Jobb, ha tudod a következőket, mielőtt D-vitamint vásárolnál

A téli sötétségben nehezebben jutunk hozzá a szerveztünk számára nagyon fontos D-vitaminhoz, éppen ezért a következő időszakban rohamosan megnő majd azok száma, akik a patikában tabletta vagy kapszula formájában vásárolnak a vitaminból.

A D-vitamin nagyon fontos vitamin a szervezetünk és immunrendszerünk számára, a téli sötétséggel azonban testünk is nehezebben tudja előállítani magának a szükséges mennyiséget. De mennyi D-vitamint kell felvennie a szervezetnek ahhoz, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel, betegségekkel szemben? A Pénzcentrum írásában nemcsak az derül ki, mennyi kell a vitaminból, de az is, melyek azok a termékek, amelyek a legjobb választásnak bizonyulhatnak nemcsak szervezetünk, de pénztárcánk számára is.

Néhány élelmiszer is tartalmaz D-vitamint

Immunrendszerünk számára a megfelelő mennyiségű A-vitamin, B6-, B12-, C-, D-, E-vitaminok, illetve a β-karotin illetve szelén és cink bevitele elengedhetetlen. Ahogy a Pénzcentrum írja, ezek támogatják a fizikai „védelmi vonalak”, mint a bőr, a gyomor-bélrendszer, a légutak stb. egészségének fenntartását, illetve az immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is.

A D-vitamin kis mennyiségben több ételben, például halakban, a tojássárgájában, tejtermékekben is megtalálható, ez a mennyiség azonban közel sem fedezi a szükséges adagot. A D-vitamint szervezetünk állítja elő, ehhez pedig UV-B sugárzásra, napfényre van szükségünk. Mivel télen kevesebb a napfény, szervezetünk is nehezebben állítja elő a vitamint.

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014-es adatai szerint a magyar lakosság élelmiszerekből származó bevitele nagyon alacsony, míg a nők esetében átlagosan 2.0 μg, férfiak körében 2.5 μg. A napi ajánlott bevitel sokáig 5 5 μg vagy 200 NE (nemzetközi egység) volt, mostanra azonban a Magyar D-vitamin konszenzus megemelte a napi D-vitamin bevitel referencia szintjét 1500-2000 NE-re, elhízott emberek esetén pedig 3000-4000 NE az ajánlott bevitel – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke a gazdasági portálnak elárulta, felnőttek számára egyaránt ajánlott a kapszulás és a tablettás, valamint a kalciummal kombinált D-vitamin-pezsgőtabletta bevitele. Gyermekek és csecsemők számára cseppekben adagolható formula vásárolható.

A szakértő szerint pedig felnőttek esetében D-vitamin és C-vitamin kombinált változata vagy együttes bevitele ajánlott.

Hogyan érdemes szedni?

A D-vitamin napi ajánlott bevitele 1500-2000 NE. Dr. Marjai Tamás szerint azokat a készítményeket, amelyek 1000 NE-el rendelkeznek, felnőttek esetében érdemes kétnaponta egyszer beszedni, hiszen testünk is termel D-vitamint, és az élelmiszerekkel is beviszünk némi mennyiséget.

Nem biztos, hogy szükségünk van a nagyobb adagra

A szakértő felhívja a figyelmet arra, érdemes odafigyelni a napi D-vitamin bevitel mennyiségére. Vannak olyan készítmények, amelyek 3200 NE adagot tartalmaznak, ez a mennyiség már önmagában másfélszerese az ajánlott napi adagnak. Fontos hozzátenni, hogy egyes esetekben (életkor, betegség, túlsúly, terhesség) indokolt lehet a magasabb egységtartalmú készítmények fogyasztása.

Túladagolás

A magasabb NE-tartalmú készítmények szedése önmagában még nem veszélyeztet D-vitamin-túladagolással, érdemes azonban odafigyelni a bevitelre: a D-vitamin túladagolásának tünetei egyaránt lehet az émelygés, az étvágytalanság, a hányás, a gyengeség vagy a szomjúság, gyakori vizelési inger. A D-vitamin túladagolása nemcsak kellemetlen tünetekkel járhat, de pénzkidobás is.

Mire érdemes figyelni a patikában?

Ne csak az árat, a Nemzetközi Egység mértékét és a kapszulamennyiséget is nézzük a vásárlásnál. A tablettás változatok megfelelően tárolva sokáig felhasználhatóak, a folyékony változatok azonban nem feltétlenül tárolhatóak sokáig. Egyes esetekben kifejezetten jutányos áron kaphatóak a nagyobb, 120 darabos kiszerelések, érdemes azonban végiggondolni, szükségünk van-e a nagyobb kiszerelésű, nagyobb hatóanyagtartalmú vitaminokra?

Egy 120 darabos készlet akár 8 hónapra is elég lehet, a napsütötte időszakban azonban nem feltétlenül van szükség a tabletta beszedésére.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.