Ünnepi szűzpecsenye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
Szárnyas redukció készítése
-
200g csirkeszárny237 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
6g libazsír54 kcal
-
200g víz0 kcal
-
11g salottahagyma7 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
Szűzpecsenye elkészítése
-
160g sertés szűzpecsenye174 kcal
-
20g sonka28 kcal
-
20g kötözött sonka28 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
20g főzőtejszín26 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
3g olívaolaj28 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
80g leveles tészta297 kcal
-
8g kolbász36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
27 kcal
-
11g tojás14 kcal
Összesen
1080
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
Szárnyas redukció készítése
-
1000g csirkeszárny1184 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
Szűzpecsenye elkészítése
-
800g sertés szűzpecsenye872 kcal
-
100g sonka138 kcal
-
100g kötözött sonka140 kcal
-
250g zöldborsó203 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
400g leveles tészta1484 kcal
-
40g kolbász181 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
5398
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
Szárnyas redukció készítése
-
24.4g csirkeszárny29 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.7g libazsír7 kcal
-
24.4g víz0 kcal
-
1.4g salottahagyma1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
Szűzpecsenye elkészítése
-
19.6g sertés szűzpecsenye21 kcal
-
2.4g sonka3 kcal
-
2.4g kötözött sonka3 kcal
-
6.1g zöldborsó5 kcal
-
2.4g főzőtejszín3 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
9.8g leveles tészta36 kcal
-
1g kolbász4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g mangalica zsír3 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
Összesen
130
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.6 g
Zsír
-
Összesen 64.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1712.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 670 mg
-
Nátrium 767 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 487.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 284 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1293 micro
Összesen
1080
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 373.2 g
Zsír
-
Összesen 320.3 g
-
Telített zsírsav 119 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 1532 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8561.1 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 397 mg
-
Kálcium 468 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 458 mg
-
Foszfor 3352 mg
-
Nátrium 3837 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 2438.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 531 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 122 mg
-
D vitamin: 152 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 95 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 1422 mg
-
Retinol - A vitamin: 430 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 1201 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6464 micro
Összesen
5398
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
130
kcal
Hozzávalók
Szárnyas redukció készítése
-
1 kg csirkeszárny
-
1 fej fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 ek libazsír
-
1 l víz
-
2 közepes db salottahagyma
-
1 ek cukor
-
1 púpozott ek finomliszt
Szűzpecsenye elkészítése
-
10 dkg sonka
-
25 dkg zöldborsó
-
1 dl főzőtejszín
-
3 dkg vaj
-
2 ek olívaolaj
-
1 ek mustár
-
só ízlés szerint
-
1 ek mangalica zsír
-
1 db tojás
Elkészítés
Szárnyas redukció készítése
- A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd tegyük kizsírozott sütőlemezre. Öntsünk alá kevés vizet, tegyünk melléjük egy keresztben félbevágott fokhagymát, majd süssük aranybarnára.
- Ha megsütöttük a szárnyakat, tegyük át őket egy lábasba. A sütőlemezt tegyük fel a gázra, és nagy lángon melegítsük. Öntsünk rá kevés vizet, és fa spatulával az összes letapadt pörzsanyagot kaparjuk fel. Amikor ez kész, öntsük a lábosba a szárnyakra. Adjunk a szárnyakhoz annyi vizet, amennyi ellepi őket, és lassú tűzön főzzük, ameddig leve jó részét elfőztük, és koncentrált ízű alaplevet kapunk.
- Szűrjük át, és zsírozzuk le. A salottahagymát vágjuk finomra, majd zsíron pirítsuk meg. Legjobb a szűz elősütéséből visszamaradt zsiradékot használni e célra. Amikor aranysárga színt kapott a hagyma, adjuk hozzá a cukrot, karamellizáljuk a hagymát, végül pirítsuk össze kevés liszttel, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük addig, míg szósz állagú sűrűséget érünk el. Szűrjük le, tegyük félre.
Szűzpecsenye elkészítése
- A szűzpecsenyét miután lehártyáztuk, ízesítsük sóval, és borssal, majd vékonyan kenjük be mustárral. A középső részére lesz szükségünk, így vágjuk akkorára, amekkora a cabanossi kolbászunk hossza. (kb. 15 cm) A levágott részekből később készíthetünk szűzérméket.
- Vékony pengéjű éles késsel szúrjuk át a hús közepét, majd a kolbászt egyszerűen vezessük keresztül. (ugyanúgy, mint a kolbásszal töltött karaj esetében) Kötözőzsinórral rögzíthetjük, akkor megtartja a formáját az elősütés alkalmával, szebb és könnyebben használható lesz a későbbiekben. Mindkét szűzzel járjunk így el, majd kevés olajjal locsoljuk meg, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
- Készítsük el a borsópürét: A füstölt sonkát kockázzuk fel apróra. Serpenyőbe dobjuk bele a vajat és némi olajat adjunk hozzá, hogy ne égjen le. Pirítsuk meg kissé a sonkát, majd adjuk hozzá a borsót. Borsozzuk, majd néhányszor forgassuk át a borsót, amíg megpuhulnak a szemek. Ha kész, tegyük az egészet turmixgépbe, adjunk hozzá kevés tejszínt, majd pépesítsük le. Felhasználásig tegyük félre.
- A szűzpecsenyét süssük elő. Serpenyőben kevés zsíron, nagy lángon süssünk körben kérget a húsra. Ha túlságosan nagy lenne a hő, vegyük lejjebb a lángot, ne égessük meg a hús, de mindenképpen süssük, ne pároljuk! Ha kész, tegyük félre.
- A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2mm vastagra. Szélességét igazítsuk a hús méretéhez úgy, hogy oldalanként legalább 2-2cm ráhagyás maradjon, amit majd be tudunk hajtani a tekercs zárásakor. Kenjük le felvert tojással, majd fektessünk rá főtt sonkát úgy, hogy feltekeréskor a húst körbeérje, valamint a borsópüréből is terítsünk rá kb. fél-1 cm vastagságban egy réteget. A tésztát szorosan tekerjük rá a húsra úgy, mintha töltött káposztát vagy palacsintát készítenénk, az oldalaknál hajtsuk be, legyen lezárva. Tegyük sütőpapírral borított lemezre, kenjük le felvert tojással, és villával szúrkáljuk meg körben mindenhol, hogy sütéskor a keletkező gőzök eltávozhassanak, a tészta ne repedjen szét.
- Előmelegített sütőben (18o C fok) kb. húsz perc alatt süssük készre. A sütést követően legalább tíz percet pihentessük, mielőtt szeletelnénk.
- Tálaláskor melegítsük fel az elkészített szárnyas szószt, ha esetleg nem találjuk elég sűrűnek, még kevés keményítővel sűríthetünk rajta. Tegyünk kevés szószt a tányérra, arra fektessük a szeletelt húsokat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 6545
- Feltöltés dátuma: 2014. február 16.
Ajánló
Köretként én parmezános burgonyapürét készítettem mellé, de kifogástalan a hercegnő burgonya is ehhez az ételhez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Kornél
167 recept
Fiam születésnapjára készült ez a fogás. Az alapötlet nyilvánvalóan a wellington bélszín elkészítési módjától származik, azonban az összeállítás egyedi elképzelés már. A siker nem maradt el, annak ellenére, hogy magam is kíváncsi voltam a fogadtatásra. Nem a leggyorsabb, egyszerű receptek közé tartozik, ezért is az "ünnepi" elnevezés. Mert nem mindennapos étel kerül végül az asztalra.