r
Nosalty Logó

Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)
  • 12% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 437 kcal
  • 12% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1749 kcal
  • 12% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 76 kcal
  • 12% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1573.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    443 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    97.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    374 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    969 micro
  • β-karotin
    3274 micro
  • β-crypt
    1458 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 437 kcal
  • 12% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6295.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    475 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    644 mg
  • Foszfor
    1773 mg
  • Nátrium
    3339 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    290.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    390.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1496 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1668 micro
  • Kolin:
    285 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3877 micro
  • β-karotin
    13096 micro
  • β-crypt
    5831 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 1749 kcal
  • 12% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    275 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    169 micro
  • β-karotin
    572 micro
  • β-crypt
    255 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este áztassuk be.
  2. Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket "izzadni" nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.
  3. Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük.
  4. Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.
  5. Készítsük elő a fodros kelt: mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem. A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.
  6. Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  7. Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal.
  8. Tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.
  • Receptkönyvben: 207
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 12360
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)
Hering András 166 recept

Ez a toszkán leves az őszi étkezések megtestesítője, amely kéz a kézben jár az olasz olívabetakarítással, amikor friss, új zöld extra szűz olívaolaj készül. Ezt az ízekben és alapanyagokban gazdag zöldséges bablevest a toszkán olívatermelők leveseként tartják számon. Az olívát az olaszok október végén és november elején szedik le, a gyümölcs ugyanis ekkorra lesz ízekkel teli, napérlelte. A termelők korán kezdik a munkát, a nap rövidsége miatt pedig nincs sok idő arra, hogy nagy ebédeket tartsanak a szüret közben, az olasz háziasszonyok ezért már kora reggel megfőzik a lélekmelengető minestrone levest. Az étel alapvetően húsmentes, bár vannak, akik szívesen tesznek bele egy kis pancettát (olasz szalonnaféle): külön serpenyőben kisütik, és a sütőtökkel, burgonyával és kelkáposztával együtt a leveshez adják. Ha a fodros kel helyett más leveles zöldet használnánk (például spenótot), vegyük figyelembe, hogy míg a fodros kelnek több idő kell, hogy megpuhuljon, a spenót hamarabb fő meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek