Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
Gréti

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
16 kcal
-
67g padlizsán16 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
100g konzerv paradicsom16 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
17g kecskesajt61 kcal
Összesen
230
Kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
24g olívaolaj212 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
98 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
600g konzerv paradicsom96 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g kecskesajt364 kcal
Összesen
1384
Kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1.1g olívaolaj9 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.6g vöröshagyma3 kcal
-
4 kcal
-
17.9g padlizsán4 kcal
-
4.5g paradicsom1 kcal
-
26.8g konzerv paradicsom4 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14.8g tojás19 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
4.5g kecskesajt16 kcal
Összesen
61
Kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 14.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 588.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 301.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 109 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 136 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 1762 micro
-
β-crypt 312 micro
-
Likopin 3174 micro
-
Lut-zea 822 micro
Összesen
230
Kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.5 g
Zsír
-
Összesen 85.5 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3530 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 837 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 273 mg
-
Foszfor 1344 mg
-
Nátrium 948 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.1 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1808.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1831 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 652 mg
-
D vitamin: 260 micro
-
K vitamin: 814 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 557 micro
-
Kolin: 981 mg
-
Retinol - A vitamin: 866 micro
-
α-karotin 176 micro
-
β-karotin 10571 micro
-
β-crypt 1874 micro
-
Likopin 19043 micro
-
Lut-zea 4932 micro
Összesen
1384
Kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 473 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 852 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
61
Kcal
Hozzávalók
-
3 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 nagy db vöröshagyma
-
2 közepes db piros kaliforniai paprika
-
1 közepes db paradicsom
-
1 kávéskanál harissa paszta
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
6 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
10 dkg kecskesajt
Elkészítés
- Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.
- Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
- Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
- Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
- Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
- Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 1156
- Tegnapi nézettség: 205
- 7 napos nézettség: 993
- Össznézettség: 205437
- Feltöltés dátuma: 2014. november 10.
Ajánló
Tálaljuk reggelire vagy vacsorára a családnak! Kiadós és eszméletlenül finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Gréti
467 recept
A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják. Alapreceptje szerint csak: buggyantott tojás, paradicsomszósz, hagyma, chili és fűszerkömény van benne. További hozzávalói lehetnek még: padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, de akár tofu és kecskesajt is.
Hozzászólások (6)
Elkeszitettem, nagyon finom lett, annyit modositottam rajta hogy miuta a tojast beleuttem meg ket percet alacsony tuzon lefodve hagytam hogy a tojas kemenyedjen, mert felig nyersen nem szeretjuk. Ja, es az a chiligoz.... megtanultam vigyazni ra ezentul :D
Örülök, hogy ízlett. Én teljesen a rabja lettem. A tojások közepének eredetileg folyósnak kell lenniük, csak mint a buggyantott tojásnak. A harissáról írtál, ugye? Az egy elég er?s chili-alapú szósz, hát, igen, azzal érdemes vigyázni, ha nem akarod, hogy lángoljon mindenki szája a shaksuka után... üdv, Gréti
kedves Gréti, a kecskesajt helyett van esetleg más tipped? köszi, d.
Szia, szerintem fetával (vagy maximum ricottával) is m?ködhet a dolog. De ha elhagyod, akkor is egy szuper étel lesz bel?le! Üdv, Gréti
Kedves Gréti, sokadszorra csinálom ezt a fantasztikus receptet, nagyon szeretjük. Miután sajnos a belebuggyantott tojás nekem nem jött szépen össze, f?ztem egy 5 perces lágytojást, és azt kanalaztam bele az el?készített mélyedésbe. Kis csalás, de így is finom és szép volt.
Kedves Kriszta, nekem is az egyik kedvencem reggelire vagy vacsorára, ezért örülök, hogy nektek is tetszik a recept. próbáltad már, hogy mélyebb falú edényben készíted, akkor csodálatosan körbe lehet kanalazni a tojásokat, amelyek a t?zr?l lehúzva, fed? alatt tökéletes lágytojásokká párolódnak, a közepük még folyós marad. De csalással is ér ám! üdv, Gréti
Köszönjük a receptet, imádjuk a lecsót. Ez a recept most az új kedvencünk, els? alkalommal kápia paprikával készítettem, most kaliforniai paprikával. Nekem a kápiával jobban ízlet. És másodszorra sikerül a harissa f?szerkeveréket is beszerezni. t. Nagyon finom lett mindkét alkalommal. :)
Szuper jó, hogy ízlett. Pár helyen próbáltam már ezt az ételt, de nekem ez a recept viszi a prímet! Legközelebb kápiával is elkészítem. Kösz a tippet, üdv, G
Már szaladok is a konyhába megcsinálni, de el?bb leszaladok harissa pasztáért, mert itt a falusi boltban ez hegyekben áll!
Szia, harissa paszta nélkül is el tudod készíteni ezt a receptet szerencsére. Használj helyette valamilyen csíp?s paprikakrémet, amilyen kapható a közeli boltotokban. üdv, Gréti
Kecskesajt helyett lehet valami másmilyent is használni?
Persze, fetával is nagyszer?! De bármilyen lágy fehér sajtot kipróbálhatsz, üdv, Gréti