A legjobb tippek, hogy a PÁROLT LILAKÁPOSZTA tökéletes legyen

A tél abszolút kedvenc körete és kacsa- és libacombkísérője a párolt lilakáposzta. Na de mitől lesz annyira finom?

A sült kacsához, libához, egyben sült sertésekhez, csülökhöz is imádjuk - ez a párolt lila- vagy vöröskáposzta! Isteni kísérő, és ha ezt választjuk, még a krumpli vagy rizsköret is elhagyható mellőle, így a kalóriákkal is spórolunk.

Íme egy alaprecept az elkészítéséhez:

Párolt lilakáposzta

Na de mitől lesz olyan finom savanykás-édeskés, roppanós, és egyben puha?

A lilakáposztáról:

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a zöld fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik. Tartalmaz még sok C- és A-vitamint, rostokat. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi a vörös színét, különben kék lesz.

Szerintünk így lesz igazán finom:

1. Előkészületek

  • A fejnyi vöröskáposztát szabadítsd meg a külső leveleitől, vágd félbe, aztán megint félbe, és negyedenként reszeld le nagy lyukú reszelővel. A torzsát távolítsd el.
  • Rakd egy nagy tálba, sózd be, és tedd félre körülbelül fél órára.
  • Miután kiengedte a levét, nyomkodd ki, ésneki is eshetsz a párolásnak.

2. Párolás

  • Karamellizálj cukrot egy nagy lábasban - amikor szép barnaés sűrű, de nem túl égett,mehet rá a zsiradék, ami lehet napraforgóolaj, de legjobb a sertés- liba- vagy kacsazsír! (Vannak, akik rögtön a zsiradékon égetik acukrot, ez is jó megoldás.)
  • Tegyél hozzá lilahagymakockákat vagy -csíkokat.
  • Dobd a lábosba a reszelt káposztát is,forgasd össze a cukorral, zsiradékkal, hagymával.
  • Fűszerezd: borsozd, rakj hozzá őrölt köményt, ezek az alap fűszerei.
  • Önts alá kis vizet, párold jó fél óráig,közben néha kevergesd.
  • A végén önts hozzá sima vagy vörösborecetbőlpárpöttyet, hogy beállítsd az ízeket!

3. Extra tippek

  • Aki szereti, párolhat a káposztával együtt reszelt almát is, sőt, akár szalonnát is tehet hozzá...
  • Ha bírod, önthetszhozzá párolás közben vörösbort, nem fogja elrontani, azt tuti!
  • A fűszerezést variálhatod: mehet bele borókabogyó, picike fahéj, babérlevél, szegfűszeg vagy szegfűbors, csillagánizs, reszelt narancshéj is!
  • Darabolt naranccsal is megdobhatod, de akárerdei gyümölcsökkel is - pompás lesz!
  • Ecet helyett akár citromot is használhatsz!

TOVÁBBI RECEPTEKET ITT TALÁLSZ!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...