Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tikka masala csirke kókuszosan

Tikka masala csirke kókuszosan
Tikka masala csirke kókuszosan
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta szemezgetek az indiai konyhával, de olyan extrém összetevőkkel dolgoznak, hogy inkább távolról nézegettem, mint közelről. Hiába néz ki jól, ha ehetetlenül fűszeres, csak megfekszi a gyomromat. Azt sem értettem, mire jó a kétféle köret: a lepényszerű kenyérféle és a rizs, és hogy mi a nyavalyáért raknak egy húsos raguba olyan fűszereket, amik süteménybe valók.

Indiai éttermek híján ez a fantáziálásom továbbra is fantázia maradt, amíg meg nem néztem az Ízek, imák, szerelmek című filmet. Addig az olasz konyhával való viszonyom is igencsak felszínes volt, de a film után hirtelen szárnyra kaptam, és rendre minden nap olasz kajákat főztem.

A film következő fejezete India, és rendesen csorgattam én is a nyálam arra a sok szép kajára, amit Liz, a zabagép megevett. De még mindig nem mertem belevágni. Aztán jött a Pi élete, ami valahogy (fogalmam sincs, hogy) megnyitotta a kaput, és elkészítettem életem első indiai ebédjét.

A csirke tikka masala a húgom ötlete volt, aki sokkal jobban ismeri a távol-keleti kultúrákat, mint én. Innen-onnan, netről talált receptekből összeboronáltam a számomra legelfogadhatóbb változatot. Kókusztejet egyik receptben sem láttam, ez az én kis titkos adalékom, de ettől még nevezhetjük tikka masalának. Hiába a sok fűszer, ragyogóan érezhető a kókusz krémes, illatos íze.

Egyébként a név egy indiai fűszerkeverék alapján keletkezett: garam masala, amit ezen a néven is lehet a boltokban kapni, de szerintem nem érdemes vadászni érte, hiszen az összetevői mind fellelhetők a saját konyhánkban is. Némelyik fűszert bevallom, kihagytam belőle, mert nem volt itthon, és sosem használom - emiatt nem akartam megvenni egy egész csomaggal. Így tehát koriander helyett szárított zellerzöldet tettem bele, de ha hűek akarunk maradni az igazi recepthez, tálaláskor szórjuk meg a ragut frissen aprított korianderlevéllel.

A kétféle köret is értelmet nyer: annyira intenzív és laktató ragut fogunk kapni, hogy a gyomrunk egyszerűen könyörögni fog, hogy együk a naant és a rizst is.

hozzávalók / 4 adag

Naan

Csirkeragu

Garam masala

Rizs

ajánlat

Nézzétek meg evés közben az említett filmek valamelyikét, és igyatok hozzá valami jóféle, indiai jeges teát.

Szólj hozzá!

elkészítés

Naan

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut.
  2. Addig a többi hozzávalót összekeverjük egy nagyobb tálban, majd beledolgozzuk az élesztőt, és jó alaposan meggyúrjuk.
  3. Ha jól csináltuk, egy rugalmas tésztát fogunk kapni. Nem szabad ragacsosnak lennie, épp csak egy kicsit, de ha nagyon ragad, kell még bele liszt.
  4. Letakarva fél órán át kelesztjük, addig nekiállunk a többi fogásnak.
  5. Amíg fő a ragu és a rizs, 6 felé osztjuk a tésztánkat, és gombócot gyúrunk belőlük, majd kézzel vagy sodrófával kilapítjuk.
  6. Felhevített serpenyőben (nem kell alá semmi olajféleség) a legkisebb lángon kb. 1,5-1,5 percig sütjük. Elég könnyen odaég, és persze hőfoktól is függ az időtartam, szóval mikor látjuk, hogy kezd sötét pöttyöket ölteni, akkor jó lesz.

Garam masala

  1. Mindent összekeverünk egy kis tálban, aztán eltesszük az útból.

Csirkeragu

  1. A vöröshagymát felaprítjuk, olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott répát, és gyakori kevergetés mellett kicsit megpuhítjuk. Ehhez elég kb. 15 perc.
  2. Kockákra vágjuk a csirkét, és hozzáadjuk, majd gyakran kevergetve sütni kezdjük. Amikor kifehéredett, mehet bele a többi hozzávaló a joghurt kivételével. A fokhagyma természetesen apróra vágva vagy reszelve. Lényegében mindent lehet ízlés szerint adagolni, a mértékek csak instrukciók. Bevallom, én nem tartottam elég pirosnak, így nyakon öntöttem még egy adag paradicsomszósszal, de nem hiszem, hogy szigorú törvények határozzák meg a recept felépítését, szóval nyugodtan kóstolgassátok.
  3. Hozzáadjuk a garam masala fűszerkeveréket, és fedő alatt készre főzzük a ragut.
  4. Ha minden jól megpuhult, belekeverjük a joghurtot, és kavarunk rajta még egy utolsót.
  5. Tálkába szedjük, és megszórjuk friss korianderrel.

Rizs

  1. 2 liter sós vizet felteszünk forrni.
  2. A rizst többször átöblítjük egy szűrőben, hogy megtisztuljon, majd beleöntjük a forrásban lévő vízbe.
  3. Valójában lényegtelen, ki hogyan főzi meg, de én így szoktam, egy indiai rizs csomagolásán olvastam elkészítési javaslatként, és azóta is így csinálom. A legkisebb lángon főzzük puhulásig, majd kiöntjük egy szűrőbe, és lecsepegtetjük róla a fölösleges vizet.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 117
elküldve: 1
receptkönyvben: 74
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: wok receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkeragu indiai módra, csirke curry

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

736
finomliszt 300 g
cukor 1 teáskanál
1 kávéskanál
napraforgó olaj 1 ek
víz 1 ek
tej 1 dl
joghurt 1 dl
friss élesztő 25 g
napraforgó olaj 1 ek
vöröshagyma 2 közepes db
sárgarépa 1 nagy db
csirkemell filé 30 dkg
fokhagyma 3 gerezd
kókusztej 1 dl
paradicsomszósz 1 dl
joghurt 2 dl
koriander 0 ízlés szerint
1 kávéskanál
bors 1 kávéskanál
curry por 2 teáskanál
babérlevél 2 db
chili 1 csipet
gyömbér 1 csipet
kurkuma 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
ánizs 1 csipet
őrölt fűszerkömény 1 csipet
fahéj 1 csipet
szegfűszeg 1 csipet
rizs 1 bögre
víz 2 l
1 teáskanál