Majonéz

Majonéz

Leírás

Másik nevén: olajvaj. A majonéz készítéséhez legalább három kézre van szükség. Hacsak nem a kies tájáról híres Tremanus bolygó háromkezű űrlényeként éled meg-nem-értett életedet a halandó kétkezűek között, akkor legegyszerűbben egy segítővel tudod megoldani ezt a feladatot ;-). A kezeken túlmenően két alapanyagra van szükség: tojássárgájára és tojássárgánként 1 dl jó minőségű olajra (lehet olívaolajból is készíteni, de érdemesebb valamilyen semleges ízű olajat választani). A tojássárgának és az olajnak is egyformán hidegnek kell lenniük. Emellett már nem is kell más, csak egy habverő és máris kezdődhet a menet. A tojássárgá(ka)t egy közepes tálba ütjük és a habverővel folyamatosan keverjük, miközben adagoljuk hozzá az olajat. Először csak cseppenként, majd ha a majonéz kezd összeállni, vékony sugárban öntjük hozzá. A majonézkészítés titka, hogy folyamatosan keverjük, ügyelve arra, hogy vaj-keménységű maradjon. A majonéz beszerzésének egy sokkal kényelmesebb módja, ha leveszünk egy jó minőségű üveggel az üzlet polcáról. Otthon már csak egy kiskanál kell, hogy kivegyük és különböző ételekhez használjuk. A majonéz az alapja a tartármártásnak, amelyhez a kikevert majonézt 1 tk sóval, 1 tk cukorral, 1/2 tk őrölt fehérborssal, 1/2 citrom levével (vagy 0,5 dl száraz fehér borral) ízesítjük és tejföllel lazítjuk.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A házilag készített majonézt 1-2 napig lezárt edényben a hűtőszekrényben tárolhatjuk, de érdemesebb frissen felhasználni.

1371 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.