Szezámmag

Szezámmag

Leírás

(Sesamum indicum) A szezámmag egy indiából származó, méteres magasságú, lágyszárú tróposi növény magja. A hindu mitológia szerint a Yama isten által megáldott mag az örök élet szimbóluma. Indiából terjed el először Kínába és Japánba, majd nagyon hamar az összes mediterrán országba. A gyakorlatilag tejtermék-mentes kínai konyhába elengedhetetlen kalciumforrásként épült be a szezámmag használata. Kb. 1 púpozott evőkanálnyi szezámmag kalciumtartalma megegyezik egy pohár tejével. A kalcium mellett még jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor; de gyakorlatilag nátriumtartalma elenyésző. Többek között vas, A-, E-, B1-, B2-vitamint is tartalmaz. Rendkívül sokrétű a felhasználhatósága: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe. A jobb emészthetőség miatt célszerű mozsárban kicsit megtörni a magokat, vagy durvára darálni. A szezámmagot a római katonák férfiasságuk növelése érdekében rendszeresen fogyasztották.

Mikor vegyem

Bármikor megvásárolható, célszerű hántolatlan;formáját választani.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásában, vagy jól záródó üvegedényben száraz, fénytől védett helyen tároljuk. Időnként vessünk rá egy pillantást, mert a hosszú állásban esetleg megavasodhat.

1234 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 2....

Földrajzi elhelyezkedéstől és kultúrától függően más és más zsiradékok határozzák meg egy nemzet konyhaidentitását. Ami nekünk a napraforgóolaj és az állati zsír, az az olaszoknak az olívaolaj, a franciáknak meg a vaj. Na de hogyan váljunk mestereivé az zsiradékok használatának? Négyrészes sorozatunk 2. fejezete következik.

Karsai Roni

További cikkek