Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Forralt bor

Forralt bor
Forralt bor
13 perc / előkészület: 5 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A téli esték kedvelt, szívmelengető itala. Sokféle verziója létezik, én ezúttal ilyen fűszerezéssel készítettem.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet, a cukrot és a fűszereket kis lábasba öntjük, és pár perc alatt összeforraljuk.
  2. Hozzáöntjük a bort, kevés citromlevet facsarunk bele, és addig hagyjuk a tűz felett, míg kellőképpen felmelegszik az ital, de forrpont előtt lezárjuk a lángot.
  3. Azon melegében elkortyolgatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 134 616
elküldve: 6
receptkönyvben: 932
elkészítve: 49/71
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Valentina2225
Valentina2225 Tue, 2016-11-29 16:29

Nekem annyi lenne a kérdésem hogy csak őrölt ánizst tudtam venni. Abból mennyit rakjak bele?

MavericK
MavericK Sun, 2013-11-24 20:20

Nos ma eljott az ideje, hogy elkeszitsem ezt a remek italt. Egy faraszto nap utan jol esik ledolni a tv elott egy ilyen forro lélekmelengetővel :)

Koszi a receptet

Hobbycooker
Hobbycooker Sat, 2012-12-08 18:15

Kedves Petra :)

A recept nagyon jó! Én 8 személyre készítettem el, viszont azt meg szeretném kérdezni, hogy a fél üveg bor az nem kevés? 2x375ml-el egy kissé kevés lett, mert így mindenkinek egy fél bögre jutott, hármonnegyed bögre jobb lett volna, mert volt aki még inni szeretett volna belőle :D. Mindenkinek ajánlom, nagyon finom :P

Feri

petra
Petra / petra Sat, 2012-12-08 21:35

Kedves Feri!
Persze, lehet arányosan többet készíteni, duplázni, triplázni stb. a mennyiségeket:-).
Üdv
Petra

Shasa
Shasa Wed, 2012-12-05 16:36

Köszönöm a feltöltést, arányokat kerestem a fejből kipattant recepthez, és az alapanyagaid mértékével dolgozva nagyon finom lett :)

Prixi
B Prixi / Prixi Thu, 2011-12-01 15:43

Örülök, hogy egyáltalán van fent forralt bor recept, nem sokat találtam... A többiek, miért nem teszik fel a receptjeiket, miért csak itt a hozzászólásokan
osszák meg?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-18 18:22

Kritizá-ló:

"CSAK melegíteni szabad. (bort nem forralunk!)"

"...minden máshoz hozzátesszük, hogy milyen tojás, milyen bor, milyen tej.
Az a forralt bor amelyik fele tea, az nem forralt bor, hanem boros tea.
Ha én forralt bor néven teás, gyümölcsös, borsos, paprikás, kardamom-os italt kapok, akkor be vagyok csapva..."

És ugyan ezen logika szerint az a FORRALT bor, amelyet NEM forralunk.

köszike :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-17 09:14

Elfogadtam!
Náshol is láttalak már kritizál-ni, sokszor igazad is van, a fogalmakat (pl. pörköltet a paprikással, tokánnyal, brassóival) tényleg nem kéne keverni, de az alapreceptet megtartva lehet azért variálni. Brassói ügyben is egyetértek, bár nekem fontosabb, hogy mit hagynak ki, mint hogy mit tesznek MÉG bele. Kis pirospaprikával még elmehet brassóinak, de fokhagyma nélkül már egy másik étel.

Ami a forralt bort illeti: szerintem az alap a bor, cukor, víz, szegfűszeg, fahéj - ezekhez (de persze nem helyettük) illenek a citrusfélék, a kardamom stb., ha ezek IS vannak benne, attól az még forralt bor. A borsot, sót, pirospaprikát a fönti fűszerek mellett nehezen tudom elképzelni, ha meg helyettük használják, az már tényleg nem az az ital, amit a közmegegyezés forralt bornak nevez. (A tea határeset: végül is szárított bogyókkal ízesített víz, nem nyomja el a szegfűszeget és a fahéjt).

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-08 14:16

Csatlakozom az előttem szólóhoz.Bort NEM FORRALUNK! Azzal kezdjük,hogy a cukrot karamellizáljuk,és felöntjük forró teával (fekete,vagy ízlés szerinti gyümölcstea,én most csipkebogyóval készítettem,jó volt).Ebben főzzük fel a fahéjat és a szegfűszeget,amikor felforrt,összemelegítjük a borral,ha nam elég édes , egy kis mézzel édesítjük.Nagyon finom.Bor-tea arány kb.50-50%.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-07 21:30

No ez minden, vagy semmi, de nem forralt bor.
Szirupot kell főzni.
Szirup = víz, cukor, fahéj, szegfűszeg.
A leszűrt szirupba önteni a bort és utána már CSAK melegíteni szabad. (bort nem forralunk!)
Teljesen felesleges fűszerek: csillagánizs, bors, kömény, paprika stb. De még a citrom és annak leve is!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-13 22:30

Te nem kritizáló vagy, hanem kötözködő:-))
Addig rendben, hogy "bort nem forralunk", ez egy hasznos tanács, sokan nem tudják. De hogy Te milyen fűszereket ítélsz "teljesen feleslegesnek", az teljesen irreleváns. A világon sok helyen ismerik a forralt bort (Hollandia, Skandinávia, Ausztria talán az, ahol a legnépszerűbb) mindenütt más az ízesítés, van, ahol elképzelni se tudják kardamom nélkül...

Részemről (bár ez is irreleváns) az alapfűszerek mellett gyümölcsöt is teszek bele, ha van itthon; teával még nem próbáltam, de határozottan tetszik az ötlet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-14 10:11

Jó! Ha elfogadom, hogy igazad van, akkor Neked is el kell fogadnod, hogy igazam van! :-))
Én elfogadom, hogy van "jakobi féle gyümölcsös forralt bor", vagy legyen "Tulipánok hazájából származó forralt bor", vagy "Bromos forralt bor". :-))

Viszont, ha tejről beszélünk akkor az a tehén,
ha tojás, akkor tyúk,
ha bor az a szőlő, minden máshoz hozzátesszük, hogy milyen tojás, milyen bor, milyen tej.

Az a forralt bor amelyik fele tea, az nem forralt bor, hanem boros tea.
Ha én forralt bor néven teás, gyümölcsös, borsos, paprikás, kardamom-os italt kapok, akkor be vagyok csapva.

Én híve vagyok a "receptelenségnek", egyediségnek, de ne nevezzük megtévesztően a dolgokat.
Pl.: amibe piros fűszer paprika van az nem Brassói.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-12-13 17:37

Szia Petra,

annyira megkívántam,hogy már rotyog a főzőlapon:-) Köszönöm a receptet, rem ízleni fog!

119
száraz vörösbor 375 ml
víz 1.8 dl
fahéjrúd 2 db
szegfűszeg 13 db
csillagánizs 1 db
cukor 4 ek
citrom 0.25 db
citromlé 1 fél citromból nyert