r
Nosalty Logó

Toros káposzta

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Toros káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

Összesen 1192 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

Összesen 11914 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

Összesen 134 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    53.4 g

Zsír

  • Összesen
    96.3 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6901.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    668 mg
  • Nátrium
    5814 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    674.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    1618 micro
  • β-crypt
    372 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2619 micro
Összesen 1192 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    534.5 g

Zsír

  • Összesen
    962.9 g
  • Telített zsírsav
    347 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    429 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    134 g
  • Koleszterin
    2278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69013.9 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    455 mg
  • Kálcium
    2297 mg
  • Vas
    105 mg
  • Magnézium
    1269 mg
  • Foszfor
    6676 mg
  • Nátrium
    58138 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    304.8 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    176 mg

VÍZ

  • Összesen
    6747.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1909 micro
  • B6 vitamin:
    20 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    772 mg
  • D vitamin:
    360 micro
  • K vitamin:
    719 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    172 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1331 micro
  • Kolin:
    2011 mg
  • Retinol - A vitamin:
    372 micro
  • α-karotin
    608 micro
  • β-karotin
    16183 micro
  • β-crypt
    3716 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    26188 micro
Összesen 11914 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    660 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    184 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A káposztához

  1. A hagymát kockára vágjuk.
  2. A savanyú káposztát a hagymával és a babérlevéllel feltesszük főni annyi vízbe, ami éppen ellepi.
  3. A kolbászhúsból gombócokat formálunk és forráskor a káposztához adjuk.
  4. Megvárjuk, míg újra forr, takarékra vesszük és főzzük, míg a hús megpuhul.
  5. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
  6. Kolbászhús készítése:
  7. A fokhagymával együtt ledaráljuk a húst és a szalonnát.
  8. A fűszerekkel együtt alaposan összegyúrjuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 57
  • Össznézettség: 79168
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 23.

Ajánló

Ha nincs éppen disznóvágás, és mégis toros káposztára vágyunk, akkor vegyünk disznóhúst és szalonnát, daráljuk le, gyúrjuk jól össze a fűszerekkel és formáljunk gombócokat, főzzük a káposztába.   Sört igyunk mellé!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Toros káposzta
Harmathy Ildikó 313 recept

A toros káposztát hagyományosan disznóöléskor készítjük, amint a neve is mutatja. (Reggel készül a sült vér, délben a frissen sült pecsenye, délutánra kisül a töpörtyű, lilahagymával esszük, és este jön a toros káposzta.) Az adja az érdekességét, hogy a frissen kevert kolbászhúsból veszünk el a toros káposztához, gombócokat főzünk belőle. A kolbász fűszerei ízesítik a toros káposztát, a kolbászhús zsírja kiolvad főzés közben. Nem sűrítjük.   Négy disznót vágtak a gyerekeim ezen a hétvégén, mangalicát, saját hizlalás. Persze a haverokkal kalákában, jó buli! A mangalica kolbászt lapockából készítjük, ahhoz nem kell külön szalonna, elég a saját zsiradékja.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szabolcsban közelsem ez a toroskáposzta recept.Szerintem ez a recept köszön? viszonyban sincs a címmel,de nem mondom,hogy nem jó!!

Törölt felhasználó

A recept kiváló, csak... Nem toros káposzta. És nem csak Szabolcsban nem az.

Harmathy Ildikó

Mi itt a Balaton-felvidéken így .... bocs! Tegyétek fel az igazit, nagyon is érdekel! Ildikó

Törölt felhasználó

Igazit... Igazi nincs. Ahány tájegység, annyiféle, s?t még tájegységen belül is lehetnek és vannak is eltérések. Van, ahol a tor elképzelhetetlen orjaleves nélkül, van, ahol gyengébbre f?zött tyúklevessel kezdik, hogy a sok zsíros ízt kimossa az ember szájából. Ezután adják fel a hurkát - kolbászt, de a vágásban és feldolgozásban résztvev?k nem nagyon kapkodnak utána, inkább csak a vendégek, mert aki egész nap a hízó húsát - zsírját szagolta, nem igazán kívánja. De mindenkinek összefut a szájában a nyál, amikor a káposzta kerül az asztalra, f?leg, ha savanykás tejföllel megöntözve tálalják. Egyszer? étel amúgy. (Ki a fene ér rá f?z?cskézni amikor sózni kell a szalonnát, leszabni a sonkákat, darabolni, tölteni, abárolni, aprózni, kisütni a zsírt, vágni, aprítani, darálni a kolbászba valót és belet mosni, kint a hidegben? F?leg, ha több disznót vágnak egy id?ben, hogy egy kosszal essenek túl ezen a munkán.) Maradék húsokat használnak hozzá, többnyire azt, ami a lapockából, hónaljból, sonkafaragásból megmaradt. Egy széles fenek? lábasban hajszálnyi zsírt hevítenek, megfuttatják rajta a hús mennyiségét?l függ? hagymát. Megszórják köménymaggal, elkeverik és hozzáadják a kissé zsírosabb húsdarabokat. Állandó kavarás mellett, nagy lángon hirtelen odakapatják. Amikor a hús kifehéredett, hozzá adják a kell? savanyúságúra mosott és er?sen kifacsart káposztát. Alaposan összekeverik és takarékon, fed? alatt összepárolják. Id?nként ráznak, kevernek rajta egyet, hogy mindenütt egyformán párolódjon, egyébként nem foglalkoznak vele. Félf?véskor a fed?t ferdére állítják vagy fakanállal kitámasztják, hogy elpárologhasson a leve, mert ez az étel akkor jó, ha egy szikrányi leve - "nyirka" - sincs, csak a káposztát behártyázó zsiradéktól fénylik. Tejföl nélkül az egész nem ér semmit. Más nem hiányzik bel?le, kenyeret adnak mellé, egyebet nem. Ezt az ételt nem paprikázzák, még Békésben, Hajdú megyében sem. De ahogy mondtam, ahány ház, annyi konyha.

Harmathy Ildikó

Hát tényleg egész más, nekem nagyon tetszik, és mindenképpen ki fogom próbálni hamarosan disznóvágás nélkül :) Köszönet!

Dióbél

Nálunk a toros káposzta a következ?képpen készül: a kizsírozott nagy fazékba alulra kerül egy réteg közepesen savanyú káposzta, (a levét nem nyomkodom ki, csak ha nagyon folyik, kicsit lecsöpögtetem) , majd rá a húsos csontokból, véresen maradt húsokból teszünk, ami máshova nem jó, erre újra egy réteg káposzta, és szálasra vágott vöröshagyma kerül. A f?szereket folyamatosan szórjuk rá, hogy mindenütt egyenletesen f?szeres legyen ( majoranna, bors, só, kömény, babérlevél) Kolbászhúsból kevés rizzsel, tojással összegyúrjuk a tölteléket, amit aztán ping-pong labda méret? gombóccá formázva, szálas káposztába "csomagoljuk", forgatjuk, így tesszük a káposztára. Amikor ezzel elkészültünk, a hurkaf?zés után maradó abárléb?l öntünk alá annyit, hogy éppen ellepje a káposztát. Felforrástól számított 3-4 óra alatt lassan készre f?zzük. ( nagy mennyiség esetén ez ilyen sok id?t igényel, de így lesz igazán finom, én kb 6-8- kg káposztából, 1 kg hagymából, 4kg kolbászhúsból, 1 kg rizs, 10 tojás felhasználásával szoktam készíteni, csont, hús ami jut bele..... Ja, és a neve azért toros, mert abárlé bizony nem terem máskor, csak a disznóölésen.....

Hozzávalók

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.