-leves, és krumpli főzeléknél!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Sat, 2014-11-01 21:44

Tündéri Tuvia, hát a világ nagyon kicsike, ugyanis én is a szegedi Taj Mahal étteremben ünnepeltem a mesterszakos diplomámat (néprajz) egy óriási adag panir sabjival! Az indiai zöldségpörköltek a gyengéim. Ehhez az aloo mutterhez hasonlót a már megszűnt Agni étterem vezetője (Papp Magdi, Premprakash - szintén Szeged) is árult, Ganapati kedvence néven, imádtam. Sajnos itthon, Budapesten az indiai éttermek mind jóval drágábbak még a Taj Mahalnál is, a kisebb gyorsétkezdékben meg jóformán nincsenek is ilyen vegetáriánus raguk. Hálás vagyok, amiért feltetted, mentettem is!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Sat, 2016-06-04 16:10

Épp most készült el, az első adagot fogyasztom, csodás lett! <3 Amúgy a nevében a mutter-t az étlapon olvastad? Helyesen ugyanis maṭar (a zöldborsót jelenti), csak a hindí/ pandzsábi kiejtés magyar fülnek megtévesztő lehet. Az "a" hang latin átírásbeli "u"-nak írása a hindusztáni nyelvekben a bollywoodi "hinglish" kultúra sajátossága.

atarkoi
atarkoi Thu, 2014-08-14 08:58

...es mit szolnatok egy kis kokusztejhez? novenyi is, azsiai is, kremes is:)) szoval igen passzolna hozza:)) na, ma delben kiprobalom, es megirom, h mi lett belole:))

Vicenza
Vicenza Wed, 2014-04-30 15:43

Elkészítettem, finom, szeretjük. Én rizstejet használtam.

nita04
nita04 Mon, 2014-04-14 15:33

A hétvégén megcsináltam és isteni lett!
Ahogy itt javasolta Omnipot a tej helyett a végén egy kis pohár natúr joghurtot raktam bele és csodás lett! Köszönöm!

Sütike
Sütike Sat, 2013-12-07 16:17

Épp most készítettem el! Imádom! Köszönöm a receptet!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2013-04-04 11:09

Kedves Tuvia!
Ez az étel egyszerűen pazar! Tehetnél még fel ilyeneket...:-)))
Üdv
Tímea

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Thu, 2013-04-04 16:52

Nagyon örülök, még sok ilyen indiai/arab étel van, amiről már eldöntöttem, hogy egyszer elkészítem. Köszönöm a motiválást!
Üdvözlet!
Zsuzsa

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-03-07 14:55

Soha nem ettem még ilyet sehol, nem tudom milyennek kell lennie, de ez nagyon-nagyon finom lett! Annyit változtattam csak rajta, hogy tettem hozzá gombát is és kevesebb tejet tettem bele, a végén pedig adtam hozzá tejszínt, ettől nagyon finom, krémes lett. Több hasonló receptet is találtam és az egyik ha jól emlékszem kevés vízzel összepépesített kesudiót adott hozzá és attól volt krémes ez az étel. Én nem mertem kipróbálni, de gondoltam megírom, hátha valaki kísérletezne vele:) Köszönet a receptért, tényleg nagyon jó!:)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Thu, 2013-03-07 17:09

Szia!
Örülök, hogy elkészítetted. A kesudiós változatban az olajos mag a tejet helyettesíti. Én is kevesebb tejjel csináltam legelőször. Most pedig biztos, hogy valami növényi tejjel főzném. Valójában ez már azon múlik, hogy te és a családod hogy álltok a tejjel. Én is próbálom kilőni az étrendemből. Szerintem érdemes kísérletezni! Örülök, hogy ízlett!
További jó főzőcskét!
Zsuzsa

pritta
pritta / pritta Tue, 2013-01-15 11:42

Elkészítettem a receptedet kis változtatásokkal, mert nem volt minden fűszer itthon és végól hús is került bele a férfiaknak, de így is finom lett :)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Tue, 2013-01-15 17:00

Kedves Pritta!
Örülök, hogy ízlett az étel. Milyen husit raktál bele?

bri2012
bri2012 Thu, 2012-11-08 19:05

Bevallom, nem voltam biztos benne, hogy ma meleg ételt vacsorázunk, mert kicsit furi receptnek tűnt elsőre és az volt az érzésem, hogy a szemetesben fogja végezni kiváncsiságom eredménye, de nem bántam meg hogy elkészítettem! nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk. Mondjuk nem mertem csak fél bögre tejet tenni bele :DDDDD

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Thu, 2012-11-08 21:23

Azt hiszem, én is kevesebbet tettem bele, de az "eredeti" receptet akartam feltenni. Én is igyekszem kevés tej felhasználásával főzni. Örülök, hogy hajtott a kíváncsiság. Az indiai étteremben ennél még krémesebb szokott lenni, és szerintem ők még tesznek bele valami tejpótlót. Egyszer rájövök, hogy mit :)

Omnipot
Omnipot Wed, 2013-12-04 22:33

Próbáld meg egy kis pohár natúr joghurttal tej helyett, ettől nagyon krémes, könnyed. Több indiai ihletésű receptben próbáltam már, finom.

342
burgonya 20 db
zöldborsó 25 dkg
tej 3 dl
sűrített paradicsom 30 dkg
kókuszzsír 1 ek
barna cukor 2 teáskanál
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 8 gerezd
chili 8 db
gyömbér 2.5 cm
szegfűszeg 4 db
babérlevél 4 db
koriander 2 teáskanál
kurkuma 1 tk
köménymag 1 teáskanál
0 ízlés szerint