Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szarvas tagine kuszkusszal

Szarvas tagine kuszkusszal
Szarvas tagine kuszkusszal
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A marokkói konyhát mostanában kezdem el felfedezni, eddig ez a kedvenc belőle.

hozzávalók / 4 adag

A szarvashúshoz

A kuszkuszhoz

ajánlat

Tipp:
Két nappal a tervezett főzés előtt negyedeljünk fel egy kisebb, szép héjú citromot, és olyan alaposan sózzuk meg, hogy csak úgy fürödjön a sóban, azután két napra felejtsük a hűtőben. Ez lesz ugyanis a tagine egyik alap alkotóeleme. Készen is kapható, de nem mindig, szóval a saját készítésű sózott citrom a biztos.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szarvashúst kockára vágom, és egy kis ras el hanouttal fűszerezett sűrített paradicsomban pácolom egy napig.
  2. Egy kevés olívaolajon megfuttatom az apró kockára vágott hagymát, majd rádobom a húskockákat és hagyom, hogy egy kicsit megkapja a tűz, majd felöntöm a darabolt paradicsommal, hozzáadom a négy nagyobb cikkre vágott, előkészített sózott citromot, sőt még egyébként is facsarok hozzá egy kis citromlevet, és néhány csepp vörösborecetet is, hozzáadom a babérlevelet, egy kis harissát (attól függően, hogy ki mennyire csípősen szereti), a kurkumát, ras el hanoutot, valamint az egész fokhagymagerezdeket. Ha szükséges, mert túl sűrű lenne, akkor felöntöm egy kicsi - de tényleg csak kicsi - vízzel.
  3. Mikor már majdnem puha a hús, akkor még kiigazítom az ízeket, sózom, borsozom, belehajítom a pisztáciát, a magozott olívabogyót kisebb darabokra vágva, valamint a karikára vágott zöldhagymát, és még néhány percig főzöm. Az eredmény egy paradicsomos, citromos aromájú, nagyon pikáns és finom ragu lesz. (Aki szereti, a végén némi petrezselyemmel is megszórhatja, csak jót tesz neki.)
  4. Kuszkusszal tálalom. Ehhez a kuszkuszt egy nagy tálba teszem (nagyjából egy bögre kuszkusz/fő, ahogy én számoltam), ráöntöm az evőkanálnyi olvasztott vajat, és felöntöm a húsleves egy részével, ras el hanouttal, meg sóval fűszerezem - de ezen a téren a variációk száma végtelen - majd 5 percre magára hagyom.
  5. Utána megint öntök hozzá húslevest, és megint hagyom egy időre, hogy beszívja, ezt addig folytatom, amíg el nem fogy a húsleves, és a kuszkusz teljesen meg nem szívta magát. Támponttul annyi, hogy a végére nagyjából 1:1 arányban elegyítettem a kuszkuszt a húslevessel, de mindezt fokozatosan.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 10 138
elküldve: 3
receptkönyvben: 37
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Sáfránysárkány

Mióta szakács: 2009.07.10.
6 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marokko
marokko Fri, 2011-06-10 22:44

A marokkói ételt mi is szeretjük,tajin tálat itthon is lehet kapni,Szolnok mellett Abonyban készít egy keramikus ,aki kint élt Marokkóban. Kuszkuszt a bioboltokban is lehet kapni. Jó a recept,biztosan kipróbálom! Mi kecskehússal és aszalt gyümölcsökkel is nagyon szeretjük.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-04 21:56

Semmiképpen sem reklámként, de ez az üzlet talán kicsit közelebb van, mint Marokkó:
http://href.hu/x/dm68
Remélem tudtam segíteni.

Üdv, Tyche

ui. de ha pötyögsz kicsit a neten, számtalan fazekas is készít ilyet, igaz az árkategória hasonló, az mégis csak egy egyedi, csak a tiéd dolog lenne. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-11-04 21:45

Kedves csőrike!Köszi szépen a válaszodat.Igen, római tálam az van.Legfeljebb abban próbálkozok, ugyanis Marokkó, csak álmaimban úticél, sajna élőben, nem igen most lesz, hogy megyünk. :-( Segítséget köszi, holnapra szép napot:Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-07-17 20:41

Nekem meg azt írd meg,légyszi csőrike, hogy hol vettél tajin-t vagy mit, amiben az ételt készíteni lehet.Láttam már és hallottam róla, de hogy hol lehet kapni és mennyiért???

Ahonnan vette a barátnőm a kuszkuszt:Budapest,ÁZSIA Bt. Vámház krt.1-3.De isteni jó dolgokat tudott venni nekem, szójaszósz,bulgur,fűszerek,stb.,ha tudsz nézzél szét, vagy ha van ismerősöd kérd meg, mert fantasztikus, hogy mennyire jót tesz a megunt, mindennapos konyhai robotnak ez a kis új ízvilág:marokkó,indiai, kínai,arab,......Örülök, hogy a barátnőm tudott segíteni ebben az ügyben,és hozott ilyen szuper dolgokat nekem. sziaÉva-Anyóca

csőrike
csőrike Thu, 2010-11-04 18:42

Bocsánat Éva-Anyóca de régen jártam erre. Tajin-tálat én Marokkóból hoztam, itthon még nem láttam.
Szerintem, ha van un. Római-tálad az is megfelel a célnak.
Üdv. Márti

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-07-17 16:54

Nekem Bpesten vett a barátnőm kuszkuszt,nem is túl drága, Fűszervarázs vagy mia neve a boltnak, de feljövök és leírom a pontos címet, csak most vendégek jöttek.Éva-Anyóca vagy szólj rám oké

csőrike
csőrike Thu, 2010-01-21 17:57

Én is imádnám a marokkói konyhát (szakácskönyvem, tajin tálam is van), ha tudnám, hogy nálunk
hol lehet kuszkusz-t kapni. Ha tudsz segíteni megköszönném.

1168
szarvashús 1 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
konzerv paradicsom 400 g
sűrített paradicsom 140 g
sózott citrom 1 db
harissa paszta 1 teáskanál
ras el hanout 2 kávéskanál
citromlé 1 citromból nyert
vörösborecet 3 csepp
pisztácia 3 dkg
olajbogyó 10 db
zöldhagyma 2 db
fokhagyma 2 gerezd
kurkuma 1 tk
babérlevél 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
kuszkusz 4 bögre
vaj 1 ek
marha alaplé 0.5 dl
0 ízlés szerint
ras el hanout 1 kávéskanál