Tartármártás
Leírás
Tartármártás – receptek, leírás, tippek
A tartármártás egy francia eredetű mártás, melyet legtöbben főleg rántott ételek mellé fogyasztanak kísérőként, mártogatósként. A magyarok legtöbbje úgy ismeri, mint bolti majonéz, só, bors és tejföl keverékét - vannak pedig, akik porcukorral is édesítik. Az autentikusabb verziójába tojássárgájával és olajból kikevert házi majonéz kerül, sokan mustárral, pici citrommal dúsítják. Minden ország kicsit másképp készíti, nincs egyetlen hivatalos receptje, Egy biztos: egy majonéz alapú krémes, sós mártásról van szó.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a tartármártás?
A tartármártás egy majonéz alapú mártás - csak úgy, mint több híres francia mártás, például a 'sauce verte' (zöld mártás), a 'sauce rémoulade' (remuládmártás) vagy az 'aïoli' (fokhagymás majonéz.) Legtöbbször rántott zöldségek, húsok, halak mellé fogyasztjuk, sokszor párolt rizs vagy sült krumpli kíséretben.
Sokan a francia származású Michel Roux szakács és "szószmester" tartárreceptjére esküsznek - az ő nevéhez köthető többek közt Nagy-Britannia első három Michelin-csillagos étterme is. A franciás recept különlegessége, hogy a házi majonéz mellett főtt tojássárgáját (is) kever a mártásba, a további hozzávalók pedig: mogyoróolaj, só, bors, metélőhagyma, ecet vagy citromlé, fehérbors és blansírozott, apróra vágott hagyma.
A tartármártásnak nincsen egyetlen igazi, autentikus receptje. A hazai, leegyszerűsített porcukros-tejfölös-bolti majonézes változat viszont gyakorlatilag sehol nem köszön vissza a külföldi receptoldalakon, forrásokban. Ezek mind egyéb, általunk kevésbé használt, ismétlődő jegyeket és összetevőket tartalmaznak: a majonéz mellé legtöbbször főtt tojássárgája, kapribogyó / savanyú uborka illetve metélőhagyma is kerül a tartárba, de a jó minőségű dijoni mustár és a friss kapor vagy petrezselyem sem ritka hozzávaló.
Hogyan készítsünk tartármártást?
Hozzávalók - ha nem a sima majonézes-tejfölöst készítenéd:
200 g majonéz (házi vagy bolti)
1 evőkanál mustár (leginkább dijoni vagy csemege)
1 evőkanál finomra vágott csemegeuborka
1 evőkanál finomra vágott lilahagyma vagy salottahagyma
1 evőkanál aprított kapribogyó (elhagyható, de klasszikus elem)
1 teáskanál citromlé vagy ecet
Frissen őrölt bors
só ízlés szerint
friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a majonézt és a mustárt.
- Adjuk hozzá az apróra vágott uborkát, hagymát, kapribogyót és citromlevet.
- Ízesítsük sóval, borssal, és ha szeretnénk, egy kevés finomra vágott petrezselyemmel.
- Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni legalább 15–30 percet a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Mihez illik a tartármártás?
A tartármártás klasszikusan a rántott ételek leghűbb kísérője, így a rántott sajt, a patisszon, a gomba és karfiol is elképzelhetetlen nélküle. Próbáld ki ehhez a rántott lazacszelethez, a sajtos Dundi Rudihoz vagy az újragondolt frankfurti salátához is!
Még több tartármártással készült receptért görgess lejjebb!
100 g Tartármártás
fehérjetartalom
1 g
zsírtartalom
7015.982 g
szénhidráttartalom
13.3 g
víztartalom
67 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
667 mg
Kalcium
26 mg
Foszfor
17 mg
Magnézium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.044 g
Kolin
8 mg
C vitamin
2.3 mg
E vitamin
1.68 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1 g
Zsír
telített zsírsav
3.333 g
egyszeresen telített zsírsav
3.605 g
többszörösen telített zsírsav
9.044 g
koleszterin
7 g
ásványi anyagok
Kalcium
26 mg
Vas
0.25 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
17 mg
Nátrium
667 mg
Cink
0.12 mg
Réz
0.023 mg
Mangán
0.107 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
0.5 g
cukor
4.25 g
víz
67 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.029 mg
Niacin - B3 vitamin
0.093 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.073 mg
Folát
5 µg
Kolin
8 mg
Retinol
3 µg
Alfa-karotin
15 µg
Béta-karotin
67 µg
Béta-kriptoxantin
35 µg
Lutein+zeaxantin
55 µg
E vitamin
1.68 mg
D vitamin
2 µg
K vitamin
50.4 µg
B12 vitamin
0.02 µg
A vitamin
11 µg
C vitamin
2.3 mg
B6 vitamin
0.044 g