Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (3)

leírás

Másik nevén: olajvaj.
A majonéz készítéséhez legalább három kézre van szükség. Hacsak nem a kies tájáról híres Tremanus bolygó háromkezű űrlényeként éled meg-nem-értett életedet a halandó kétkezűek között, akkor legegyszerűbben egy segítővel tudod megoldani ezt a feladatot ;-).
 
A kezeken túlmenően két alapanyagra van szükség: tojássárgájára és tojássárgánként 1 dl jó minőségű olajra (lehet olívaolajból is készíteni, de érdemesebb valamilyen semleges ízű olajat választani). A tojássárgának és az olajnak is egyformán hidegnek kell lenniük.
Emellett már nem is kell más, csak egy habverő és máris kezdődhet a menet.
A tojássárgá(ka)t egy közepes tálba ütjük és a habverővel folyamatosan keverjük, miközben adagoljuk  hozzá az olajat. Először csak cseppenként, majd ha a majonéz kezd összeállni, vékony sugárban öntjük hozzá.
A majonézkészítés titka, hogy folyamatosan keverjük, ügyelve arra, hogy vaj-keménységű maradjon.
 
A majonéz beszerzésének egy sokkal kényelmesebb módja, ha leveszünk egy jó minőségű üveggel az üzlet polcáról. Otthon már csak egy kiskanál kell, hogy kivegyük és különböző ételekhez használjuk.
 
A majonéz az alapja a tartármártásnak, amelyhez a kikevert majonézt 1 tk sóval, 1 tk cukorral, 1/2 tk őrölt fehérborssal, 1/2 citrom levével (vagy 0,5 dl száraz fehér borral) ízesítjük és tejföllel lazítjuk.
 

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A házilag készített majonézt 1-2 napig lezárt edényben a hűtőszekrényben tárolhatjuk, de érdemesebb frissen felhasználni.

Majonéz alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (3)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    vorsi0128
    vorsi0128 Sun, 2012-12-30 15:14

    Köszönöm a receptet. Kipróbáltam, sikerült, tartármártás lett belőle. Nagyon finom volt. Köszönöm, hogy megosztottad a receit. B.Ú.É.K.! Orsi.