Így készül szerintünk a legfinomabb házi forralt bor

Egy forró fűszeres ital a téli karácsonyi forgatagban: sokaknak ez jelenti a hamisítatlan karácsonyi életérzést, ünnepi hangulatot. Bár idén elmaradnak a karácsonyi vásárok, attól még nem kell lemondanunk a finom forralt borokról, puncsról és grogról, készítsük el őket otthon.

A téli, alkohollal megbolondított, fűszerekkel felturbózott forró italok a világon mindenhol megtalálhatók, már ahol van tél és hideg. Hiszen, bár jólesik bekuckózni a jó meleg szobába, néha muszáj kimenni, már csak a testmozgás miatt is, utána viszont mindennél jobban esik egy bögre forró, fűszeres forralt bor vagy más melengető ital. Mutatjuk, hogy lesz a legfinomabb otthon, házilag.

Forralt bor alkohol nélkül?

Ez az oximoron sokaknál kiveri a biztosítékot, mégis úgy gondoljuk, megmutatjuk ezeket a változatokat is, hiszen számos helyzet van, amikor az ember nem ihat alkoholt vagy éppen a gyerekeket is megkínálná valamilyen különlegesebb forró itallal a teán és a kakaón kívül. A forralt bor alapvető ízeit azok a karácsonyi időszakban használt fűszerek és gyümölcsök adják meg, amelyeket bátran belekeverhetünk egy finom gyümölcsteába vagy gyümölcslébe is. Adjunk a vízzel felkevert gyümölcsléhez (szőlőlé, szilvalé, almalé) narancs- és citromszeleteket, fahéjat és szegfűszeget, forraljunk rajta egyet és máris kínálhatjuk a gyerekeknek. Ha nem elég édes, mézzel vagy cukorral édesíthetjük.

Forralt bor, a klasszikus

Forralt bort itthon leggyakrabban vörösborból készítenek, amihez ha nem is a legdrágább borunkat használjuk fel, mégis maradjunk a minőségi, asztali boroknál. Szokás mindenféle olcsó, szőlőt alig látott borból készíteni, mondván, a fűszerek miatt úgyse fogjuk érezni az ízét, ám a másnapi fejfájásunk biztos másképp vélekedne erről. Attól még, hogy nem magában fogyasztjuk, fontos, hogy finom legyen, a rossz bor forralva is rossz. A másik fontos szabály, hogy a bor mellé egyharmad víz is kerüljön, és ne feledkezzünk el az édesítésről sem, hiszen ez a finom forró téli ital akkor a legízletesebb, ha picit édes, persze nem annyira, hogy összeragadjon tőle a szánk. Próbálkozhatunk a boltban készen kapható forralt boros fűszerkeverékekkel, de magunk is könnyen megtalálhatjuk azt az ízesítést, ami a szívünkhöz legközelebb áll. A fahéj, szegfűszeg és szegfűbors, narancs, citrom és csillagánizs a leggyakrabban használt és leginkább hozzá illő ízesítők.

Forralt bor kis csavarral

Ha kísérleteznénk, számos ponton változtathatunk a klasszikus recepten: tehetünk bele egy pici chilit, hogy még forróbbá tegyük, de mehet bele bors is. Készülhet fehérborból, tehetünk bele bogyós gyümölcsöket, cseresznyebefőttet, de akár almát is.

Forró alkoholok

A boron kívül számos más forró, lélekmelegítő italt szokás télen készíteni. Ilyen például a grog, ami egy erős fekete tea rummal alaposan meglocsolva, de tea nélkül, csak a már ismert fűszerekből méz és cukor hozzáadásával és készíthetünk olyan alapitalt, amit aztán mindenféle, nekünk tetsző alkohollal dobunk fel, a mértéket értelemszerűen betartva. Az osztrákok kedvelt téli itala, a puncs, amely nem más, mint egy fűszeres forralt bor, amit van, hogy teával ízesítenek, máskor vodkát vagy pálinkát adnak hozzá.

Forró sör?

Számos országban, főleg a lengyeleknél képszerű téli ital a forralt bor ottani megfelelője, a forralt sör. Ez nem más, mint amit a neve ígér: a sört felforralják, és melegen mindenféle gyümölccsel, kompóttal ízesítik, a szokott téli fűszerekkel gazdagítják, és ugyanúgy a hosszú téli estéken fogyasztják. Érdemes kipróbálni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Az 5 legünnepibb húsétel

Karácsonykor minden háziasszony kitesz magáért. Te se maradj le, kezdd el tervezgetni már most az ünnepi menüt és válassz magadnak az alábbi extra húsfogások közül! 

Petra

Címlapról ajánljuk

További cikkek