r
Nosalty Logó

Vörösboros tejfölös babgulyás csülökkel és nokedlivel

Hobbychef
Vörösboros tejfölös babgulyás csülökkel és nokedlivel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

leves

nokedli

641
Kalória
30.7g
Fehérje
64g
Szénhidrát
28.1g
Zsír
618.4g
Víz
115.8g
Koleszterin
12.7g
Élelmi rost
9.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír

leves

nokedli

Összesen 641 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír

leves

nokedli

Összesen 2559 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír

leves

nokedli

Összesen 82 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    30.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1611.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    454 mg
  • Nátrium
    731 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    618.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    1322 micro
  • β-karotin
    3486 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1930 micro
  • Lut-zea
    465 micro
Összesen 641 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    122.8 g

Zsír

  • Összesen
    112.6 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    463 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6447.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    906 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    607 mg
  • Foszfor
    1816 mg
  • Nátrium
    2924 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    255.9 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

Víz

  • Összesen
    2473.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1611 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    198 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    294 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1013 micro
  • Kolin:
    558 mg
  • Retinol - A vitamin:
    227 micro
  • α-karotin
    5290 micro
  • β-karotin
    13942 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    7720 micro
  • Lut-zea
    1859 micro
Összesen 2559 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    79.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    170 micro
  • β-karotin
    449 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    249 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 82 kcal

Elkészítés

leves

  1. A babot és a csülköt előző éjszaka beáztatjuk.
  2. Másnap reggel a csülköt feltesszük főni, másfél óra elteltével kivesszük a főzővízből, kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk.
  3. A hagymákat aprítjuk, a répát, gyökeret, zellert, zellerlevelet, petrezselymet nagyobb darabokra, a paprikákat felszeleteljük, a paradicsomokat félbevágjuk.
  4. Egy lábasban a zsíron a szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, rátesszük a csülköt, majd a zöldségeket, rövid ideig pároljuk.
  5. Beletesszük a babot, majd felöntjük a csülök főzővizével (ha kevés, kiegészítjük vízzel), belerakjuk a babérlevelet, a petrezselyem és zellerlevelet, fűszerezzük. Mielőtt a bab és a zöldségek megpuhulnának, öntünk bele vörösbort.
  6. Közben elkészítjük a nokedlit, az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát, beleszaggatjuk a nokedlit a levesbe.
  7. Tálaláskor merünk egy tányérba levest vegyesen, teszünk rá két kanál tejfölt, megszórjuk petrezselyemzölddel, s díszítjük egy chilivel.
  8. Házi kenyérrel esszük, vörösbort iszunk hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 140 p

Bár a naptár még augusztust mutat, s eszerint még nyár lenne, az időjárás azonban nem vesz erről tudomást, s inkább őszies a természet. Bár most épp nem esik, de kifejezetten hűvös van. Ezért ma ismét egy téli kaját készítettem, babgulyást. Ezúttal csülökkel és nokedlivel. Mivel egy ismerős, aki itt segédkezik a kertben, ma ünnepli a születésnapját, még egy brandy is lecsúszott az ebéd előtt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...