Nem is gondolnád, hogy a leghétköznapibb zöldségünk egy superfood...kitalálod, melyik?

Egy mindennapos használatú zöldség, amit levesbe, főételbe, köretbe, sőt még sütibe is tehetünk - ez a sárgarépa. Fogyaszd bátran és sokszor!

Sárgarépa, a superfood

A sárgarépa pozitív hatásai:

támogatjaa bőrt, a kötőszöveteket, az izmokat, a látást, az idegrendszert, az anyagcserét, segíti az emésztést, a szabad gyökök semlegesítését és a véralvadást, és szuper antioxidáns. Olyan superfood, mely gazdag béta-karotinban, az A-vitamin egyik előanyagában, ami most például nyáron, a napozásnál is jól jöhet. Ismerd meg közelebbről ezt a zöldségünket!

Tedd salátába! Pitypangsaláta receptet itt találsz hozzá!

Kis répatörténet

Valószínűleg az ókorból, a mostani Afganisztán területéről származik. Erre helybéli dalok utalnak, melyek a több ezer évvel ez előtt ott dolgozó, zöldségtermesztő emberekről szólnak. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a répát, de ők inkább afrodiziákumként és gyógyszerek készítéséhez használták, nem ételek alapanyagaként. Mint vizelethajtót és gyomorfájás elleni gyógyszert alkalmazták, sőt úgy gondolták, hogy fokozza a férfiak nemi vágyát és a nők fogamzóképességét. Caius Plinius Secundus római író, polihisztor és enciklopédista szerelmi bájitalt készített belőle.

Receptajánló:

Egészen a középkorig nem használtákkonyhai alapanyagként. Ekkor nemesítették a mai értelembe vett, édes és a korábbinál puhább változatát. A 16. századi Angliában I. Jakab uralkodása alatt inkább külleméért alkalmazták, mint ízéért. Itáliában pedig, egészen a 18. századig nem értékesítették élelmiszerként. Mostani narancs színét 18. századi holland agrármérnököknek köszönheti, akik Észak-Afrikából hozott magokkal nemesítették. Korábban ibolya és fehér színben tetszelgett.

Magyar elnevezése is a narancsos színére utal, de lila, piros, fehér, világos sárga színű változatai is elérhetőek. Egyik névváltozata, mely Erdélyből származik: a murok.

Süsd egyben beírdalva - receptet itt találsz hozzá!

Tipp:

Főzve, más zöldségekhez hasonlóan veszít superfood-jellegéből, ezért rágcsáld frissen, akár napi rendszerességgel!

Tedd salátába, majd szendvicsbe! Recept itt!

Így használd fel a sárgarépát:

Tulajdonképpen minden fogásodba be tudod illeszteni a legízletesebb gyökérzöldségünket, a levestől a desszertig, mindenben megállja a helyét. Hoztunk pár példát, mibe hogyan használd:

  • Előétel, uzsonna: párolva, krémként, tócsniba, salátába, szendvicsbe
  • Leves: krémlevesbe, hús- és zöldséglevesbe, ázsiai tésztalevesekbe
  • Főétel: vegán v. vegetáriánus egytálételekbe, currybe, rakott zöldségek közé, húsosés zöldséges raguba, húsosés zöldséges fasírtba, főzelékbe
  • Köret: sütve, párolva, pürézve, salátába
  • Sós pite: húsosés zöldséges, valamint sajtos pitékbe
  • Desszert: répatortába, zöldséges pitébe, muffinba

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk