Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi szűzpecsenye

Ünnepi szűzpecsenye
Ünnepi szűzpecsenye
140 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiam születésnapjára készült ez a fogás.

Az alapötlet nyilvánvalóan a wellington bélszín elkészítési módjától származik, azonban az összeállítás egyedi elképzelés már.

A siker nem maradt el, annak ellenére, hogy magam is kíváncsi voltam a fogadtatásra. Nem a leggyorsabb, egyszerű receptek közé tartozik, ezért is az "ünnepi" elnevezés. Mert nem mindennapos étel kerül végül az asztalra.

hozzávalók / 5 adag

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

ajánlat

Köretként én parmezános burgonyapürét készítettem mellé, de kifogástalan a hercegnő burgonya is ehhez az ételhez.

Szólj hozzá!

elkészítés

Szárnyas redukció készítése

  1. A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd tegyük kizsírozott sütőlemezre. Öntsünk alá kevés vizet, tegyünk melléjük egy keresztben félbevágott fokhagymát, majd süssük aranybarnára.
  2. Ha megsütöttük a szárnyakat, tegyük át őket egy lábasba. A sütőlemezt tegyük fel a gázra, és nagy lángon melegítsük. Öntsünk rá kevés vizet, és fa spatulával az összes letapadt pörzsanyagot kaparjuk fel. Amikor ez kész, öntsük a lábosba a szárnyakra. Adjunk a szárnyakhoz annyi vizet, amennyi ellepi őket, és lassú tűzön főzzük, ameddig leve jó részét elfőztük, és koncentrált ízű alaplevet kapunk.
  3. Szűrjük át, és zsírozzuk le. A salottahagymát vágjuk finomra, majd zsíron pirítsuk meg. Legjobb a szűz elősütéséből visszamaradt zsiradékot használni e célra. Amikor aranysárga színt kapott a hagyma, adjuk hozzá a cukrot, karamellizáljuk a hagymát, végül pirítsuk össze kevés liszttel, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük addig, míg szósz állagú sűrűséget érünk el. Szűrjük le, tegyük félre.

Szűzpecsenye elkészítése

  1. A szűzpecsenyét miután lehártyáztuk, ízesítsük sóval, és borssal, majd vékonyan kenjük be mustárral. A középső részére lesz szükségünk, így vágjuk akkorára, amekkora a cabanossi kolbászunk hossza. (kb. 15 cm) A levágott részekből később készíthetünk szűzérméket.
  2. Vékony pengéjű éles késsel szúrjuk át a hús közepét, majd a kolbászt egyszerűen vezessük keresztül. (ugyanúgy, mint a kolbásszal töltött karaj esetében) Kötözőzsinórral rögzíthetjük, akkor megtartja a formáját az elősütés alkalmával, szebb és könnyebben használható lesz a későbbiekben. Mindkét szűzzel járjunk így el, majd kevés olajjal locsoljuk meg, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
  3. Készítsük el a borsópürét: A füstölt sonkát kockázzuk fel apróra. Serpenyőbe dobjuk bele a vajat és némi olajat adjunk hozzá, hogy ne égjen le. Pirítsuk meg kissé a sonkát, majd adjuk hozzá a borsót. Borsozzuk, majd néhányszor forgassuk át a borsót, amíg megpuhulnak a szemek. Ha kész, tegyük az egészet turmixgépbe, adjunk hozzá kevés tejszínt, majd pépesítsük le. Felhasználásig tegyük félre.
  4. A szűzpecsenyét süssük elő. Serpenyőben kevés zsíron, nagy lángon süssünk körben kérget a húsra. Ha túlságosan nagy lenne a hő, vegyük lejjebb a lángot, ne égessük meg a hús, de mindenképpen süssük, ne pároljuk! Ha kész, tegyük félre.
  5. A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2mm vastagra. Szélességét igazítsuk a hús méretéhez úgy, hogy oldalanként legalább 2-2cm ráhagyás maradjon, amit majd be tudunk hajtani a tekercs zárásakor. Kenjük le felvert tojással, majd fektessünk rá főtt sonkát úgy, hogy feltekeréskor a húst körbeérje, valamint a borsópüréből is terítsünk rá kb. fél-1 cm vastagságban egy réteget. A tésztát szorosan tekerjük rá a húsra úgy, mintha töltött káposztát vagy palacsintát készítenénk, az oldalaknál hajtsuk be, legyen lezárva. Tegyük sütőpapírral borított lemezre, kenjük le felvert tojással, és villával szúrkáljuk meg körben mindenhol, hogy sütéskor a keletkező gőzök eltávozhassanak, a tészta ne repedjen szét.
  6. Előmelegített sütőben (18o C fok) kb. húsz perc alatt süssük készre. A sütést követően legalább tíz percet pihentessük, mielőtt szeletelnénk.
  7. Tálaláskor melegítsük fel az elkészített szárnyas szószt, ha esetleg nem találjuk elég sűrűnek, még kevés keményítővel sűríthetünk rajta. Tegyünk kevés szószt a tányérra, arra fektessük a szeletelt húsokat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 956
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szűzpecsenye köntösben, szűzpecsenye csirkeszósszal, szűzpecsenye gazdagon

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1118
csirkeszárny 1 kg
fokhagyma 1 fej
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
libazsír 2 ek
víz 1 l
salottahagyma 2 közepes db
cukor 1 ek
finomliszt 1 púpozott ek
sertésszűz 0.8 kg
sonka 10 dkg
kötözött sonka 10 dkg
zöldborsó 25 dkg
főzőtejszín 1 dl
vaj 3 dkg
olívaolaj 2 ek
mustár 1 ek
leveles tészta 40 dkg
kolbász 40 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
mangalica zsír 1 ek
tojás 1 db