Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi hidegtál

Ünnepi hidegtál
Ünnepi hidegtál
140 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden karácsony előtt, amikor megkérdezem, hogy mi legyen a menű?...kellene újítani valamit!...a válasz: Hát....hidegtál...a salátákkal...és innét mindegy.
Ezekszerint nem vagyunk túl hagyományörzőek, mert nálunk minden szenteste ez is van.
Nálunk nagy kedvenc, csak elég munkaigényes.
Én négy féle hidegsalátát szoktam még készíteni, persze van hidegsültes tál is. :)

hozzávalók / 6 adag

A karajokhoz

A kaszinótojásokhoz

A sonkatekercshez

Az aszpikhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajt megtisztítjuk, éles, hosszú késsel felszúrjuk, kívül-belül alaposan megfűszerezzük.
  2. Egyik végéről bele szúrjuk a kolbit, a másik végéről a répát. (kb. fele-fele hosszan). Kevés, forró olajban köröskörül hirtelen átsütjük, majd egy tepsibe rakjuk.
  3. Mellé gyaluljuk a hagymát, fokhagymát, paprikát és lefedve forró sütőben 200 fokon sütjük 50 percet. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen átsűljön. Levesszük a fóliát és időnként a pecsenyelével meglocsolva piroskásra sütjük. (még kb. 20 perc) Hagyjuk pihenni kicsit, majd fóliába csomagolva hagyjuk kihűlni. (akkor nem szárad ki és jól szeletelhető lesz.)
  4. A tojásokat hideg sós vízben feltesszük főni (forrástól 8 perc), akkor nem lesz túl száraz a sárgája.
  5. Hideg vízben lehűtjük és megtisztítjuk. Hosszában félbevágjuk, kiszedjük a sárgáját és jól kikeverjük vajjal, majonézzel, mustárral, sóval, borssal és a sajttal. A kevésbé szépen sikerült tojások fehérjét hozzáreszeljük apró lyukú reszelővel.
  6. Kevés vajon megpirítjuk a reszelt hagymát, rátesszük az kis darabokra szelt gombát és zúzott fokhagymát. Addig sütjük fedő alatt, amíg a levét el nem főtte. Rászórjuk a vágott petrezselyem felét és kicsit hűlni hagyjuk. Villával kicsit összenyomkodjuk még.
  7. A sonkát apró kockákra szeljük, vagy durvábbra daráljuk.
  8. A tojáskrémből elveszünk egy részt a díszítéshez, a maradékot elfelezzük. Egyikhez hozzáadjuk a gombát, másikhoz a sonkát és a maradék petrezselyem zöldjét.
  9. Alaposan kikeverjük és a fél tojásokat kitöltjük a krémmel, kiegészítjük, mintha egészben lennének. a töltelékes résszel lefelé bevonórácsra helyezzük és hűtőbe tesszük.
  10. A sűrűbb tartármártáshoz keverünk egy kevés langyos aszpikot és ha kihűlt bevonjuk vele a tojásokat. Hűtőben dermesztjük.
  11. A sonkatekercsekhez sűrűbb besamelmártást készítünk: a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük tejjel, fűszerezzük és besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, sajtot és összeforraljuk.
  12. Közben a rózsáira szedett brokkolit sós vízben puhára főzünk és villával megtörjük.
  13. A besamel feléhez brokkolikrémet, a másik feléhez majonézestormát adunk.
  14. A franciasalátához adunk egy apró kockákra vágott hagymát.
  15. Ha mindenünk kihűlt, a sonkaszeletekre teszünk belőlük és feltekerjük, hűtőben hagyjuk állni.
  16. Aszpikot úgy készíthetünk, hogy 5 dl erős húsleves (amit hidegen zsírtalanítunk) hozzáadunk 5 dkg zselatint, amit oldódásig összemelegítünk. NE forraljuk! A kihűlt, még folyós aszpikot tudjuk használni.
  17. Most jön a szép része:
  18. Egy fém tálcát vékonyan, egyenletesen bevonunk aszpikkal, megvárjuk míg megdermed. Egyenletesen befedjük franciasalátával (én a karajok alá nem szoktam, mert külön is van mindenféle hideg saláta).
  19. Szépen elhelyezzük a tojásokat, sonkatekercseket, a felszeletelt husikat. Kenőtoll segítségével bevonjuk aszpikkal, hogy ne veszítse el a szép színét és szép fényes is legyen. Amikor ez rádermedt,  a félretett tojáskrémmel, nyomózsákkal betöltjük a sonkatekercsek végét és diszíthetünk vele.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 150 377
elküldve: 29
receptkönyvben: 1 856
elkészítve: 34/64
Facebookon megjelent: 1

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi hidegtálak
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kategória: tapas
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

húsvéti hidegtál, hidegtál sonkával, kaszinótojással és karajjal

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Medsyst.e
Medsyst.e Mon, 2014-12-29 20:01

Kedves Geleva! Gyakran készítek "töltött tojást", sonkatekercset, de nagyon jó ötleteket adtál hozzá! Holnap már így készítem! Köszi! BÚÉK!

Biga
Gabó / Biga Thu, 2011-12-29 23:33

dec. 26.-ra váratlan vendégek jelentkeztek be.
Elkészítettem, óriási sikert aratott, mind íz mind látványvilágában.
Köszi a receptet.
Sűrűn el fogom készíteni!

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-12-30 11:01

Kedves Biga!
Nagyon örülök, hogy így megtetszett és a sikerednek is.
Igazán nem kell köszönni, Tiéd az érdem, aki ezt elkészíti úgy, hogy tetszik a célközönségnek. :-)))
Nagyon Boldog Új Évet Nektek!
Éva

rapne
rapne Thu, 2011-12-29 10:52

Karácsonyra elkészítettem, hatalmas sikere volt, köszönöm a receptet! :)

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-12-30 10:57

Kedves rapne!
Örülök a sikerednek, és én köszönöm, hogy elkészítetted.
Boldog Új Évet Kívánok!
Éva

vidovics istvánné
vidovics istvánné Wed, 2011-12-28 18:23

Nagyon, nagyon jól néz ki.Nagyon ,nagyon fincsi lehet. Mutatós ,és szép rá nézni is, enni meg fantasztikusan fincsi lehet. Megfogom csinálni a közelgő szülinapomra.! Köszi- V.Ilonka.

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-12-30 10:55

Kedves Ilonka!
Örülök, hogy a receptemet választottad erre a szép napra.
Nagyon Boldog Születésnapot és egyben Boldog Új Évet kívánok!
Éva

Hasibecker
Hasibecker Sun, 2011-12-18 21:00

Kedves Geleve! Láttam a facebookon a hidegtáladat, ami igazán csábítóan étvágygerjesztő és megihletett a Karácsonyi menűm mellé. Örülök, hogy rá találtam, mert nagyon guszta és gyönyörűen van össze állítva. Köszönöm és nagyon Boldog Karácsonyt kívánok Neked. Marika.

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-12-30 10:52

Kedves Marika!
Örülök, hogy elnyerte tetszésedet, remélem a siker sem marad el.
Nagyon Boldog Újévet kívánok, sok finomsággal!:-)
Üdv: Éva

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut Sat, 2011-12-17 20:37

Az idén az jutott eszembe, hogy egy kicsit megreformálom a menüsort. Tormakrémes sonkatekercsre gondoltam addig, amíg rá nem találtam a receptedre. Köszönöm! :)
Boldog ünnepeket kívánok!

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-12-30 10:48

Én is örülök, hogy rátaláltál! :) Remélem sikere lesz.
Boldog, eredményes újévet kívánok! Geleva

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-04-04 05:16

Kedves Geleve!
Tiéd lett 2011. március 3. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-04-04 08:05

Kedves Nosalty csapat!
Köszönöm szépen, és mindenkinek, aki kíváncsi volt rá!
Üdv.: G. Éva

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2011-04-03 11:05

Hú, erről a tálról szívesen csemegéznék...Csodás a kép, nagyon ügyes vagy!

Geleva
Geleva / Geleva Sun, 2011-04-03 11:23

Kedves Edit!
Jajjjj...nagyon jó érzés ennyi pozitív dolgot olvasni...:))) Köszönöm szépen!
Nagyon örülök, hogy ízlett a tegnapi ebéd!...a házi szalonnáért irigy vagyok :), jelenleg nekem csak a bolti vizesebb áll rendelkezésemre :(
Remélem a mai ebéd is nagyon jól sikerül és szívesen fogyasztjátok!
A hidegtál...nálunk mindig követelik, csak elég időigényes, pepecselős, sok mosogatás...de megéri. Mindig elfogy. A képről nem is tudtam, a férjem fotózgatott, amíg én pepecseltem a konyhában.
Jó étvágyat az ebédhez! :)))
Puszi: G. Éva

1630
sertés rövidkaraj 2 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 8 gerezd
kolbász 30 dkg
sárgarépa 1 nagy db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
flekken fűszerkeverék 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl
tojás 10 db
vaj 10 dkg
mustár 1 ek
majonéz 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 1 gerezd
sajt 10 dkg
gomba 10 dkg
sonka 10 dkg
vöröshagyma 2 dkg
tartármártás 2 dl
gépsonka 25 dkg
brokkoli 20 dkg
majonézes torma 2 ek
vaj 5 dkg
finomliszt 3 evőkanál
tej 2.5 dl
főzőtejszín 1 dl
tömlős krémsajt 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
franciasaláta alap 15 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
szárnyas alaplé 5 dl
zselatin 5 dkg