Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos farsangi fánk

Hagyományos farsangi fánk
Hagyományos farsangi fánk
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A régi farsangi szalagos fánkok szigorúan zsírban sültek. Persze, ha kedvetek van, olajban is süthetitek... Ebből az adagból 12 nagy fánk lesz.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Porcukor, baracklekvár - ha már klasszikusról van szó. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.
  3. Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
  4. A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.
  6. Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.
  7. Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk).
  8. Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 57
össznézettség: 185 855
elküldve: 10
receptkönyvben: 217
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
798 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, zsírban sült fánk, hagyományos szalagos fánk, zsírban sült szalagos fánk

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vickeyyy90
Vickeyyy90 Sun, 2017-02-26 15:33

Kedves Szakács!
Ma elkészítettem a fánkot (életemben először), a tésztáját azonban kissé száraznak találtam. Ez mitől lehet, és hogyan tudnék javítani rajta?
2x 30 percig kelesztettem, és utána sütöttem ki.
Maga a tészta szép egyenletes volt.

Éva néni
Éva néni Sun, 2017-01-22 06:14

tisztázzunk valamit. szerintem a "fejjel lefelé" pont az ellenkezőjét jelenti, azaz a nem lisztes oldalát a tésztának.

966
finomliszt 500 g
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 ek
rum 1 ek
tej 3.5 dl
tojás 1 db