Római Spaghetti alla Carbonara
- 16% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
63g tokaszalonna409 kcal
-
88g spagetti tészta325 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g pecorino sajt174 kcal
-
0g só0 kcal
- 16% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
250g tokaszalonna1638 kcal
-
350g spagetti tészta1299 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g bors0 kcal
-
180g pecorino sajt697 kcal
-
0g só0 kcal
- 16% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
25g tokaszalonna164 kcal
-
35g spagetti tészta130 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18g pecorino sajt70 kcal
-
0g só0 kcal
- 16% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.4 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1971.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 527 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 657 mg
-
Nátrium 630 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 59.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 155 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
- 16% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.7 g
Zsír
-
Összesen 244.5 g
-
Telített zsírsav 101 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7886.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 310 mg
-
Kálcium 2107 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 290 mg
-
Foszfor 2628 mg
-
Nátrium 2518 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 237.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 317 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 923 micro
-
Kolin: 622 mg
-
Retinol - A vitamin: 317 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1037 micro
- 16% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 788.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
25 dkg tokaszalonna
-
35 dkg spagetti tészta
-
4 db tojás
-
bors ízlés szerint
-
180 g pecorino sajt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Tegyünk fel vizet főni, literenként egy csapott evőkanál sót tegyünk bele. Miután felforrt mehet bele a spagettone tészta (spagettinél vastagabb tészta), és főzzük a csomagolás szerint al dentére.
- Hideg serpenyőbe tegyük bele az apró kockákr, vagy ízlés szerint csíkokra vágott guancialét, és szépen lassan kezdjük el zsírjára pirítani, amíg szép piros lesz. Borsozzuk meg ízlés szerint. Amikor megfőtt a tészta, forgassuk bele a szalonnába egy kevés főzővíz kíséretében. Kavarjuk át szépen a tésztát, majd zárjuk el alatta a tüzet.
- A tojásokat verjük fel, tegyük bele a lereszelt pecorino sajtot egy kevés főzővízzel együtt. Így biztosan nem fog a tojás összekapni. Mikor már nem túl forró a tészta, de még jó meleg, öntsük bele a tojást, és azonnal kezdjük el keverni a tésztát. Szépen be fog sűrűsödni krémes állagra. Ha túl lágynak találjuk, óvatosan melegíthetjük még folyamatos kavarás mellett, vagy szórhatunk még hozzá pecorinót.
- Ha elértük a kellő állagot, nyomban tálaljuk. Fekete borssal és pecorinoval szórjuk meg a tetejét, és azonnal fogyasszuk el! Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 66
- Össznézettség: 20565
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Spaghetti alla Carbonara születése a XX. század közepére tehető, hazája pedig Lazio régiója. Nagy valószínűséggel a II. világháború befejező szakaszához, az olaszországi hadjárat során lezajló eseményekhez kötődik, létrejöttében pedig nagy szerepet játszhatott az amerikai katonai tápanyag is: a tojás és a bacon (illetve bármilyen szalonna) összekeverve a helyi száraztésztával és sajttal hatalmas sikert aratott mindkét oldalon. Egy másik elmélet szerint a név a "carbonaro" szóból ered, ami annyit jelent, hogy faszénégető, vagyis feltehetően a helyi faszénégetők eledele volt, a benne lévő borspehely pedig nem mást, mint a szenet szimbolizálja. Minden "eredeti" receptnek is megannyi verziója van, ez alól a carbonara sem kivétel. Mi most egy római stílusút mutatunk be, ami csupán 5 összetevőből áll: spagetti, guanciale, Pecorino Romano, fekete bors, tojás.