Szezámmag

(Sesamum indicum) A szezámmag egy indiából származó, méteres magasságú, lágyszárú tróposi növény magja. A hindu mitológia szerint a Yama isten által megáldott mag az örök élet szimbóluma. Indiából terjed el először Kínába és Japánba, majd nagyon hamar az összes mediterrán országba. A gyakorlatilag tejtermék-mentes kínai konyhába elengedhetetlen kalciumforrásként épült be a szezámmag használata. Kb. 1 púpozott evőkanálnyi szezámmag kalciumtartalma megegyezik egy pohár tejével. A kalcium mellett még jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor; de gyakorlatilag nátriumtartalma elenyésző. Többek között vas, A-, E-, B1-, B2-vitamint is tartalmaz. Rendkívül sokrétű a felhasználhatósága: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe. A jobb emészthetőség miatt célszerű mozsárban kicsit megtörni a magokat, vagy durvára darálni. A szezámmagot a római katonák férfiasságuk növelése érdekében rendszeresen fogyasztották.
Bármikor megvásárolható, célszerű hántolatlan;formáját választani.
Eredeti csomagolásában, vagy jól záródó üvegedényben száraz, fénytől védett helyen tároljuk. Időnként vessünk rá egy pillantást, mert a hosszú állásban esetleg megavasodhat.
fehérjetartalom
17.73 g
zsírtartalom
47.489 g
szénhidráttartalom
23.45 g
víztartalom
4.69 g
Kalcium
975 mg
Foszfor
629 mg
Magnézium
351 mg
Vas
14.55 mg
B6 vitamin
0.79 g
Kolin
25.6 mg
Niacin - B3 vitamin
4.515 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.791 mg
fehérje
17.73 g
Zsír
telített zsírsav
6.957 g
egyszeresen telített zsírsav
18.759 g
többszörösen telített zsírsav
21.773 g
ásványi anyagok
Kalcium
975 mg
Vas
14.55 mg
Magnézium
351 mg
Foszfor
629 mg
Nátrium
11 mg
Cink
7.75 mg
Réz
4.082 mg
Mangán
2.46 mg
Szelén
34.4 µg
szénhidrát
rost
11.8 g
cukor
0.3 g
víz
4.69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.791 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.247 mg
Niacin - B3 vitamin
4.515 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.05 mg
Folát
97 µg
Kolin
25.6 mg
Béta-karotin
5 µg
E vitamin
0.25 mg
B6 vitamin
0.79 g
Remélhetőleg mindenki éhes, kezdjünk is hát bele: egyszerű brokkolileves, szaftos rakott cukkini és brie brulée kerül ma az asztalra.
NosaltyŐrlőfejes fűszereket hívott vissza a Nyester Kft., a termék őrlő mechanizmusából fakadóan ugyanis műanyag darabkák kerülhetnek az ételbe. A különböző fűszerekből Magyarországra is érkeztek.
NosaltyAzt gondolhatnád, hogy pusztán esztétikai okai vannak, azonban inkább egészségügyiek. Otthon Tippünkben körbejárjuk a kérdést.
NosaltyMa menünkben nem fogtok csalatkozni, ezt gombalevessel, színes salátával és fantasztikus mákos-meggyes süteménnyel garantáljuk. Utóbbit könnyű, bögrés-kimérős módszerrel sütjük!
A kenyérfogyasztás, mondhatjuk, hogy legtöbbünk életében mindennapos. Na de jól van ez így?
Tészta mindig van a kamrában, főzzünk hát belőle valami gyorsat ma ebédre/vacsorára. Az alábbi listában mindenki talál majd magának valami kedvére valót.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...