Fűszerek, melyektől pikkpakk karácsonyi hangulatba kerülsz

Már csak pár hét van karácsonyig, ahogy pedig felgyúlnak az első karácsonyi fények, mi is egyre inkább kerülünk ünnepi lázba. A hangulatot nemcsak díszekkel, ízekkel is előidézheted, mutatunk néhány fűszert, amit felhasználva azonnal elindítod a WHAM!-től a Last Christmas-t.

A klasszikus karácsonyi ételek önmagukban jól ismert, hagyományos fűszereket tartalmaznak. Só, bors, fűszerpaprika, szárított vagy friss zöldfűszerek – őket már mindannyian jól ismerjük, mi lenne azonban, ha néhány igazi, karácsonyt idéző illatos és markáns fűszert is felhasználnánk idén az ünnepi menüben? A következő fűszerek nemcsak forralt borba és süteménybe illenek, akár főételekben is jól mutatnak, főleg, ha idén nem csak a halászlé-rántott hal-töltött káposzta triót választod!

Idézd meg illatokkal és ízekkel a karácsonyt!

Meleg érzetet keltő fűszerek

A melegítő fűszerek különleges hatással bírnak: erősítik a mikrokeringést, összehúzzák az ereket és mérsékelten emelik a vérnyomást, felpezsdítik a vérkeringést, ezáltal már önmagukban is felmelegítik az embert. Hogy mik ezek a fűszerek?

Fahéj

A fahéj itthon is jól ismert fűszer, mi magyarok hagyományosan süteményeket ízesítünk vele, a közel-keleti és észak-afrikai konyhában azonban íze és illata miatt is előszeretettel használják főételekben.

Nagyon jól passzol például egy egyszerű chilis babba vagy muszakába, de akár a karácsonyi párolt lilakáposztába is tehetsz egy kávéskanálnyit, így még ízletesebbé teheted vele a karácsonyi menüt, nem is beszélve a forralt borról (itt az egész fahéjat ajánljuk) és a mézeskalácsról, amibe kötelező tenni némi őrölt fahéjat.

Szegfűszeg

Bár kevesen gondolnák, de az eredetileg Indonézia közelében lévő, a Maluku-szigetekről származó fűszernövény kicsempészéséért halálbüntetés járt a 18. században. A ma már minden közértben kapható, furcsa alakú, forralt bort és narancsot ízesítő fűszer főételeket is képes csodásan kiegészíteni, ha például idén igazi pho leves főzésére adnád a fejed vagy ázsiai csirkét készítenél. Mértékkel használd, a szegfűszeg ugyanis könnyen válik dominánssá.

Szerecsendió

A szerecsendió nem maradhat ki az idei karácsonyi főzőcskézésből. Egészben vagy porítva is megvásárolhatod, egy csipetnyi pedig simán mehet besamelbe, krumplipürébe és krémlevesekbe is.

Kardamom

A vanília és a kardamom olyan, mint az édes konyha sója és borsa. A kettő kombinációja felerősíti a sütemények ízét. Adj egy kis kardamomot a palacsintatésztához, joghurthoz, turmixhoz, és azonnal aromásabb és ízletesebb lesz az eredmény. A kardamom önmagában is édes, és akár egy egész zöld kardamommagot is elrághatsz, hogy megtisztítsd a szádat a rossz íztől.

Gyömbér

A gyömbér íze nagyon különböző attól függően, hogy milyen fajtát használsz. A friss gyömbér nem tipikus meleg hatású fűszer, hanem nagyon intenzív és erős, csípős ízű. Az őrölt változat viszont aromás és illatos. A gyömbér önmagában talán nem annyira karácsonyi hangulatú, de jól párosítható a többi fűszerrel, ezért gyakran társítják a karácsonyi főzéshez. A gyömbér mindennek jól áll kezdve a levesektől az ázsiai fűszerezésű húsokon át egészen a süteményekig.

Magától értetődik, hogy ezek a fűszerek inkább a desszertekben fordulnak elő - legalábbis a magyar konyhában, de ha az indiai és a közel-keleti konyha felé fordulunk, akkor ezeket a fűszereket mindenféle ízletes módon használhatjuk.

A marhapörköltet például fűszerezhetjük egy kis szegfűszeggel és fahéjrúddal is, mivel ezek jó párosok a sötét hússal. Ízt és aromát adhatsz a rizs és a gabonafélék egész szegfűszeggel, fahéjrúddal és kardamommaggal való főzésével is. Akár azt is kipróbálhatod, hogy a húsgombócokhoz adsz egy kis őrölt fűszert, vagy a csirkemellre szórsz egy keveset a sütőben sütés előtt. Végül a gyökérzöldségek, például a paszternák, a sárgarépa, a zeller és az édesburgonya is csodálatosak némi meleg fűszerrel, sóval és olajjal megdobva.

Levesbe, teába, forralt borba is mehet egy kis csillagánizs

Csillagánizs

A Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használható sütemények, gyümölcslevesek, ázsiai meleg levesek, kompótok, édes borok és teák készítéséhez. Íze kissé hasonlít a medvecukorra, édes, ánizsos és földes ízek találkoznak benne. Bár ez már nem kifejezetten egy meleg hatású fűszer, nagyon jól szuperál süteményekben és ázsiai levesekben. Ne feledkezz meg az olyan finomságokról sem, mint a narancs, narancshéj, a vanília és a citrom, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy előhozd az igazi karácsonyi ízeket.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi recept és cikk itt:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?