Egészségtelen ételnek hisszük, mégis segít a vérnyomás szabályozásában

Szegény krumplinak nagyon rossz a marketingje, pedig nem kevés pozitív tulajdonsága van. De nem mindegy, hogyan készítjük! Most az derült ki, hogy akár a vérnyomás-szabályozásban is segíthet.

Szegény krumplinak nagyon rossz a marketingje, pedig alapvetően egészséges zöldség – csak az elkészítési módján van még mit csiszolni. Egy friss kutatás most azt mutatta ki, hogy többet is kellene ennünk belőle, segíti ugyanis az egészséges vérnyomás megőrzését.

Egészségtelen ételnek hisszük, mégis segít a vérnyomás szabályozásában

Nézzünk szembe a ténnyel: a hagyományos sült krumpli sajnos soha nem lesz egészséges, és mindig az egészségtelen gyorskaja kategóriába fog tartozni. Maga a zöldség azonban kifejezetten egészséges, még úgy is, hogy viszonylag sok benne a szénhidrát – a diétázók számára ezért szokott tiltólistás lenni, pedig valójában egyáltalán nem kell félni tőle.

Olyannyira nem, hogy a Purdue Egyetem szakértői most kimutatták: a rendszeres krumplifogyasztás segít a vérnyomás szabályozásában, jobban, mint egyes étrendkiegészítők.

A titok a káliumtartalomban rejlik – korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a káliumban gazdag étrend hozzájárul a szervezet nátriumháztartásának szabályozásához, vagyis megakadályozza, hogy felhalmozódjon a szervezetben az egészségtelen, sóban gazdag ételek fogyasztása esetén. A krumplifogyasztás ugyanakkor jobb megoldás, mint a kálium-étrendkiegészítők fogyasztása, legalább is ami a szisztolés vérnyomás csökkentését illeti.

A kutatásban 30 embert vizsgáltak, és azt találták, hogy még a sült krumpli fogyasztása sem növelte a vérnyomást – de csak akkor, ha az sütőben sült krumpli volt, és nem bő olajban, de ezt talán megjegyezni is felesleges. A krumplifogyasztás pedig összességében még csökkenti is még azoknak is a vérnyomását, akik a magas vérnyomásos problémák előszobájában járnak.

A szakértők megjegyezték, hogy a kálium vérnyomásra gyakorolt hatásáról nagyon kevés a tudományos kutatás, ez az első olyan tanulmány, ami az élelmiszerekben megtalálható kálium és a hipertenzió kapcsolatát vizsgálja. A kutatók szerint egy közepes méretű burgonya már fedezi egy felnőtt ember káliumszükségletének 10 százalékát.


Még több krumpli:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek