Karácsonyi hangulatba eheted magad ezekkel a receptekkel

Itt van advent első hétvégéje, ezzel pedig kezdetét veszi a karácsonyi ünnepekre való hangolódás, készülődés. Ha egyelőre semmi kedved és ötleted a karácsonyon gondolkodni, készülődni, az alábbi ételekkel, italokkal pikk-pakk ünnepi hangulatba hozhatod magad.

Bár az év végi időszak rendszerint tele van rohanással, érdemes az adventi időszakot kihasználni arra, hogy apránként lecsendesítsük magunk körül a dolgokat. Ha éppen úgy érzed, semmi sem áll tőled távolabb, minthogy gyertyákat gyújts, miközben fenyőillat leng körbe, adunk néhány tippet, amivel kicsivel közelebb kerülhetsz az advent szelleméhez.

Advent karikacsapásra – így alapozd meg az ünnepi hangulatot

Fűszerek, illatok

Nemcsak a fenyőillat adja meg az ünnep varázsát, hanem számos olyan fűszer is, amit hagyományosan télen szoktunk használni.

Ilyen például a fahéj, amelyet rengeteg őszi, téli süteményben és ételben szokás használni, gondoljunk csak a fahéjas almára, szilvára, amit pitében, levesben, mindenféle krémekben remekül párosíthatunk.

De ilyen a szegfűszeg is, ami a forralt bor, grog és mindenféle fűszeres téli ital elengedhetetlen hozzávalója, remekül illik a narancshoz és húsokhoz is. Régi szokás, hogy egy narancsba szegfűszegeket dugdosnak – az illatuk együtt instant ünnepi hangulatot varázsol a lakásba, garantáltan karácsonyi dalokat lesz kedve hallgatni az embernek, amint megérzi összetéveszthetetlen aromájukat.

Hagyományok egyszerűbben

Bár a komoly, hosszabb előkészületeket igénylő süteményeket, mint például a mákos és diós bejgli, a zserbó vagy diós linzerek és mézesek még ráérünk elkészíteni, egy-két egyszerű süteménnyel már az advent első napjaiban megalapozhatjuk a hangulatot. Főszerepbe kerül a dió és a mák és a többi magféle – jöhetnek a diós muffinok, egyszerűbb almás sütemények dióval megszórva, a mákos kevert süti vagy az egyszerű vajas keksz, amire kerülhet dió, mandula, vagy más finomság. Ezek ízükben már megidézik a nagyszabásúbb desszerteket, de szerencsére fél óra alatt összedobhatók.

Ne csak édességekben gondolkozz

A diót, mandulát, sőt a szegfűszeget és fahéjat is használhatjuk sós ételekben – a hideg téli estéken épp szuper alkalom adódhat arra, hogy kipróbáljunk kicsit egzotikusabb, keletiesebb ízvilágú ételeket is. Sőt, bátran nyúljunk a gyömbérhez és curryporhoz is, egy jó, fűszeres egytálétel nemcsak átmelegít a nap végén, a fűszerek aromája a lakást is átjárja majd.

Ha van időnk, kipróbálhatjuk az egyik hétvégén a hagyományos pholevest is, ami igazi téli íz- és vitaminbomba, remek mély, fűszeres illatokkal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több karácsony itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...