Paradicsom, az igazi hazai superfood - 5 ok, hogy mindennap szerepeljen a menüdben

Végre itt a nyár, a paradicsomszezon - együk ezt a csodás zöldséget, amennyit csak lehet, élvezzük ki, hogy végre tényleg napsütötte íze van! (x)

Itt a nyár közepe, lassan elérhető az édes, szabadföldi paradicsom. A zöldségespultokban ma már rengetegféle különböző paradicsomot találunk: kicsi koktélt, datolyaalakút, nagy lédús gömböket, hosszúkás San Marzanokat, cakkos ördögszív-óriásokat. Válogathatunk piros, lilás, feketés, sárga, narancssárga bogyókat - tényleg hatalmas a kínálat.

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Miért érdemes sok paradicsomot ennünk?

Amellett, hogy a paradicsom finom, számtalan ok van arra, hogy rendszeresen szerepeltessük étrendünkben - különösen frissen, szezonban szedve.

  1. Alacsony az energia- és a szénhidráttartalma - 100 g paradicsom mindössze 18 kcal, és 4 g szénhidrátot tartalmaz - így nagyobb mennyiségben fogyasztva sem kell aggódnunk amiatt, hogy megszaladunk a kalóriákkal vagy a szénhidráttal.
  2. Mind a kiegyensúlyozott, mind a fogyókúrás étrendnek fontos pillérei a zöldségek, a paradicsomos ételek fogyasztása hozzájárul a napi ajánlott élelmirost-bevitel biztosításához.
  3. Értékes antioxidáns összetevője a likopin, amely hatékony a különböző daganatok, pl. a prosztatarák megelőzésében. A paradicsom likopintartalma ráadásul a sütés, főzés során sem veszít hatékonyságából, sőt, zsiradékban oldva jobban is érvényesül.
  4. A likopin mellett tartalmaz még C-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat - amelyek szintén az szabadgyök-megkötő antioxidáns vegyületek közé tartoznak.
  5. Rendkívül változatosan elkészíthető - a paradicsom tényleg egy igazi szupersztár, fogyaszthatjuk szendvicseink mellé frissen, tehetjük salátába, a nagyobb fejeket megtölthetjük/-süthetjük, készíthetünk belőlük mártást és levest, de akár smoothienknak is alkotója lehet. Egytálételek, mint pl. a lecsó fontos alkotója, de használhatjuk sültek ízesítéséhez is.

Annak érdekében, hogy a fenti jótékony hatásokat minél inkább kiélvezhessük, válasszunk mindig érett példányokat! Szerepeltessük ezt az értékes zöldséget rendszeresen az étrendünkben, készítsünk belőle változatos ételeket - és, ha tehetjük, akár télire is tegyünk el belőle!

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...