Pisztácia

A pisztácia Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztáciafa magja. Ma már számos mediterrán országban, de az Egyesült Államok déli részein is termesztik. Az egyik legkedveltebb olajos mag világszerte.

Leírás

Pisztácia – receptek, leírás, tippek

A pisztácia jellegzetes, zöld színű magja körülbelül akkora, mint egy olajbogyó. Magában főleg sózva és pörkölve fogyasztjuk, de süteményekben, csokoládés desszertekben, édes krémekben, fagylaltokban is nagyon népszerű. Húsokkal is szokás párosítani, ez esetben a legjobb választás a borjú- és a sertéshús és a szárnyasok.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pisztácia?

Pisztácia

A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem. Kemény, sima, éretten felnyíló héja rejti a sárgás-zöldes, édeskés, ehető olajos magot. A pisztácia Kis-Ázsiában őshonos: jellemzően Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is hatalmas mennyiségben termesztik. 

Az érett pisztáciának magától felhasad a héja, aminek köszönhetően kézzel is meg lehet hámozni, ellentétben a mandulával és a kesudióval, melyeknek héja útban van sózáskor, pörköléskor, de a fogyasztás során is.

Hogyan vásároljuk?

A legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatjuk, legtöbbször zacskózva, sózva. Pisztácia vásárlásakor igen könnyű dolgunk van, ugyanis elegendő, ha a szemek nyitottságát ellenőrizzük. Minél inkább ki van nyílva a héj, a pisztácia annál jobb ízű. Kimérve és/vagy közel-keleti boltokból szerezhetjük be a legfinomabb szemeket - akár hámozottan, sótlanul is.

Mire jó a pisztácia?

A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot, de ásványi anyag és vitamin is van benne. Fontos fehérje- és rostforrás is, így nemcsak finom, de egészséges ropogtatnivaló is. Magas telítetlenzsírsav-tartalma (azaz egyszeresen telítetlen ómega-3 és ómega-6 zsírsavai) miatt kedvező szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is, sőt, a pisztácia rendszeres fogyasztásával a prosztata kóros elváltozásait is megelőzhetjük.

Az elmúlt években talán az egyik legnépszerűbb olajos mag lett, emiatt jó pár éve a kézműves pékségek és az édességipar repertoárjába is bekerült, ahol pisztáciás croissant-okkal, csigákkal, csokoládékkal, bonbonokkal és süteményekkel csábítják a vevőket.

Mi készülhet pisztáciából?

Készülhet pisztáciából Flóra-szelet, tavaszi spárgasaláta snidlinges-pisztáciás ricottakrémmel, baklavasajttorta, aranygaluska pisztáciával, Spaghetti alla Porcinara, Cannoli, a legroppanósabb olasz desszert, matchás-epres torta sütés nélkül, de pisztáciapesztó és házi dubaji csoki is.

Még több pisztáciás receptért görgess lejjebb!

572
Kalória
21.1g
Fehérje
28.3g
Szénhidrát
45.8g
Zsír
1.9g
Víz
-
Koleszterin
10.3g
Élelmi rost
7.7g
Cukor

100 g Pisztácia

fehérjetartalom

21.05 g

zsírtartalom

43.525 g

szénhidráttartalom

28.28 g

víztartalom

1.85 g

gramm pisztácia?

Top ásványi anyagok

Foszfor

469 mg

Magnézium

109 mg

Kalcium

107 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.122 g

Kolin

71.4 mg

C vitamin

3 mg

E vitamin

2.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.05 g

Zsír

telített zsírsav

5.645 g

egyszeresen telített zsírsav

24.534 g

többszörösen telített zsírsav

13.346 g

ásványi anyagok

Kalcium

107 mg

Vas

4.03 mg

Magnézium

109 mg

Foszfor

469 mg

Nátrium

6 mg

Cink

2.34 mg

Réz

1.293 mg

Mangán

1.243 mg

Szelén

10 µg

szénhidrát

rost

10.3 g

cukor

7.74 g

víz

1.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.695 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.234 mg

Niacin - B3 vitamin

1.373 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.513 mg

Folát

51 µg

Kolin

71.4 mg

Béta-karotin

159 µg

Lutein+zeaxantin

1160 µg

E vitamin

2.17 mg

K vitamin

13.2 µg

A vitamin

13 µg

C vitamin

3 mg

B6 vitamin

1.122 g

201 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...