r
Nosalty Logó

Gofri édesen

Kristyán Fanni
Édes gofri
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

344
Kalória
9.4g
Fehérje
46.2g
Szénhidrát
13.6g
Zsír
87.6g
Víz
91.7g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
10.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 344 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2068 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 213 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    280 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    87.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 344 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.7 g

Zsír

  • Összesen
    81.7 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    550 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4197.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    932 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    1310 mg
  • Nátrium
    1681 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    276.9 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    525.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    765 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    143 micro
  • Kolin:
    408 mg
  • Retinol - A vitamin:
    750 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    537 micro
Összesen 2068 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    432.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 213 kcal

Elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, vaníliás cukor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj) keverjük össze egy edényben, majd rakjuk félre.
  2. A felolvasztott, de már kihűlt vajat és az írót botmixer segítségével keverjük el, majd adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük tovább.
  3. A két tál tartalmát vegyítsük össze, adjunk hozzá egy kevés sót és vaníliakivonatot, majd keverjük sűrű, csomómentes masszává. Ha elkészült, pár percre rakjuk félre pihenni.
  4. A gofrisütőt ecset segítségével kenjük ki olajjal, majd merjünk bele annyi tésztát, hogy az sütéskor ne folyjon ki a sütőből.
  5. Ismételjük addig a folyamatot, amíg az összes tészta el nem fogy. A sütőt minden újabb gofrinál kenjük át olajjal.
  6. Az elkészült gofrikat még melegen tálaljuk. Szórjuk meg porcukorral, kenjünk rá nutellát, lekvárt, tejszínhabot, gyümölcsöket, vagy egyszerűen csak öntsük jól nyakon juharsziruppal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p

Kinek van kedve egy puha tésztájú, mégis roppanós külsejű, édes, gofrihoz? Legnagyobb szerencsénkre semmi extra dolgot nem kell felkutatnunk azért, hogy az asztalra kerüljön, mégis van pár apró változtatás, ami igazán finommá varázsolja. Titkos összetevőjének hála mindig ezt a receptet húzod majd elő, ha édes tésztát kívánsz!

Gofri édesen
A gofri feltétjét kedvünk szerint variálhatjuk

A gofri egy igazi klasszikus, nosztalgikus édesség, amit már nagyanyáink is ismertek és szerettek, sőt, sokunk emlékeiben ott lehet a közös gofrikészítés öröme is. Szerencsére ma már egyáltalán nem kell messzire menni ahhoz, hogy beszerezzünk egy gofrisütőt: a legtöbb szupermarketben is kapni bizonyos időszakokban, de egy háztartási/ elektronikai boltban biztosan felkutathatjuk.

Egy kis történelem

A gofrihoz hasonló küllemű édesség már a 13–14. század Európájában is létezett. Ezeket a különleges ostyákat speciális, kovácsoltvasból készült sütővasakkal állították elő. A vaslapokba gyakran díszes mintákat véstek (például családi címert, keresztény motívumokat), így a kisült tészta sok esetben egyedi mintázattal büszkélkedhetett. A mai értelemben vett elektromos gofrisütőt az Egyesült Államokban találták fel a 20. század elején. 1911-ben a General Electric mutatta be az egyik első elektromos változatot.

Miért szeretjük a gofrit?

Ha van egy jó gofrisütőnk, akkor gyerekjáték az elkészítése, ráadásul kisgyerekekkel, unokákkal is belevághatunk, mert remek időtöltés egy borongós hétvégén. Ráérős hétvégi reggelinek, könnyű ebéd utáni desszertnek, de még uzsonnának is remekül szuperál.

A nap bármely időszakában szívesen fogyasztjuk

A feltétek sora végtelen, hiszen édesen és sósan is tálalhatjuk, sőt, a tésztával is játszhatunk: hangolhatjuk édeskésebbre is, de a sósnak is épp ugyanannyi létjogosultsága van. A különböző nemzeteknek is meg van a maga receptje, például a gaufre de Liége (francia), luikse wafel (flamand) vagy a Lütticher waffel (német). Van, amelyik könnyebb tésztájú, van amelyik tömörebb és téglalapalakú és olyan is, ahol egy extra összetevőtől válik különlegessé a tészta, mint a citrom, vanília vagy éppen fahéj.

Lehet mentes is

A gofri mindenkié. Nem kell csak azért lemondanunk erről az édes, puha tésztáról, mert valamilyen ételintoleranciánk van. Kis csavarral elkészíthetjük tej-tojás- és gluténmentesen is, és persze a cukor sem kivétel ez alól.

Édes feltétnek ajánljuk:

  • klasszikusok: porcukor, juharszirup, méz
  • gyümölcsök: eper, málna, áfonya, banán, mangó, barack
  • krémesek: tejszínhab, mascarpone, vaníliakrém, joghurt, puding
  • csokoládés: Nutella, olvasztott csoki, csokiszósz, fehércsoki-reszelék
  • magvak, ropogósok: mandula, dió, mogyoró, granola
  • extra különlegességek: karamellszósz, sóskaramell, fagylalt

Tipp:

A belga waffel néven is ismert változat szintén igazi klasszikusnak számít, ez a liége-i recept eredetileg gyöngycukorral készül, ezt keverik a tésztába sütés előtt, amitől egy kicsit karamellizáltabb, édesebb lesz a tészta (a nádcukor is tökéletes választás, ha karakteresebb tésztára vágyunk.

Receptajánló:

Sós feltétek:

  • sajtos: reszelt cheddar, mozzarella, feta, parmezán
  • húsos: sonka, bacon, füstölt lazac, csirke
  • zöldséges: avokádó, spenót, paradicsom, sült gomba, rukola
  • szószok: pesto, guacamole, tejföl, fokhagymás joghurt, hollandi mártás

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek