Mangós kimchi
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
sóoldat
-
333g víz0 kcal
-
25g himalája só0 kcal
-
123g kínai kel18 kcal
-
4g só0 kcal
szósz, összeállítás
-
1g gyömbér1 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
33g mangó14 kcal
-
4g lime1 kcal
-
1g chilipehely3 kcal
-
2g halszósz1 kcal
-
46g jégcsapretek4 kcal
-
31g újhagyma6 kcal
Összesen
50
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
sóoldat
-
4000g víz0 kcal
-
300g himalája só0 kcal
-
1480g kínai kel220 kcal
-
44g só0 kcal
szósz, összeállítás
-
12g gyömbér10 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
400g mangó170 kcal
-
43g lime11 kcal
-
12g chilipehely34 kcal
-
20g halszósz7 kcal
-
555g jégcsapretek51 kcal
-
368g újhagyma71 kcal
Összesen
598
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
sóoldat
-
55.2g víz0 kcal
-
4.1g himalája só0 kcal
-
20.4g kínai kel3 kcal
-
0.6g só0 kcal
szósz, összeállítás
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
5.5g mangó2 kcal
-
0.6g lime0 kcal
-
0.2g chilipehely0 kcal
-
0.3g halszósz0 kcal
-
7.7g jégcsapretek1 kcal
-
5.1g újhagyma1 kcal
Összesen
7
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11533.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 11302 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 511.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 630 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 273 micro
Összesen
50
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 31 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138402 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 1641 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 392 mg
-
Foszfor 694 mg
-
Nátrium 135627 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.6 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 6141.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 663 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 637 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1073 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1420 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 290 micro
-
β-karotin 7565 micro
-
β-crypt 447 micro
-
Likopin 11 micro
-
Lut-zea 3276 micro
Összesen
598
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1908.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 1870 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 84.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 104 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
7
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
sóoldat
- A langyos vizet öntsük egy méretes (lekvárfőzős) lábasba, adjuk hozzá a sót, és keverjük addig, amíg feloldódik teljesen.
- A kínai kelek külső leveleit szedjük le, majd vágjuk őket félbe és tegyük a sóoldatba. Tegyünk a tetejükre egy nagy lapostányért, arra pedig egy vízzel teli, kisebb lábost, így biztosítva, hogy a keldarabok teljesen elmerüljenek a sóoldatban.
- Hagyjuk így 6 órát, majd annyi időre vegyük ki, amíg a kelkáposztafeleket a leveleik között is alaposan besózzuk.
- Tegyük vissza a káposztát az oldatba, és a tányérral ismét lenyomva hagyjuk tovább állni egy éjszakát - összesen nyugodtan állhat egy napot is a sós lében.
szósz, összeállítás
- A gyömbért és a fokhagymát reszeljük finomra, a mangót pucoljuk meg, majd turmixoljuk le. A chilipehellyel és a halszósszal együtt tegyük őket egy tálba, és keverjük alaposan össze. Ha nagyon édes a mangó, egy fél lime leve is elfér benne.
- Adjuk hozzá a gyufaszálformára aprított jégcsapretket és a feldarabolt újhagymát is, és keverjük össze.
- A kelkáposztákat csöpögtessük le, és tegyünk délre 2-3 levelet, ezekkel fogjuk leszorítani a savanyúságainkat, hogy ne oxidálódjanak. A többit vágjuk kb. 2 centis csíkokra, és keverjük a mangós-fűszeres pasztához, úgy, hogy a kelleveleket mindenütt bevonja a szósz.
- Töltsük befőttesüvegekbe a savanyúságot, és nyomkodjuk is le őket alaposan. A tetejüket fedjük le a félretett levelekkel, figyelve rá, hogy hagyjunk 2-3 centit szabadon, hogy legyen helye a termelődő gázoknak. Zárjuk le az üvegeket.
- A kimchiket 4-5 napot érleljük szobahőmérsékleten, naponta egyszer megszellőztetve őket - utóbbit érdemes nyitott ablak mellett elvégezni. Utána tegyük hűtőbe őket: a hidegben az érés lelassul, de nem áll meg teljesen, így nem csak, hogy sokáig eltartható így a kimchink, de egyre jobb íze is lesz!
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 903
- Feltöltés dátuma: 2022. január 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
358 recept
Ha van koreai különlegesség, amiről elmondható, hogy meghódította a magyar konyhát, akkor az kétségkívül a kimchi. A savanyított kelkáposzta ugyanis tökéletesen illeszkedik a magyaros ízvilághoz, savanyítónemzetként eleve nem állnak messze tőlünk a karakteres, erjesztett zöldségek. Most kicsit bolondítottam az alaprecepten, és az épp tökéletesen beérett mangót tettem bele cukor vagy egyéb gyümölcs helyett starterként, ami nem mellesleg szuper ízt is kölcsönzött a savanyúságnak!