Majonéz

Majonéz

Leírás

Másik nevén: olajvaj. A majonéz készítéséhez legalább három kézre van szükség. Hacsak nem a kies tájáról híres Tremanus bolygó háromkezű űrlényeként éled meg-nem-értett életedet a halandó kétkezűek között, akkor legegyszerűbben egy segítővel tudod megoldani ezt a feladatot ;-). A kezeken túlmenően két alapanyagra van szükség: tojássárgájára és tojássárgánként 1 dl jó minőségű olajra (lehet olívaolajból is készíteni, de érdemesebb valamilyen semleges ízű olajat választani). A tojássárgának és az olajnak is egyformán hidegnek kell lenniük. Emellett már nem is kell más, csak egy habverő és máris kezdődhet a menet. A tojássárgá(ka)t egy közepes tálba ütjük és a habverővel folyamatosan keverjük, miközben adagoljuk hozzá az olajat. Először csak cseppenként, majd ha a majonéz kezd összeállni, vékony sugárban öntjük hozzá. A majonézkészítés titka, hogy folyamatosan keverjük, ügyelve arra, hogy vaj-keménységű maradjon. A majonéz beszerzésének egy sokkal kényelmesebb módja, ha leveszünk egy jó minőségű üveggel az üzlet polcáról. Otthon már csak egy kiskanál kell, hogy kivegyük és különböző ételekhez használjuk. A majonéz az alapja a tartármártásnak, amelyhez a kikevert majonézt 1 tk sóval, 1 tk cukorral, 1/2 tk őrölt fehérborssal, 1/2 citrom levével (vagy 0,5 dl száraz fehér borral) ízesítjük és tejföllel lazítjuk.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A házilag készített majonézt 1-2 napig lezárt edényben a hűtőszekrényben tárolhatjuk, de érdemesebb frissen felhasználni.

100g Majonéz

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

6 g

szénhidráttartalom

5 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

majonéz?

Top ásványi anyagok

Nátrium

600 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

telített zsírsav

6 g

ásványi anyagok

Nátrium

600 mg

szénhidrát

cukor

4 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.