Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majdnem eredeti Sacher torta

Majdnem eredeti Sacher torta
Majdnem eredeti Sacher torta
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Sacher-torta a legismertebb osztrák édesség, amit Bécsben járva mindenkinek meg kell kóstolnia. A legenda szerint először 1832-ben, Metternich kérésére készítette el az akkor még nagyon ifjú Franz Sacher cukrászmester. Az eredeti receptet a mai napig vasmarokkal őrzik utódjai, így mára számtalan verzió kering az interneten: az alapreceptet éppúgy cifrázzák világszerte, mint a különféle Sacher-ihletésű muffinokat, pohárkrémeket és fagylaltokat.

Így természetesen ezt a verziót sem lehet eredetinek tekinteni: mi a Hotel Sacher honlapján található "majdnem eredeti" recept útmutatásai alapján készítettük el a piskótát, amit egyszerű csokoládémázzal öntöttünk le. Lehet, hogy nem kapnánk meg hozzá az eredetiséget igazoló csokoládépecsétet, de az utolsó morzsáig elfogyott, ami csak jelent valamit!

hozzávalók / 8 adag

piskóta

összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha vajat a porcukor felével, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat egyesével a kihabosított vajhoz keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott, majd picit visszahűtött étcsokoládét, és az egészet csomómentesre keverjük.
  2. A tojásfehérjéket a porcukor másik felével kemény habbá verjük. A kész habot aztán az átszitált liszttel együtt a vajas keverékhez forgatjuk. Óvatosan, de alaposan elkeverjük, míg teljesen egyneművé válik.
  3. Egy 22-23 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kivajazunk. Az aljára sütőpapírt rakunk, az oldalát lisztel meghintjük. Ebbe öntjük bele a tésztát, majd párszor óvatosan az asztalhoz csapkodjuk, hogy a felszínre jöjjenek a levegőbuborékok.
  4. 170°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, amennyire lehet középre. Az első 15 percben ujjnyira nyitva hagyott sütőajtónál sütjük, majd becsukva további 45-50 percet. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A megsült piskótát hűtőrácsra tesszük. Amikor már kicsit kihűlt, levesszük róla a kapcsos oldalát, majd óvatosan megfordítjuk a piskótát. Leszedjük róla a tortaforma alját és a sütőpapírt is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a csokoládémázat: a habtejszínt felforrósítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a kockázott étcsokoládét. Egyneműre keverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  7. A kihűlt piskótát félbevágjuk, és mindkét felét megkenjük felforrósított baracklekvárral. Összetapasztjuk, majd az oldalát körben is bekenjük. A lekvárral megkent tortát ezután 15 percre fagyasztóba tesszük, hogy kidermedjen.
  8. A tortát ezután leöntjük a csokoládémázzal, ügyelve rá, hogy mindenhol befedje. Jó pár órára, vagy akár egy éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy a csokoládémáz megdermedjen rajta. (Tipp: ha ráérünk, némi hűtés után önthetünk rá egy második réteg csokoládémázat, ha ügyesek vagyunk, jut elég két öntésre is.)
  9. A kész tortát forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel, majd némi tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 22cm cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 63
össznézettség: 8 021
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1128 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokitorta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

768
vaj 150 g
porcukor 200 g
vanília 1 db
tojás 6 db
étcsokoládé 130 g
finomliszt 140 g
sárgabaracklekvár 200 g
étcsokoládé 250 g
habtejszín 2.5 dl