r
Nosalty Logó

Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 507 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2032 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 46 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2178.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    1663 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    150 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1202 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    172 micro
Összesen 507 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    107.8 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8712.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    447 mg
  • Foszfor
    1098 mg
  • Nátrium
    6651 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1514.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    400 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    404 mg
  • D vitamin:
    122 micro
  • K vitamin:
    600 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    768 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4809 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    688 micro
Összesen 2032 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 46 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy lábasban közepes lángon. Öntsük bele a finomra aprított hagymát, fokhagymát, és gyakran kevergetve dinszteljük üvegesre, körülbelül 10 perc alatt.
  2. Dobjuk bele a kockákra vágott burgonyát, majd gyakran átforgatva, körülbelül 7 percig főzzük a hagymával.
  3. Ezután öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével (vagy 1 liter zöldségalaplével és fél liter vízzel), majd magas lángon forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le, és addig főzzük, amíg a burgonya puhára nem fő, nagyjából 20-25 percig.
  4. Amíg fő a burgonya, vágjuk fűszálvékony csíkokra a kelkáposztát (vagy a fodros kelt). A legegyszerűbb módja ennek, ha elsőként a kelkáposztalevelek közepét, vastagabb szárát vágjuk ki egy éles késsel, majd a leveleket egymásra fektetve nagyon vékonyra (szinte fűszál vékonyságúra) szeleteljük. Ha a szálak túl hosszúak lesznek, nyugodtan vágjuk ketté őket, nehogy evés közben gondot okozzanak.
  5. Ha megfőtt a burgonya, a levest botmixerrel pürésítjük le, vagy adagonként aprítógépben turmixoljuk össze. Az sem baj, ha nem teljesen sima péppé mixeljük, maradhat darabosabb is.
  6. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, vegyük a hőt alatta alacsony fokozatúra, majd keverjük hozzá a zöldeket (kelkáposztát vagy fodros kelt), és fedő nélkül főzzük össze 10-15 percig, amíg megpuhulnak a kellevelek.
  7. Az utolsó összerotyogtatás alatt egy serpenyőben pirítsuk ropogósra a chorizo- vagy főzőkolbász-karikákat 5 evőkanál olívaolajon, nagyjából 3-5 perc alatt. Tegyük őket egy nedvszívó papírtöltőre, a kolbászzsíros olajat pedig hagyjuk kihűlni.
  8. A legvégén adjunk hozzá a leveshez 1 evőkanál almaecetet (opcionális), ízesítsük sóval, borssal.
  9. Tálaláskor merjük a levest tálkába vagy mélytányérra, helyezzük a tetejére a sült kolbászkarikákat, majd csepegtessük rá a kolbászzsíros olajunkat, vagy friss, jó minőségű olívaolajjal locsoljuk meg. Tálalhatjuk friss kenyérrel is.
  • Receptkönyvben: 125
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 8151
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves
Hering András 161 recept

A Caldo Verde Portugália hivatalos nem hivatalos levese. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Portugáliában, hanem az egész régióban, például az Azori-szigeteken is főzik. Egy igazi megnyugtató, a portugál telekhez illő, lélekmelegítő ételről van szó, amely az ország történelmi karakterét is tükrözi: egyszerű, őszinte, és a földhöz kötődik. A Minho régióból származó levest hagyományosan vízzel készítik, a hagymát és a burgonyát pedig nyersen főzik, miközben a zöldség- vagy csirkealaplé külön fazékban forr. Az alaplé hozzáadása és a burgonya hagymával és fokhagymával való külön párolása több réteg ízt ad a levesnek. Ezenkívül ahelyett, hogy olívaolajat csorgatnának a tetejére, a chouriço (portugál kolbász) serpenyőben lepirított olívaolajos zsírját használják, amely füstösséget és egy kis színt kölcsönöz a kelkáposztalevesnek. Apropó, kelkáposzta: a leveleket mindig a lehető legvékonyabbra vágjuk, ez adja a leves jellegzetes és klasszikus megjelenését.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek