Nosalty Logó

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 230 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1384 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 61 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    588.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    301.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    136 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    1762 micro
  • β-crypt
    312 micro
  • Likopin
    3174 micro
  • Lut-zea
    822 micro
Összesen 230 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    85.5 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3530 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    837 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    273 mg
  • Foszfor
    1344 mg
  • Nátrium
    948 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1808.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1831 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    652 mg
  • D vitamin:
    260 micro
  • K vitamin:
    814 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    557 micro
  • Kolin:
    981 mg
  • Retinol - A vitamin:
    866 micro
  • α-karotin
    176 micro
  • β-karotin
    10571 micro
  • β-crypt
    1874 micro
  • Likopin
    19043 micro
  • Lut-zea
    4932 micro
Összesen 1384 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    473 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    852 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 61 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.
  2. Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
  3. Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
  4. Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
  5. Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
  6. Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 129
  • 7 napos nézettség: 1334
  • Össznézettség: 159344
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 10.

Ajánló

Tálaljuk reggelire vagy vacsorára a családnak! Kiadós és eszméletlenül finom.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják. Alapreceptje szerint csak: buggyantott tojás, paradicsomszósz, hagyma, chili és fűszerkömény van benne. További hozzávalói lehetnek még: padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, de akár tofu és kecskesajt is.

Hozzászólások

Barnie Blacksmith

Elkeszitettem, nagyon finom lett, annyit modositottam rajta hogy miuta a tojast beleuttem meg ket percet alacsony tuzon lefodve hagytam hogy a tojas kemenyedjen, mert felig nyersen nem szeretjuk. Ja, es az a chiligoz.... megtanultam vigyazni ra ezentul :D

Gréti

Örülök, hogy ízlett. Én teljesen a rabja lettem. A tojások közepének eredetileg folyósnak kell lenniük, csak mint a buggyantott tojásnak. A harissáról írtál, ugye? Az egy elég er?s chili-alapú szósz, hát, igen, azzal érdemes vigyázni, ha nem akarod, hogy lángoljon mindenki szája a shaksuka után... üdv, Gréti

dda

kedves Gréti, a kecskesajt helyett van esetleg más tipped? köszi, d.

Gréti

Szia, szerintem fetával (vagy maximum ricottával) is m?ködhet a dolog. De ha elhagyod, akkor is egy szuper étel lesz bel?le! Üdv, Gréti

Pogácsa

Kedves Gréti, sokadszorra csinálom ezt a fantasztikus receptet, nagyon szeretjük. Miután sajnos a belebuggyantott tojás nekem nem jött szépen össze, f?ztem egy 5 perces lágytojást, és azt kanalaztam bele az el?készített mélyedésbe. Kis csalás, de így is finom és szép volt.

Gréti

Kedves Kriszta, nekem is az egyik kedvencem reggelire vagy vacsorára, ezért örülök, hogy nektek is tetszik a recept. próbáltad már, hogy mélyebb falú edényben készíted, akkor csodálatosan körbe lehet kanalazni a tojásokat, amelyek a t?zr?l lehúzva, fed? alatt tökéletes lágytojásokká párolódnak, a közepük még folyós marad. De csalással is ér ám! üdv, Gréti

jreni

Köszönjük a receptet, imádjuk a lecsót. Ez a recept most az új kedvencünk, els? alkalommal kápia paprikával készítettem, most kaliforniai paprikával. Nekem a kápiával jobban ízlet. És másodszorra sikerül a harissa f?szerkeveréket is beszerezni. t. Nagyon finom lett mindkét alkalommal. :)

Gréti

Szuper jó, hogy ízlett. Pár helyen próbáltam már ezt az ételt, de nekem ez a recept viszi a prímet! Legközelebb kápiával is elkészítem. Kösz a tippet, üdv, G

lewega

Már szaladok is a konyhába megcsinálni, de el?bb leszaladok harissa pasztáért, mert itt a falusi boltban ez hegyekben áll!

Gréti

Szia, harissa paszta nélkül is el tudod készíteni ezt a receptet szerencsére. Használj helyette valamilyen csíp?s paprikakrémet, amilyen kapható a közeli boltotokban. üdv, Gréti

Imre Kitti

Kecskesajt helyett lehet valami másmilyent is használni?

Gréti

Persze, fetával is nagyszer?! De bármilyen lágy fehér sajtot kipróbálhatsz, üdv, Gréti

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek