r
Nosalty Logó

A legendás velős pirítós

Hering András
Klasszikus magyar velős pirítós lilahagymával és zöldpaprikával tálalva, vintage mintás tányéron, világos faasztalon
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

778
Kalória
41.1g
Fehérje
70.2g
Szénhidrát
36.8g
Zsír
356g
Víz
5.5kg
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
11.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 778 kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1553 kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 148 kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    41.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    5495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2268.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    914 mg
  • Nátrium
    909 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    356 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    380 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    1748 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1828 micro
Összesen 778 kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    82.3 g

Zsír

  • Összesen
    73.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    10989 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4536.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1829 mg
  • Nátrium
    1818 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    140.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    711.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    204 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    760 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    3495 micro
  • β-crypt
    253 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3655 micro
Összesen 1553 kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1040 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    67.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    346 micro
Összesen 148 kcal

Elkészítés

  1. Az agyvelőt hideg vízbe áztatjuk 1-2 órára, majd óvatosan megtisztítjuk a hártyáktól és véres részeitől. Ezután enyhén sós vízben 2 percig előfőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízben lehűtjük.
  2. A zsírt felhevítjük egy serpenyőben, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk, majd mehet bele a zúzott fokhagyma is.
  3. Hozzáadjuk a feldarabolt vagy enyhén áttört agyvelőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, megszórjuk fűszerpaprikával is (én nagyjából 1 evőkanálnyit adtam hozzá, hogy szép színe legyen). Pár percig pirítjuk, amíg kissé megszilárdul, de a belseje még selymes marad. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad! Ha nem elég krémes az állaga sütés közben, adhatunk hozzá egy kis vizet is.
  4. A kenyérszeleteket serpenyőben, sütőben vagy pirítóban aranybarnára pirítjuk. Ha szeretjük a fokhagymás ízt, a kész pirítósokat finoman bedörzsölhetjük egy félbevágott gerezddel.
  5. A frissen készült velőt a ropogós kenyérszeletekre kanalazzuk. Lilahagymával, csípős zöldpaprikával vagy petrezselyemmel díszíthetjük. Legjobban savanyúsággal vagy friss zöldsalátával esik.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Főzés módja: hidegkonyha

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán kerül az asztalra, főleg manapság. Kevés hozzávalóból készül, mégis gazdag és intenzív ízvilágot nyújt. A krémes velő és a ropogós pirítós ellentéte igazi ínyenc élményt ad, miközben szinte semmi flanc nincs benne.

A régi magyar vendéglőkben, különösen a budapesti kiskocsmákban és húsleveses helyeken, a velős pirítós elmaradhatatlan volt. Sokan egy erős húsleves mellé rendelték, mások fröccs vagy sör kíséretében ették. Ez az étel egyfajta „beavatás” volt a valódi magyaros ízek világába.

Klasszikus magyar velős pirítós lilahagymával és zöldpaprikával tálalva, vintage mintás tányéron, világos faasztalon
A magyar konyha elfeledett kincse: krémes velő, ropogós kenyéren
Hering András

A velő sokak számára elsőre idegen vagy túl különleges alapanyag, de aki egyszer megkóstolja jól elkészítve, gyakran beleszeret. Ez az ellentmondás (miszerint valami ennyire finom, mégis ritkán eszünk ilyet) legendássá teszi.

A velő, legyen szó marha- vagy sertésagyvelőről, a „belsőségek aranyának” számított a hagyományos magyar konyhában. A régi időkben semmi sem ment veszendőbe a levágott állatból, a belsőségek (máj, vese, velő, szív) a házi disznóvágások, levágások részeként értékes hozzávalók voltak. A velőt eleinte főleg levesbe vagy pörköltbe tették, később pedig egyre gyakrabban pirítósra kanalazva kínálták, különösen a polgári étkezési kultúrában, ahol már előételként is funkcionált. Az agyvelő krémes állaga, enyhe íze és magas tápértéke miatt igazi csemegének számított.

A 20. század első felétől kezdve a velős pirítós megjelent a klasszikus magyar vendéglők és kiskocsmák kínálatában előételként vagy „sörkorcsolyaként”, gyakran erős húsleves, pacal vagy pörkölt előtt szolgálták fel. A friss, meleg kenyér és a forró, fűszeres velő kontrasztja tökéletesen illett egy pohár bor vagy fröccs mellé. Ebben az időben vált városi éttermi „klasszikussá”, de sosem vált tömegétellé:

a velő mindig egy kissé különleges, „merész” választás maradt, amit csak a hozzáértők rendeltek igazán jó helyeken.

A rendszerváltás után a velős pirítós háttérbe szorult, sokáig „elavult” vagy „durva” ételnek tartották, főleg a fiatalabb generációk. Az utóbbi 10–15 évben viszont gasztro-reneszánszon ment keresztül: a magyar konyha újrafelfedezése során a séfek újra elővették, gyakran újragondolt formában. Ma már találkozhatunk vele kézműves kenyéren, briósban, savanyított zöldségekkel vagy akár füstölt paprikás velőkrémként, tehát a velős pirítós már nemcsak egy nosztalgikus, hanem divatos és újragondolt fogás is.

Velős pirítós lilahagymával és zöldpaprikával tálalva, magyaros mintás tányéron
Egyszerű, magyar, zseniális: a velős pirítós a tányéron nem is lehetne tökéletesebb
Hering András

A velős pirítós nem csupán egy fogás, igazi időutazás a magyar konyha szívébe

Ez a recept egy klasszikus újragondolása, ahol a marhavelőt most sertésagyvelő váltja fel, de a végeredmény ugyanolyan selymes és ízgazdag marad.

A krémes, fűszeres velő és a ropogós kenyér párosítása olyan kontrasztot ad, amit egyszerűen muszáj kipróbálni.

A forró velőt frissen pirított kenyérszeletekre halmozzuk, és ízlés szerint megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemmel vagy újhagymával. Remekül illik mellé egy savanykás uborkasaláta, ecetes almapaprika vagy más klasszikus savanyúság, ami kicsit ellenpontozza a velő krémességét.

Ha valami frissebbre vágyunk, egy egyszerű zöldsaláta citromos-olívaolajos öntettel is jól működik hozzá.
Italnak egy könnyű fehérbor vagy egy fröccs is jól passzol mellé, vagy csak egy jó pohár házi szörp, ha nem alkoholban gondolkodunk.

<em>Nosztalgikus magyar reggeli: velős pirítós lilahagymával, nagymama porcelántányérján</em><br>
Ha tudnál illatot is csatolni: frissen pirult kenyér, meleg velő, savanyú roppanás
Hering András

Régi kocsmák hangulata, vasárnapi húslevesek emléke, egy falatban. Ha még sosem kóstoltad, itt az ideje, mert lehet, hogy épp most lesz belőle a kedvenc házias „street foodod”.

Recept és fotók: Hering András

További receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Hankusz Sára

Stroganoff bélszín

A Stroganoff igazi klasszikus, az ünnepi szezonban pedig talán az is belefér, hogy hagyományos módon, bélszínből készítsük el. A gombás hús nem véletlenül sokak kedvence, hiszen ...

Nosalty

Konfitált karaj

Egy jó sülthúsrecept rengeteg alkalommal jól jöhet, és konfitálni ugyan nem szoktunk minden nap nekiállni, tartani azonban még a kezdő szakácsoknak sem kell tőle. Ráadásul igazi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...