Pisztácia
378 kcal
Fetával töltött datolya
588 kcal
Pisztáciafagylalt
340 kcal
Mangós-pisztáciás mini csokitorták
Leírás
Pisztácia – receptek, leírás, tippek
A pisztácia jellegzetes, zöld színű magja körülbelül akkora, mint egy olajbogyó. Magában főleg sózva és pörkölve fogyasztjuk, de süteményekben, csokoládés desszertekben, édes krémekben, fagylaltokban is nagyon népszerű. Húsokkal is szokás párosítani, ez esetben a legjobb választás a borjú- és a sertéshús és a szárnyasok.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a pisztácia?

A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem. Kemény, sima, éretten felnyíló héja rejti a sárgás-zöldes, édeskés, ehető olajos magot. A pisztácia Kis-Ázsiában őshonos: jellemzően Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is hatalmas mennyiségben termesztik.
Az érett pisztáciának magától felhasad a héja, aminek köszönhetően kézzel is meg lehet hámozni, ellentétben a mandulával és a kesudióval, melyeknek héja útban van sózáskor, pörköléskor, de a fogyasztás során is.
Hogyan vásároljuk?
A legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatjuk, legtöbbször zacskózva, sózva. Pisztácia vásárlásakor igen könnyű dolgunk van, ugyanis elegendő, ha a szemek nyitottságát ellenőrizzük. Minél inkább ki van nyílva a héj, a pisztácia annál jobb ízű. Kimérve és/vagy közel-keleti boltokból szerezhetjük be a legfinomabb szemeket - akár hámozottan, sótlanul is.
Mire jó a pisztácia?
A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot, de ásványi anyag és vitamin is van benne. Fontos fehérje- és rostforrás is, így nemcsak finom, de egészséges ropogtatnivaló is. Magas telítetlenzsírsav-tartalma (azaz egyszeresen telítetlen ómega-3 és ómega-6 zsírsavai) miatt kedvező szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is, sőt, a pisztácia rendszeres fogyasztásával a prosztata kóros elváltozásait is megelőzhetjük.
Az elmúlt években talán az egyik legnépszerűbb olajos mag lett, emiatt jó pár éve a kézműves pékségek és az édességipar repertoárjába is bekerült, ahol pisztáciás croissant-okkal, csigákkal, csokoládékkal, bonbonokkal és süteményekkel csábítják a vevőket.
Mi készülhet pisztáciából?
Készülhet pisztáciából Flóra-szelet, tavaszi spárgasaláta snidlinges-pisztáciás ricottakrémmel, baklavasajttorta, aranygaluska pisztáciával, Spaghetti alla Porcinara, Cannoli, a legroppanósabb olasz desszert, matchás-epres torta sütés nélkül, de pisztáciapesztó és házi dubaji csoki is.
Még több pisztáciás receptért görgess lejjebb!
100 g Pisztácia
fehérjetartalom
21.05 g
zsírtartalom
43.525 g
szénhidráttartalom
28.28 g
víztartalom
1.85 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
469 mg
Magnézium
109 mg
Kalcium
107 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
1.122 g
Kolin
71.4 mg
C vitamin
3 mg
E vitamin
2.17 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
21.05 g
Zsír
telített zsírsav
5.645 g
egyszeresen telített zsírsav
24.534 g
többszörösen telített zsírsav
13.346 g
ásványi anyagok
Kalcium
107 mg
Vas
4.03 mg
Magnézium
109 mg
Foszfor
469 mg
Nátrium
6 mg
Cink
2.34 mg
Réz
1.293 mg
Mangán
1.243 mg
Szelén
10 µg
szénhidrát
rost
10.3 g
cukor
7.74 g
víz
1.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.695 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.234 mg
Niacin - B3 vitamin
1.373 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.513 mg
Folát
51 µg
Kolin
71.4 mg
Béta-karotin
159 µg
Lutein+zeaxantin
1160 µg
E vitamin
2.17 mg
K vitamin
13.2 µg
A vitamin
13 µg
C vitamin
3 mg
B6 vitamin
1.122 g