Ezeket együk, hogy tele legyen C- és D-vitaminraktárunk

Mielőtt beköszöntene a tavasz, érdemes lehet feltölteni vitaminraktárjainkat a két legfontosabb immunerősítővel, a D- és C-vitaminnal.

Az erős immunrendszer elengedhetetlen egészségünk szempontjából. Ehhez a megfelelő C- és D-vitaminbevitel kiemelten fontos. Szerencsére nemcsak tablettákkal tudjuk pótolni ezeket a tápanyagokat, de ételekkel is. Mutatjuk, mit együnk akkor, ha C- és D-vitamint szeretnénk bevinni a szervezetünkbe!

Chili

Bár a chilipaprikából valószínűleg csak kevesen tudunk elfogyasztani nagyobb mennyiséget, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, különösen akkor, ha egyébként is kedveljük a különlegesebb ízvilágú ételeket.

A legjobb választás a zöld chili, 100 grammban ugyanis 242 mg C-vitamin van. Persze, ha nem rajongunk a csípősért, akkor a sima TV paprika is megteszi.

Fodros kel

A fodros kel remek zöldség, így érdemes rendszeresen fogyasztanunk egészségünk érdekében, de különösen télen és tavasszal legalább heti egyszer okos döntés az asztalunkra tenni. 100 gramm ebből zöldségből 120 mg C-vitamint tartalmaz, emellett pedig K-vitaminban is gazdag, ami jó hatással van az érrendszerünkre és a szívünkre.

Kalifornia paprika

A kaliforniai paprikát még a gyerekek is szívesen fogyasztják gyönyörű színei miatt. Ha azonban fontos, hogy sok C-vitamint jutassunk a szervezetünk, akkor nem mindegy, hogy a piros, sárga vagy a zöld változatát vesszük le a polcról. A legtöbb vitamint ugyanis, a sárga tartalmazza, hiszen 100 grammban 183 mg C-vitamin van.

Kivi

A gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamintartalma. 100 grammban 93 mg C-vitamin van, és a fodros kelhez hasonlóan K- és E-vitaminban is gazdag. Ha megeszünk két közepes kivit naponta, akkor megvan a napi C-vitaminszükségletünk.

Gomba

A C-vitamint könnyű zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolni, a D-vitamint azonban nem igazán. Ezért is van, hogy a legtöbbünk étrendkiegészítőkkel viszi be. Pedig van egy zöldségünk, a gomba, ami szerencsére tartalmaz D-vitamint. A fajtától függően a gomba akár 2300 NE D-vitamint is tartalmazhat. A gombák közül is a shiitake gomba az, ami a legmagasabb arányban rendelkezik vele.

Zsíros halak

Szerencsére más ételekben viszont még található ez a vitamin. A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Tojás

Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és téllel növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 örök érvényű konyhai okosság, amit jó, ha tudsz

Nemcsak a rég bevált családi recepteket, hanem olyan konyhatechnológiai fogásokat is érdemes ellesni a nagyoktól, amelyek lehet, elsőre meglepőnek tűnnek vagy a „hivatalos” receptekben nem ajánlják, sőt tiltják őket, nekik valamiért mégis működnek. Mutatunk pár ilyen hasznos tippet.