Chimichurris csirke
A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (tipikusan argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurriszósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi recepttel szaftos, fűszeres és illatos végeredményt kapsz, ami grillezve, sütve vagy serpenyőben is tökéletes.
Van az úgy, hogy a csirkemell már nem inspirál. Grillezted, sütötted, krémesen, ropogósan, salátában, tésztában. És akkor jön egy íz, ami újra életet lehel ebbe a sokat látott alapanyagba. A neve: chimichurri.
Ez az élénkzöld, fanyar-fűszeres, fokhagymás szósz Dél-Amerikából – főként Argentínából – származik, és eredetileg marhahúsok mellé tálalják. De ha egyszer kipróbálod csirkével, garantáltan új kedvencet avatsz.
Mi is az a chimichurri?
A chimichurri valójában egy nyers szósz, amit nem főznek, nem melegítenek, csak hagynak állni, hogy az ízek összeérjenek. Az alapja rengeteg friss petrezselyem, fokhagyma, oregánó, ecet és olívaolaj, meg egy kis chilipehely, ha bírjuk a csípőset. Az állaga rusztikus, a színe élénk, az íze pedig olyan, mintha egy zöldfűszeres mezőbe harapnánk bele.
Érdekesség, hogy egyes legendák szerint a szósz neve egy Jimmy McCurry nevű ír férfitől ered, aki az 1800-as években harcolt az argentin függetlenségi háborúban – és állítólag imádott fűszerezni. Akár igaz, akár nem, a chimichurri azóta meghódította a világot.
A chimichurri állaga legyen:
- Laza, olajos, kanállal könnyen adagolható – nem szószosan sűrű, de nem is túl híg.
- Durvára vágott – hagyományosan nem turmixolják teljesen simára, hanem a petrezselyem, fokhagyma és fűszerek aprítva, de jól felismerhetően úsznak az olajban.
- Olyan, mint egy "fűszeres öntet" – az olaj adja a folyadék alapját, ebben keverednek a fűszerek és a savas összetevők (pl. ecet, citromlé).
Így ismered fel, ha jó:
- Kicsit „darabos”, látszanak a zöldfűszerek.
- Az olívaolaj szép fényt ad neki, de nem úszik szét tőle.
- Kanállal szépen rá lehet kanalazni húsra vagy kenyérre anélkül, hogy lefolyna róla azonnal.
Tipp: ha inkább mártogatósnak szeretnéd, akkor adhatsz hozzá egy kevés több olajat vagy pici vizet, ha viszont pácként használod, hagyd sűrűbbre.
Miért működik csirkével?
A csirkemell (vagy comb) semleges ízét tökéletesen ellensúlyozza a chimichurri savassága és fűszeressége. Kétféleképp is bevethetjük:
- Pácként: a csirkét a szósz felével bepácoljuk, így már az elején magába szívja az aromákat;
- Öntetként: a megsült húsra a maradék friss chimichurrit kanalazzuk – ettől lesz igazán friss és üde az egész fogás.
Grillezve, serpenyőben sütve vagy sütőben is működik, a végeredmény minden esetben szaftos és izgalmas.
Mivel tálaljuk?
Friss kenyérrel, bulgurral, sült krumplival, de egy egyszerű zöldsaláta vagy kuszkusz is csodákat művel mellette. Ha pedig nyár van, jöhet mellé egy hideg rozéfröccs is.