r
Nosalty Logó

Spagetti karamellizált hagymával, fodros kellel és gorgonzolával

Bodon Judit dietetikus
Spagetti karamellizált hagymával, fodros kellel és gorgonzolával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

595
Kalória
21.5g
Fehérje
71.6g
Szénhidrát
23.3g
Zsír
56.2g
Víz
37.5g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
10.4g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 595 kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 595 kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 195 kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1782.3 g
  • Cink
    134 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    868 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 595 kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1782.3 g
  • Cink
    134 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    868 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 595 kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    588.2 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy serpenyőben melegítsük meg az olajat. Adjuk hozzá a vékony félkarikákra vágott lila hagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk.
  2. Pároljuk a hagymát kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a cukrot, a chilipelyhet, a balzsamecetet (az eredeti receptben vörösborecet van, de itthon az épp nem volt - nem tudom, hogy azzal is ilyen isteni lett-e volna. :)) és az alaplevet. Főzzük további 10 percig.
  3. Menet közben egy fazékban forraljunk vizet, sózzuk, majd főzzük ki benne a spagettit. Az utolsó, kb. 4 percre adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fodrost kelt. (Tudom, ez nekem is furcsán hangzott elsőre, de teljesen bevált.)
  4. Ha megfőtt a tészta, szűrjük le, a főzővizéből mentsünk el 1 dl-t, majd ezzel - és természetesen a fodros kellel - együtt tegyük a hagymás-ecetes mixtúrához a serpenyőbe, és forgassuk át. Adjuk gyorsan hozzá a kezünkkel törve a gorgonzola felét, keverjük át, hogy kicsit összeolvadjon, krémesítsen.
  5. Frissen, a maradék sajtot rátörve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

Már régóta szerettem volna kipróbálni a messziföldről híres fodros kelt. Zöldségeseknél itthon sosem láttam, de aztán az egyik hipermarketben szembejött velem, csomagolt formában. Két receptet próbáltam ki vele, ez volt az egyik - és őszintén szólva még engem is meglepett, hogy mennyire isteni lett, csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni. Mondjuk nyilván nem csak a fodros kel miatt, hanem sokat számított az édes hagyma, a karakteres balzsamecet és gorgonzola harmóniája is. Most a receptírás közben jött az ötlet, hogy még egy kis pirított tört dióval is megszórhattam volna. (Eredeti recept itt.) 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek