r
Nosalty Logó

Serpenyőben sült, tökéletes makréla

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 19% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tisztítás, filézés, szálkázás

Sütés

Összesen 343 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tisztítás, filézés, szálkázás

Sütés

Összesen 1371 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tisztítás, filézés, szálkázás

Sütés

Összesen 135 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    662.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    965 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 343 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.6 g

Zsír

  • Összesen
    99.3 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    420 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2649.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    1302 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    300 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    52 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3858 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    300 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1371 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    260.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    380 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 135 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Tisztítás, filézés, szálkázás

Sütés

Elkészítés

Tisztítás, filézés, szálkázás

  1. A halakat folyóvíz mossuk meg, majd itassuk szárazra. A makréla pikkelyei aprók, így tisztítani külön nem is kell.
  2. Vágjunk be a hal fejénél, a kopoltyú mögött 45 fokos szögben, majd ügyesen vágjuk végig vízszintesen a húst a gerinc mentén. Ne vágjunk túl mélyen, mert akkor nagyon szálkás lesz, de túl sekélyen sem, mert akkor elherdáljuk a húst.
  3. Ismételjük ezt meg mindegyik hal mindkét oldalán, halanként két szeletet kell kapnunk. A filéket tovább tisztíthatjuk szükség szerint, a hasfelőli részt például érdemes levágni.
  4. A filékben még akadhat néhány szálka: húzzuk végéig az ujjainkat a filén, rögtön érezni fogjuk a kis szálkák kiálló végeit. Ezeket szálkacsipesz segítségével eltávolítjuk.

Sütés

  1. A filéken nem kell a bőrt beirdalni, viszont jó alaposan sózzuk be őket, ettől még ropogósabbak lesznek. Ízlés szerint borozhatjuk is, más fűszerre viszont nincs is igazán szükség.
  2. Hideg serpenyőbe öntsünk kevéske olajat. A halszeleteket bőrös oldalukkal lefele kezdjük sütni, először alacsony hőfokon, majd fokozatosan feljebb kapcsolva.
  3. Sütés közben párszor nyomjuk le enyhén a filéket spatula segítségével, hogy biztosan ne pöndörödjenek fel. A bőrös oldalukat  5-6, a simát 4-5 percig érdemes süssük.
  4. Frissen, melegen tálaljuk, tetszőleges körettel. Az ilyen szép, sovány halaknak szinte minden jól áll, nem csak saláták, rizs vagy burgonya, de például egy zsenge, kapros zsenge tökfőzelék mellett is tökéletesen tud érvényesülni.
  • Sütés ideje: 6 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 48
  • 7 napos nézettség: 264
  • Össznézettség: 389
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 26.

Receptkategóriák

Ha a makrélát akarjuk jellemezni, négy szó bőven elegendő: megfizethető, ízletes, tápláló és egészséges. Találkozhatunk vele frissen-nyersen, gyorsfagyasztott egész hal, valamit filé formájában, és népszerű a füstölt-sózott verziója is. A makréla, annak ellenére, hogy olcsó halfélének számít, csúcsgasztronómiai helyeken is teljes mértékben megállja a helyét: a belőle készült ételek nem okoznak csalódást sem a szakácsnak, sem a vendégnek. A hal húsa rózsaszínes, enyhén olajos, könnyed textúrájú és magas nedvességtartalmú, az íze kellemes és sajátos, de egyáltalán nem tolakodó "halíz". Mi most friss, egész makrélákat vásároltunk kedvenc halasunktól, majd ezt feldolgozva mutatjuk meg nektek, mennyire könnyű vele dolgozni.

Hozzászólások

Hozzávalók

Tisztítás, filézés, szálkázás

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.