Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Római Spaghetti alla Carbonara

Római Spaghetti alla Carbonara
Római Spaghetti alla Carbonara
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Spaghetti alla Carbonara születése a XX. század közepére tehető, hazája pedig Lazio régiója. Nagy valószínűséggel a II. világháború befejező szakaszához, az olaszországi hadjárat során lezajló eseményekhez kötődik, létrejöttében pedig nagy szerepet játszhatott az amerikai katonai tápanyag is: a tojás és a bacon (illetve bármilyen szalonna) összekeverve a helyi száraztésztával és sajttal hatalmas sikert aratott mindkét oldalon. 

Egy másik elmélet szerint a név a "carbonaro" szóból ered, ami annyit jelent, hogy faszénégető, vagyis feltehetően a helyi faszénégetők eledele volt, a benne lévő borspehely pedig nem mást, mint a szenet szimbolizálja.

Minden "eredeti" receptnek is megannyi verziója van, ez alól a carbonara sem kivétel. Mi most egy római stílusút mutatunk be, ami csupán 5 összetevőből áll:

spagetti, guanciale, Pecorino Romano, fekete bors, tojás.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyünk fel vizet főni, literenként egy csapott evőkanál sót tegyünk bele. Miután felforrt mehet bele a spagettone tészta (spagettinél vastagabb tészta), és főzzük a csomagolás szerint al dentére.
  2. Hideg serpenyőbe tegyük bele az apró kockákr, vagy ízlés szerint csíkokra vágott guancialét, és szépen lassan kezdjük el zsírjára pirítani, amíg szép piros lesz. Borsozzuk meg ízlés szerint. Amikor megfőtt a tészta, forgassuk bele a szalonnába egy kevés főzővíz kíséretében. Kavarjuk át szépen a tésztát, majd zárjuk el alatta a tüzet.
  3. A tojásokat verjük fel, tegyük bele a lereszelt pecorino sajtot egy kevés főzővízzel együtt. Így biztosan nem fog a tojás összekapni. Mikor már nem túl forró a tészta, de még jó meleg, öntsük bele a tojást, és azonnal kezdjük el keverni a tésztát. Szépen be fog sűrűsödni krémes állagra. Ha túl lágynak találjuk, óvatosan melegíthetjük még folyamatos kavarás mellett, vagy szórhatunk még hozzá pecorinót.
  4. Ha elértük a kellő állagot, nyomban tálaljuk. Fekete borssal és pecorinoval szórjuk meg a tetejét, és azonnal fogyasszuk el! Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 7 831
elküldve: 0
receptkönyvben: 58
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1194 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

carbonara tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

977
tokaszalonna 25 dkg
spagetti tészta 35 dkg
tojás 4 db
bors 0 ízlés szerint
pecorino sajt 180 g
0 ízlés szerint