Jobb, ha tudod a következőket, mielőtt D-vitamint vásárolnál

A téli sötétségben nehezebben jutunk hozzá a szerveztünk számára nagyon fontos D-vitaminhoz, éppen ezért a következő időszakban rohamosan megnő majd azok száma, akik a patikában tabletta vagy kapszula formájában vásárolnak a vitaminból.

A D-vitamin nagyon fontos vitamin a szervezetünk és immunrendszerünk számára, a téli sötétséggel azonban testünk is nehezebben tudja előállítani magának a szükséges mennyiséget. De mennyi D-vitamint kell felvennie a szervezetnek ahhoz, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel, betegségekkel szemben? A Pénzcentrum írásában nemcsak az derül ki, mennyi kell a vitaminból, de az is, melyek azok a termékek, amelyek a legjobb választásnak bizonyulhatnak nemcsak szervezetünk, de pénztárcánk számára is.

Néhány élelmiszer is tartalmaz D-vitamint

Immunrendszerünk számára a megfelelő mennyiségű A-vitamin, B6-, B12-, C-, D-, E-vitaminok, illetve a β-karotin illetve szelén és cink bevitele elengedhetetlen. Ahogy a Pénzcentrum írja, ezek támogatják a fizikai „védelmi vonalak”, mint a bőr, a gyomor-bélrendszer, a légutak stb. egészségének fenntartását, illetve az immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is.

A D-vitamin kis mennyiségben több ételben, például halakban, a tojássárgájában, tejtermékekben is megtalálható, ez a mennyiség azonban közel sem fedezi a szükséges adagot. A D-vitamint szervezetünk állítja elő, ehhez pedig UV-B sugárzásra, napfényre van szükségünk. Mivel télen kevesebb a napfény, szervezetünk is nehezebben állítja elő a vitamint.

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014-es adatai szerint a magyar lakosság élelmiszerekből származó bevitele nagyon alacsony, míg a nők esetében átlagosan 2.0 μg, férfiak körében 2.5 μg. A napi ajánlott bevitel sokáig 5 5 μg vagy 200 NE (nemzetközi egység) volt, mostanra azonban a Magyar D-vitamin konszenzus megemelte a napi D-vitamin bevitel referencia szintjét 1500-2000 NE-re, elhízott emberek esetén pedig 3000-4000 NE az ajánlott bevitel – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke a gazdasági portálnak elárulta, felnőttek számára egyaránt ajánlott a kapszulás és a tablettás, valamint a kalciummal kombinált D-vitamin-pezsgőtabletta bevitele. Gyermekek és csecsemők számára cseppekben adagolható formula vásárolható.

A szakértő szerint pedig felnőttek esetében D-vitamin és C-vitamin kombinált változata vagy együttes bevitele ajánlott.

Hogyan érdemes szedni?

A D-vitamin napi ajánlott bevitele 1500-2000 NE. Dr. Marjai Tamás szerint azokat a készítményeket, amelyek 1000 NE-el rendelkeznek, felnőttek esetében érdemes kétnaponta egyszer beszedni, hiszen testünk is termel D-vitamint, és az élelmiszerekkel is beviszünk némi mennyiséget.

Nem biztos, hogy szükségünk van a nagyobb adagra

A szakértő felhívja a figyelmet arra, érdemes odafigyelni a napi D-vitamin bevitel mennyiségére. Vannak olyan készítmények, amelyek 3200 NE adagot tartalmaznak, ez a mennyiség már önmagában másfélszerese az ajánlott napi adagnak. Fontos hozzátenni, hogy egyes esetekben (életkor, betegség, túlsúly, terhesség) indokolt lehet a magasabb egységtartalmú készítmények fogyasztása.

Túladagolás

A magasabb NE-tartalmú készítmények szedése önmagában még nem veszélyeztet D-vitamin-túladagolással, érdemes azonban odafigyelni a bevitelre: a D-vitamin túladagolásának tünetei egyaránt lehet az émelygés, az étvágytalanság, a hányás, a gyengeség vagy a szomjúság, gyakori vizelési inger. A D-vitamin túladagolása nemcsak kellemetlen tünetekkel járhat, de pénzkidobás is.

Mire érdemes figyelni a patikában?

Ne csak az árat, a Nemzetközi Egység mértékét és a kapszulamennyiséget is nézzük a vásárlásnál. A tablettás változatok megfelelően tárolva sokáig felhasználhatóak, a folyékony változatok azonban nem feltétlenül tárolhatóak sokáig. Egyes esetekben kifejezetten jutányos áron kaphatóak a nagyobb, 120 darabos kiszerelések, érdemes azonban végiggondolni, szükségünk van-e a nagyobb kiszerelésű, nagyobb hatóanyagtartalmú vitaminokra?

Egy 120 darabos készlet akár 8 hónapra is elég lehet, a napsütötte időszakban azonban nem feltétlenül van szükség a tabletta beszedésére.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!