Így töltsd fel a vitaminraktáraid, és erősítsd az immunrendszered! Dietetikus szakértőnk tippjei

A megfelelő vitaminellátottság mindig is fontos egészségi tényező volt, de most, ha lehet ilyet mondani, ennek még nagyobb a jelentősége. Fogadjátok meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Az elmúlt egy évben talán azok is megértették, hogy milyen fontos immunrendszerünk erősítése, akik korábban félvállról vették ezt a kérdést. A nem csillapodó COVID-pandémia idején mindenki számára világossá vált, hogy ha a szervezetünk jó állapotban van, erős, egészséges, akkor a védekezési képessége is erősebb. 

Egészségünk védelme, immunrendszerünk teljesítőképessége szempontjából kiemelten fontos a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy szervezetünk megfelelő energiához jusson (azaz ne kezdjünk szélsőséges, megszorító fogyókúrákba), és semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt. 

A makrotápanyagbevitel mellett azonban kardinális kérdés mikrotápanyagbevitelünk is. Ezek közé tartoznak a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek, és az antioxidánsok.

A téli időszakban elsősorban a változatos kínálat csökkenése miatt hajlamosak vagyunk kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Bár a tavaszi primőrökre még egy kicsit várni kell, a következő hetekben bátran válogassunk azokból az alapanyagokból, amelyek már most hozzáférhetőek. 

Újhagyma és medvehagyma

Márciussal berobban a medvehagymaszezon is. Ez a népszerű növény, klasszikusabb társával az újhagymával együtt kitűnő C-vitamin források a kora tavaszi hetekben. Mehetnek salátába, szendvicsbe, szendvicskrémekbe, pestoba, de népszerűek a medvehagymás sütemények, mártások, főzelékek is.

A klasszikusokról sem kell lemondani

A sárgarépa az év ezen időszakában is kiváló bétakarotin-forrás, a savanyú káposzta pedig egy igazi C-vitaminbomba. Az édesburgonya és a sütőtök narancssárga színe is béta-karotinról árulkodik, érdemes ezeket is az étrendünkben tartani még egy darabig.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök igazi ereje a szezonjukban mutatkozik meg igazán, de jó hír, hogy értékes antioxidáns-tartalmuk nagy része nem vész el a fagyasztás során. Akár napi szinten is fogyaszthatunk málnát, szedret, piros- és fehér ribiszkét, epret - tegyük őket turmixba, kásába, házi gyümölcsjoghurtba.

Déligyümölcsök

Nagy valószínűséggel a hozzánk utaztatott déligyümölcsök C-vitamintartalma jóval alatta marad azokénál, amit a szerencsések helyben fogyaszthatnak. Ugyanakkor, ha valaki szereti ezeket a gyümölcsöket, és nincsenek fenntarthatósági aggályai, akkor a hazai gyümölcsök beéréséig ezek is hasznos vitamin- és ásványianyag-források.

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek pl. salátafélék, spenót, mángold, sóska, fodros kel, pak choi gazdagok K- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban, magnéziumban, illetve jó növényi vas- és kalciumforrások.

Diófélék, olajos magvak, mandula

A diófélék, olajos magvak, mandula gazdagok kalciumban, cinkben és szelénben. Fogyasszuk ezeket is rendszeresen. Akár magukban, az uzsonna részeként, akár pirítva salátánkban, vagy levesbetétként.

D-vitamin

A D-vitaminbevitel jelentősége szintén felértékelődött az utóbbi évben, bár az korábban is ismert volt, hogy hazánkban az októbertől áprilisig tartó időszakban szükséges a D-vitamin pótlása. A D-vitamint a táplálkozásunkon keresztül nem tudjuk a megfelelő mennyiségben bevinni, úgyhogy mindenképpen szükséges a pótlása étrendkiegészítő formájában. A javasolt beviteli mennyiségről a háziorvossal érdemes egyeztetni.

A megfelelő étrend mellett erősítsük szervezetünket rendszeres mozgással, töltsünk annyi időt a szabad levegőn, amennyit tudunk, amennyi biztonságos. Ha kirándulni indulunk, kerüljük a népszerű helyeket, keressünk inkább egy kevésbé frekventált, békésebb zugot. Figyeljünk oda a higiéniára és vigyázzunk egymásra!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek