A dietetikus elárulja, mik a legjobb szuperélelmiszerek

A szuperélelmiszerek nem véletlenül kapták ezt a nevet, hiszen rengeteg, egészségre kedvező tulajdonsággal bírnak. A dietetikus elárulta, melyek azok, amelyek különösen népszerűek lesznek 2022-ben.

A Pollock Communications és a Today's Dietarian dietetikus szaklap összeállította azon szuperételek listáját, amelyek várhatóan nagyon népszerűek lesznek 2022-ben. Szerencsére semmilyen extrém, beszerezhetetlen alapanyag nem szerepel a listán, szóval nincs kifogás, miért ne fogyaszd gyakran ezeket a fantasztikus szuperélelmiszereket ebben az évben.

Fermentált ételek

Úgy tűnik, egyszerűen nem lehet elkerülni, hogy ne próbáljuk ki a most újra divatos fermentálást – többek közt a kimchi és a sima savanyú káposzta is ebbe a kategóriába esik. Ezek az élelmiszerek bővelkednek úgynevezett jó baktériumokban, és probiotikus hatásuk révén segítik az emésztés, a bélflóra, sőt ezáltal az immunrendszer működését.

Áfonya

Itt az ideje, hogy állandó szereplője legyen az életednek. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, és nagyon magas a rosttartalma is, ráadásul istenien feldobja a reggeli joghurtodat, zabkásádat, de akár a palacsintádba is beleteheted. Természetesen magában a leghatásosabb!

Magok

Minden mennyiségben jöhetnek, különösen a chia- és a kendermag. A legjobb, hogy ezeket is bármibe beleteheted, akár a salátádba, süteményekbe, de készíthetsz kenyeret is belőlük.

A chiamag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ómega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például kálciumot, magnéziumut, vasat, káliumot.

Egzotikus gyümölcsök

2022-ben nagyobb hangsúlyt kapnak az egzotikus gyümölcsök, mint például a perui földi cseresznye vagy az acaibogyó. Az utóbbi például remek lehet smoothie-tálak tetejére. Remek antioxidáns, segíthet a koleszterinszint csökkentésében, illetve segíthet lassítani az öregedéssel járó szemromlást is.

Avokádó

Az egyik legjobb növényi zsírforrás, amit bátran használhatsz akár vaj helyett is. De persze rengeteg más finomságot is készíthetsz belőle, hiszen ez a növény nagyon sokoldalú. Remekül illik a reggeli pirítósodra, tésztába, de akár turmixokba is teheted.

Zöld tea

Mivel rengeteg mindenre jó, így nem csoda, hogy felkerült erre a listára. Immunerősítő hatásai miatt hosszú évek óta örvend hatalmas népszerűségnek. Emellett csodás antioxidáns-tartalmú ital, gyulladáscsökkentő, és a puffadás ellen is bevethető.

Minden zöldlevelű

Ezek az alapanyagok tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal és növényi fehérjékkel. Tudjuk, a spenót egy nagyon bevált és ismert alapanyag, de próbálj ki 2022-ben mást is. A kelkáposzta, a pak choi és a barna mustár is ide tartozik.

Fodros kel

Igen, tudjuk, hogy ez is a zöld levelűek családjába tartozik, de még mindig annyira népszerű, hogy muszáj volt egy saját helyet biztosítani neki a listán – Amerikában rajonganak érte, nálunk ritkábban kapható. Mehet a reggeli a smoothie-dba, a salátádba, de kicsit átsütve a tésztádra is.

Ősgabonák

Az utóbbi időben nagyon népszerűek az ősgabonák, mint például a teff, a farro, az alakor vagy a quinoa. Ezek az alapanyagok rostokban gazdagok, az utóbbi például tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, és még B6- és C-vitamin is található benne.


Még több superfood:

Címlapról ajánljuk

„Minden szállodánk egyedi értékkel bír, mindegyik más és ettől különleges,...

Attól függetlenül, hogy az előző, koronavírus-sújtotta évek már elmúltak, továbbra sem marad kihívásmentes a vendéglátás. A szektorban tovább folytatódik a munka, hiszen az élet nem áll meg, a vendégek sorra érkeznek, és céljuk, hogy jól érezzék magukat. Természetesen így van ez a Danubius Hotels éttermeiben is, így a jelenlegi helyzetről, a vendégkör kialakításáról és megtartásáról, valamint a gasztronómiának ebben játszott szerepéről kérdeztük Maráczi Imrét, a Danubius Hotels, Corporate Food&Beverage Director-át.

Hirdetés

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!