Lusta asszony "töltött káposztája"
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A káposztás alaphoz:
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
33g alaplé2 kcal
-
4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
25g lángolt kolbász113 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g sertészsír23 kcal
A "töltelékhez":
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
17g rizs60 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A tálaláshoz:
Összesen
671
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A káposztás alaphoz:
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
23 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
150g lángolt kolbász678 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
A "töltelékhez":
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A tálaláshoz:
Összesen
4021
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A káposztás alaphoz:
-
38.1g savanyú káposzta7 kcal
-
7.6g alaplé1 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
3.4g vöröshagyma1 kcal
-
3.8g füstölt szalonna25 kcal
-
5.7g lángolt kolbász26 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.6g sertészsír5 kcal
A "töltelékhez":
-
19g darált sertéshús35 kcal
-
3.8g rizs14 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A tálaláshoz:
Összesen
154
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2475.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 1880 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 272.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 371 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 802 micro
Összesen
671
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 191.2 g
Zsír
-
Összesen 253.2 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 717 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14851.2 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 898 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 2028 mg
-
Nátrium 11278 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.3 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1636 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 560 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 158 mg
-
D vitamin: 145 micro
-
K vitamin: 150 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 696 micro
-
Kolin: 688 mg
-
Retinol - A vitamin: 347 micro
-
α-karotin 98 micro
-
β-karotin 2226 micro
-
β-crypt 501 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4810 micro
Összesen
4021
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 565.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 429 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
154
kcal
Hozzávalók
A káposztás alaphoz:
-
1 kg savanyú káposzta
-
2 ek fűszerpaprika
-
2 db babérlevél
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 ek sertészsír
A "töltelékhez":
-
100 g rizs
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
-
2 dl tejföl
Elkészítés
A káposztás alaphoz:
- Ha a savanyú káposzta túl savanyú, mossuk át hideg vízzel, majd csavarjuk ki, és ha túl hosszú szálú, vágjuk kisebb darabokra.
- Egy nagy lábasban olvasszuk ki a zsírt vagy a szalonnát, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát, üvegesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár másodpercig pirítsuk.
- Húzzuk le a lábost a hőforrásról, szórjuk meg pirospaprikával, majd azonnal adjuk hozzá a savanyú káposztát. Keverjük össze, fűszerezzük köménnyel, babérlevéllel, sóval és borssal. Ezután rakjuk bele a karikára vágott kolbászt és/vagy a szeletekre vágott füstölt/főtt császárszallonát. Öntsünk rá annyi alaplevet vagy vizet, hogy ellepje, majd kezdjük el lassan főzni alacsony hőfokon.
A "töltelékhez":
- Egy tálban keverjük össze a darált húst, a megmosott és lecsepegtetett rizst, a zúzott fokhagymát, a tojást, valamint ízlés szerint sót és borsot. Adhatunk hozzá szárított zöldfűszereket is: majorannát, petrezselymet vagy lestyánt. Alaposan dolgozzuk össze, hogy homogén masszát kapjunk.
- Nedves kézzel formázzunk diónyi vagy kisebb tojás méretű gombócokat a húsmasszából.
- Amikor a káposztás alap már forr, helyezzük bele óvatosan a húsgombócokat. Ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg.
- Csökkentsük a hőfokot, és fedő alatt főzzük kb. 40-50 percig, amíg a rizs megpuhul a gombócokban, és az ízek összeérnek. Ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot.
A tálaláshoz:
- A haraszt nélküli töltött káposztát tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel kínáljuk.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 45
- 7 napos nézettség: 2231
- Össznézettség: 25
- Feltöltés dátuma: 2024. november 30.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
187 recept
A lusta asszony vagy más néven haraszt nélküli "töltött káposzta" egy olyan változat, ahol elhagyjuk a káposztalevelekbe töltést, és a töltelék egyszerűen belefő a káposztás alapba. Ez gyorsabb elkészítést tesz lehetővé, de megőrzi az étel klasszikus és jellegzetes ízvilágát. Ha szeretnéd, füstölt hússal, kolbásszal vagy füstölt csonttal is gazdagíthatod az ízét. Ha pedig krémesebb állagot szeretnél, a tejfölt akár bele is keverheted az ételbe a főzés végén.