r
Nosalty Logó

Chimichurris csirke

Hering András
Szaftos sült csirkecombfilék chimichurri szósszal meglocsolva, tálalva sült újburgonyával és citrommal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A chimichurri szószhoz

A csirkéhez

675
Kalória
27.9g
Fehérje
5.1g
Szénhidrát
60.8g
Zsír
150.9g
Víz
156.2g
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
514.5mg
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A chimichurri szószhoz

A csirkéhez

Összesen 675 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A chimichurri szószhoz

A csirkéhez

Összesen 2704 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A chimichurri szószhoz

A csirkéhez

Összesen 245 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    27.9 g

Zsír

  • Összesen
    60.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    633.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    150.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    771 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2290 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2704 micro
Összesen 675 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    111.7 g

Zsír

  • Összesen
    243.1 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    625 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2534.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1128 mg
  • Nátrium
    624 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    603.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    910 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    245 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    3084 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    319 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9158 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10814 micro
Összesen 2704 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    281 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    834 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    984 micro
Összesen 245 kcal

Elkészítés

A chimichurri szószhoz

  1. Aprítjuk finomra a petrezselymet és a fokhagymát. Késes aprítógépben vagy egy tálban keverjük össze a finomra aprított petrezselymet, fokhagymát, oregánót, chilipelyhet, olívaolajat, ecetet, sót, borsot - és ha szeretnénk, a citromlevet is. Akkor jó az állaga, ha laza, olajos, kanállal könnyen adagolható, az alapanyagoktól mégis sűrű szószt kapunk. Álljon legalább 15–30 percet, hogy összeérjenek az ízek.

A csirkéhez

  1. Pácoljuk be a csirkét: a csirkét sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg a chimichurri felével. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percet, de akár egy éjszakán át is a hűtőben.
  2. A pácolás után jöhet a sütés: grillen, serpenyőben vagy a sütőben is elkészíthetjük. Grillen süssük a csirkét közepes lángon oldalanként kb. 5–7 percig, míg szépen megpirul és átsül. Serpenyőben: hevítsünk kevés olajat, és süssük meg a csirkét oldalanként 6–8 percig, amíg szép aranybarna és átsült nem lesz. Sütőben: 200°C-on 30–35 perc alatt süssük készre, ha vastagabb húsrészeket használsz.
  3. A megsült csirkére kanalazzuk rá a maradék friss chimichurrit. Köretként jól megy mellé például sült krumpli vagy édesburgonya, grillezett zöldségek, friss saláta vagy kuszkusz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Főzés módja: grill és BBQ
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (tipikusan argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurriszósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi recepttel szaftos, fűszeres és illatos végeredményt kapsz, ami grillezve, sütve vagy serpenyőben is tökéletes.

Van az úgy, hogy a csirkemell már nem inspirál. Grillezted, sütötted, krémesen, ropogósan, salátában, tésztában. És akkor jön egy íz, ami újra életet lehel ebbe a sokat látott alapanyagba. A neve: chimichurri.

Ez az élénkzöld, fanyar-fűszeres, fokhagymás szósz Dél-Amerikából – főként Argentínából – származik, és eredetileg marhahúsok mellé tálalják. De ha egyszer kipróbálod csirkével, garantáltan új kedvencet avatsz.

Argentin stílusú chimichurris csirke petrezselymes-fokhagymás szósszal, sült burgonya körettel egy rusztikus asztalon.
Egyszerű, gyors, és új életet ad a csirkének | recept és fotó: Hering András

Mi is az a chimichurri?

A chimichurri valójában egy nyers szósz, amit nem főznek, nem melegítenek, csak hagynak állni, hogy az ízek összeérjenek. Az alapja rengeteg friss petrezselyem, fokhagyma, oregánó, ecet és olívaolaj, meg egy kis chilipehely, ha bírjuk a csípőset. Az állaga rusztikus, a színe élénk, az íze pedig olyan, mintha egy zöldfűszeres mezőbe harapnánk bele.

Érdekesség, hogy egyes legendák szerint a szósz neve egy Jimmy McCurry nevű ír férfitől ered, aki az 1800-as években harcolt az argentin függetlenségi háborúban – és állítólag imádott fűszerezni. Akár igaz, akár nem, a chimichurri azóta meghódította a világot.

A chimichurri állaga legyen:

  • Laza, olajos, kanállal könnyen adagolható – nem szószosan sűrű, de nem is túl híg.
  • Durvára vágott – hagyományosan nem turmixolják teljesen simára, hanem a petrezselyem, fokhagyma és fűszerek aprítva, de jól felismerhetően úsznak az olajban.
  • Olyan, mint egy "fűszeres öntet" – az olaj adja a folyadék alapját, ebben keverednek a fűszerek és a savas összetevők (pl. ecet, citromlé).

Így ismered fel, ha jó:

  • Kicsit „darabos”, látszanak a zöldfűszerek.
  • Az olívaolaj szép fényt ad neki, de nem úszik szét tőle.
  • Kanállal szépen rá lehet kanalazni húsra vagy kenyérre anélkül, hogy lefolyna róla azonnal.

Tipp: ha inkább mártogatósnak szeretnéd, akkor adhatsz hozzá egy kevés több olajat vagy pici vizet, ha viszont pácként használod, hagyd sűrűbbre.

Frissen sült, ropogós csirkehús chimichurri öntettel, mellette tengeri só, citrom és chilipehely – nyárias, mediterrán tálalásban.
Minden falatban ott van a nyár zöld zamata. | recept és fotó: Hering András

Miért működik csirkével?

A csirkemell (vagy comb) semleges ízét tökéletesen ellensúlyozza a chimichurri savassága és fűszeressége. Kétféleképp is bevethetjük:

  • Pácként: a csirkét a szósz felével bepácoljuk, így már az elején magába szívja az aromákat;
  • Öntetként: a megsült húsra a maradék friss chimichurrit kanalazzuk – ettől lesz igazán friss és üde az egész fogás.

Grillezve, serpenyőben sütve vagy sütőben is működik, a végeredmény minden esetben szaftos és izgalmas.

Frissen sült, ropogós csirkehús chimichurri öntettel, mellette tengeri só, citrom és chilipehely – nyárias, mediterrán tálalásban.
Készíts chimichurrit: egyetlen keverőtálban megválthatod vele az unalmas vacsorákat. | recept és fotó: Hering András

Mivel tálaljuk?

Friss kenyérrel, bulgurral, sült krumplival, de egy egyszerű zöldsaláta vagy kuszkusz is csodákat művel mellette. Ha pedig nyár van, jöhet mellé egy hideg rozéfröccs is.

Egy nyári ebéd hangulata: chimichurris csirke, sült krumpli és friss citrom az asztalon.
Tökéletes választás mellé a friss, héjában sült újburgonya sóval, borssal, zöldfűszerekkel sütve. | recept és fotó: Hering András

További receptek

Húsvéti sonkás burger

Ez a húsvéti sonkás burger tökéletes választás egy családi/ünnepi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A főtt sonka és a tojássaláta kombinációja örök kedvenc, a friss ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek