Vörösbor
581 kcal
Flódnis rétes
234 kcal
Narancsos forralt bor
Leírás
Vörösbor – receptek, leírás, tippek
A vörösbor olyan borfajta, amely kék szőlőfajtákból készül. Az erjesztés során a szőlő héja is a mustban marad, így nyerik ki belőle a színanyagot, a tanninokat és az aromákat. A világ legismertebb borvidékei (pl. Bordeaux, Burgundia, Toszkána, Rioja) vörösborairól híresek, de hazánkban is kiváló vörösborok készülnek – gondoljunk csak a villányi, egri vagy szekszárdi borokra.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a vörösbor?
A vörösbor évszázadok óta része a kultúránknak – akár egy jó vacsora mellé, akár egy ünnepi alkalomkor kerül az asztalra. A szőlő héjával együtt történő erjesztés adja meg jellegzetes színét és karakterét. Fajtától, termőhelytől és érlelési módtól függően lehet könnyed, gyümölcsös, vagy testes és tanninos. A konyhában is kincset ér: fokozza az ízeket, mélyíti az aromákat.
Hogyan vásároljuk?
Vásárlás előtt érdemes eldönteni, mire szeretnénk használni:
- Fogyasztásra? Akkor stílus és ételpárosítás szerint válasszunk: könnyű, gyümölcsös bor halakhoz, szárnyasokhoz; testesebb, tanninos borok marhához, vadhoz.
- Főzéshez? Itt nem szükséges a legdrágább palack – de kerüljük az édesített, alacsony minőségű borokat. Inkább olyat válasszunk, amit meg is innánk.
A bor minőségét nagyban befolyásolja a származási hely, az évjárat és a tárolás. Magyar borászatoknál gyakran közvetlenül is vásárolhatunk kiváló minőséget.
Hogyan tároljuk?
A bontatlan vörösbort hűvös (12-16°C), fénytől védett helyen érdemes tárolni, fektetve, ha parafa dugós. Bontás után 2-3 napig érdemes elfogyasztani, hűtőben vagy borhűtőben tárolva. Testesebb vörösborokat fogyasztás előtt érdemes dekantálni (azaz levegőztetni), hogy jobban kinyíljanak az aromái.
Mire jó a vörösbor?
A vörösbor nemcsak egy kellemes ital, hanem mértékkel fogyasztva akár egészségünkre is jótékony hatással lehet:
- Antioxidáns-forrás: Resveratrol-tartalma miatt szívvédő hatású lehet.
- Étvágyfokozó: Segíti az emésztést, serkenti az étvágyat.
- Ízfokozó a konyhában: A bor főzés közben elpárologtatja az alkoholt, de megmarad az íze – így mélyebb, összetettebb ízeket eredményez.
- Pácolás, szaftosítás: Különösen húsételeknél használják, de készülhet vele lekvár, szósz, vagy akár sütemény is.
Mi készülhet a vörösborból?
A vörösbor konyhai felhasználása rendkívül sokoldalú:
- Klasszikus vörösboros marhapörkölt, vörösboros szarvasragu vagy boros birkapörkölt, húsos pásztorpiték nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar konyha. Vega káposztasteakhez is remek.
- Szószokhoz is remek alap, például vörösboros mártás bélszínhez, balzsamecetes-vörösboros redukció vagy gombás mártás húsokhoz, de fasírtgolyók melletti mártásban is finom.
- Használhatjuk pácléhez, például vörösboros pácolt kacsacomb vagy marha steak előtt.
- Desszertekhez is passzol: készülhet vörösboros körte, boros meggylekvár, vagy akár epres kockához is.
- Fűszeres, forralt bor formájában pedig télen igazi klasszikus!
Még több vörösborral készült receptért görgess lejjebb!
100 g Vörösbor
fehérjetartalom
0.07 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
2.61 g
víztartalom
86.49 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
23 mg
Magnézium
12 mg
Kalcium
8 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.057 g
Kolin
5.7 mg
Niacin - B3 vitamin
0.224 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.031 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.07 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
8 mg
Vas
0.46 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
23 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.14 mg
Réz
0.011 mg
Mangán
0.132 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
cukor
0.62 g
víz
86.49 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.031 mg
Niacin - B3 vitamin
0.224 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.03 mg
Folát
1 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
6 µg
K vitamin
0.4 µg
B6 vitamin
0.057 g