Kötözött sonka

Kötözött sonka

Leírás

Kötözött sonka – receptek, leírás, tippek

A kötözött sonka az egyik legkeresettebb húsféle húsvét táján, de nem kizárólag akkor. Az általában hálóval összekötözött, füstösen illatozó sonka elengedhetetlen szereplője egy valamire való húsvéti asztalnak, és természetesen szuperül illik hozzá a friss kalács, a reszelt torma, a különféle majonézes saláták illetve a tojásételek.

A húsvétot megelőző, hagyományosan 40 napos böjti szezon után jólesik a kötözött sonka, főleg ha be is tartottuk a húsmegvonást. Mi is lenne finomabb az ünnepi asztalon, mint egy jó darab sonka felszeletelve, tojással és tormával körítve? Talán az, ha bablevesbe illetve kaszáslevesbe főzzük, esetleg tavaszi sonkakrémbe kockázzuk, vagy akár muffinba, sós sütikbe sütjük.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kötözött sonka?

Általában nem egy nagy, hanem több húsdarab, melyet jellegzetesen háló köt össze. A kötözött sonka az egyik legnépszerűbb sonkaféle húsvét táján. Általában főzve kapható, de legtöbbször füstölt és gyorsérleléssel előállított, ami azt jelenti, hogy a sonkát nemcsak külsőleg pácolják, hanem a sonka belsejébe is juttatnak a pácléből, injektálással.

Hogyan vásároljuk?

Keressünk egy megbízható hentest, ha lehet, ne élelmiszeráruházban vegyük meg a sonkánkat, sok a silány hús. Ha mégis vákuumcsomagoltat vennénk, nyomjuk össze, és ha folyik belőle a lé, ne vegyük meg, mert az nem hagyományos kötözött sonka! Ha minőségi termék, akkor a hús-zsír aránya megfelelő, és nem csöpög belőle a túlzott mennyiségű injektált páclé. Általános szabály ugyanis, hogy a túl olcsó húsnak híg a leve, szó szerint.

Érdemes a kiválasztáskor jó alaposan megnyomogatni: legyen tömör, ne legyenek rajta könnyebben benyomható felületek, ne lehessen belőle nedvességet kinyomni.

Hogyan főzzük a kötözött sonkát?

Áztassuk hideg vízbe a sonkát néhány órára, nem kell egész éjszakára. Lepje el a víz, hogy a felesleges só ki tudjon ázni belőle. Majd öntsük le a sós vizet, és tegyük fel főni tiszta hideg vízben, annyiban, amennyi ellepi. Megspékelhetjük egész borssal, babérlevéllel is. Ha felforrt a víz, vegyük kislángra, és félrebillent fedő alatt gyöngyöztetve főzzük, visszapótolgatva a vizet.

Néhány óra múlva húsvillával ellenőrizzük, hogy átfőtt-e a hús: ha lecsúszik a villáról, kész. Ekkor nagyobbra vesszük a lángot, és óvatosan a vízbe tesszük a megmosott tojásokat is. Tíz perc után kiemeljük, és azonnal hideg víz alá tesszük őket. A sonka alatt elzárjuk a gázt, lefedjük, és saját levében hagyjuk kihűlni a húst.

Mi készüljön belőle?

Természetesen elsősorban magában, szeletelve, kaláccsal, kenyérrel, tormával és tojással fogyasztjuk, de mehet belőle a húsvéti bablevesbe, sonkakrémbe, akár muffinba, sós sütikbe, quiche-be is.

A sonkafőzés csínját-bínját itt találod!

Még több kötözött sonkás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Jobb henteseknél bármikor, amúgy főleg húsvét táján.

hogyan tároljam

A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt általában megfőzzük, ezután pedig hűtőszekrényben kell őket tárolni.

100g Kötözött sonka

fehérjetartalom

15 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

1 g

víztartalom

0 g

gramm kötözött sonka?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek